Основа и настилка за навес

Фаянс, теракота, гранитогрес, порцелан, стъклокерамика, естествен и изкуствен камък, тротоарни плочки, бетон, паркет, дюшеме, корк, ламперия, сачак и др.

Основа и настилка за навес

Мнениеот stanKo на 05 Май 2023 16:24

Здравейте,
Отварям темата с молба да помогнете в избора настилка и основата под нея за навес около 30 кв. м . Навеса ще е залепен до къща около която има изградена дренажна система. На мястото на изграждане минават и ВиК тръби. Планира се да се изградят ивични основи и да се изгради метална конструкция, а след време да се затвори вероятно с дограма.
Основно въпросите ми са свързани с алтернативи за замяна на бетона и варианти за настилката над него. Познати ме агитират че трябва да се направи бетонна плоча и да се поставят плочки за по лесна поддръжка.
Какви варианти бихте предложили замяна на плочата и настилката над него?
stanKo
Потребител

Re: Основа и настилка за навес

Мнениеот Стилиян Лукаров на 05 Май 2023 19:48

Вашите познати са прави - плоча и гранитогрес е хем здраво, хем лесно за поддръжка!
Друг вариант, но класически за дворна настилка е да положите 10-15см пясък, да го трамбовате и да наредите тротоарни плочи отгоре. Разновидност на тротоарните плочи е нареждане на павета. Алтернатива може да бъде настилане с филц и нареждане на паркинг тела (с филц по дупките им), или пък само филц. Има настилка, която се изразява в нареждане директно върху почвата на тежки плоски камъни, като пак се трамбова и заравнява преди това.
Може да си направите скара, като изкопаете почвата за гредите и да наковете дюшеме, но да бъде добре обработено - да кажем маслена баня, или импрегнирано в автоклав под налягане. Може да положите и декинг, примерно от термодървесина или композитен (WPC). При дюшемето ще се налага периодично да подменяте по някоя дъска (на няколко години).
Също е вариант да трамбовате и да настелете с изкуствена трева.
Надявам се с тези предложения да съм успял да помогна да се ориентирате. Успех!
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР

Re: Основа и настилка за навес

Мнениеот stanKo на 22 Юни 2023 12:31

Благодаря, за наспиване смятах да използвам трошен камък с фракция 12-20мм или 16- 32мм заради по-лесното ръчно наспиване, но ми предлагат фракция 0-40 мм.
Кое според вас е по-удачно за ръчно насипване и уплътняване, ако отгоре има плоча или с павета (ако се поставят павета ще сложим и пясъчна възглавница)?
stanKo
Потребител

Назад към Настилки и облицовки