Септична яма

Теми за проблеми по вашата канализация. Съвремени решения на проблемите чрез отпушване на каналите с проходни жила с различни накрайници. Видеодиагностика на канали за откриване естеството на проблема и засичане на точното му място в канализационната система.
Видео запис на диагностика на канализацията върху цифров носител във VOB формат.
Правила на форума
Рекламата в раздела е забранена!
Забраняват се явни, скрити или случайни реклами!

Септична яма

Мнениеот mimoz75 на 30 Юли 2016 15:51

Здравейте, и друг път съм писала в този полезен форум и сте ми помагали със съвети, за което благодаря. Сега искам да помоля за съвет, че вече в чудо се видяхме, става въпрос за септична яма на село, която е на 40 години суха зидария е. За толкова години не сме имали никакви проблеми, ние живеем от една година и четири месеца, преди това живееха моите баба и дядо, след като направихме основен ремонт на къщата се преместихме, защото е на 10 мин. от гр.Пловдив и е по-спокойно, само да уточня, че сме 4-ма човека. Та въпросната септична яма за една година викахме фекалка 5 пъти, след което тя взе да се пълни за дни, не мога да си обясня как до сега не е имало проблеми, питахме и майстор, той човека я видя и каза, че на практика би трябвало да е вечна, щото просмуквала, но така или иначе проблема остава и не можем да го решим, вече в чудо се видяхме да даваме пари за чистене. Моля, ако някой има решение нека пише. Благодаря предварително. Хубав ден.
mimoz75
Потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 17 Апр 2012 15:13
Skype: mimoz75

Re: Септична яма

Мнениеот maxuel82 на 30 Юли 2016 17:32

Доколкото знам, тези септични ями не се чистят . Източат ли се веднъж водата спира да се попива (просмуква) в почвата ! Единственото спасение е нова яма ! Нямам обяснение, но има наблюдение sk (6).gif над ямите на комший ,които след като веднъж ги изчистиха после копаха други ями ! То незнам дали вече е редно и законно да се използват ями от този тип sk (43).gif Ама и аз съм две такива, правени преди 40-тина год. и още си функционират !
Умният се учи от грешките си, а мъдрия- от грешките на умния !!!
Аватар
maxuel82
Експерт
 
Мнения: 1024
Регистриран на: 06 Сеп 2008 15:51
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Септична яма

Мнениеот mimoz75 на 30 Юли 2016 18:07

Благодаря за бързия отговор, но няма къде другаде да направим нова яма, има ли някакви други алтернативи. Едни познати взеха мини пречиствателна станция за къща, мислехме и ние да вземем, но като говорих с тях и те не са особено доволни. Не знам, но това да си без канализация по селата и на тези ями е голям проблем, аз също се очудих 5 пъти я чистиха, сумати пари дадохме и нищо за дни взе да се пълни, не знам какво ще правим вече.
mimoz75
Потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 17 Апр 2012 15:13
Skype: mimoz75

Re: Септична яма

Мнениеот chapara на 31 Юли 2016 18:35

Да няма спукан водопровод наблизо в земята sk (13).gif
"Чапара" Е.О.О.Д.
Фирма за довършителни строителни дейности.
Божо от Софето
Изображение
Аватар
chapara
СМР
СМР
 
Мнения: 2850
Регистриран на: 15 Авг 2009 15:41
Местоположение: София
Skype: chapara60

Re: Септична яма

Мнениеот mimoz75 на 31 Юли 2016 22:37

Не няма спукан водопровод, абе взех да се замислям въобще защо предприехме тази стъпка да дойдем на село, и се чудя дали да се върна отново на апартамента в Пловдив. Нали човек го предприема за по-добро, да е сред природа и тишина, но явно има големи неуредици, селските кметове въобще не им пука, нито за улици, нито канализация, дебили апсолютни, за тях няма Европейски програми, няма нищо само заплатките да взимаме.
mimoz75
Потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 17 Апр 2012 15:13
Skype: mimoz75

Re: Септична яма

Мнениеот maxuel82 на 13 Сеп 2017 20:16

Скоро ще започвам да правя и аз септична яма ,защото се налага да правя баня и тоалетна вътре в етажа ,а етажа е 60см вкопан в земята . До наличната в момента септична яма няма как да се пусне тръба, защото е много далече - около 40м .от ,мястото на бъдещата баня , а и освен това според моите изчисления тръбата ще иде почти на дъното на ямата ,а тя е повече от половината пълна . Ясно ще се копае , багер няма как да влезе и затова ще се копае ръчно . Естествено имам някои въпроси :? размера мисля да е около 130-140 см да кажем квадрат . Каква да е дълбочината :? чух ,че трябвало да се стигне до пясък или чакъл , ама това може да стане след чак на 5-6 метър ,че и по надолу ,което ми се вижда безсмислено да копая толкова дълбоко мисля, че повече от 3 -3,5м е достатъчна дълбочина . :?
Умният се учи от грешките си, а мъдрия- от грешките на умния !!!
Аватар
maxuel82
Експерт
 
Мнения: 1024
Регистриран на: 06 Сеп 2008 15:51
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Септична яма

Мнениеот tommy_rusev на 16 Яну 2022 19:50

Търсих из форума и намерих тази тема която се доближава максимално до моят въпрос:

Мисля да правя отводняване на септичната яма с тръби заровени под глинестия почвен слой. За целта съм купил дренажни тъби HDPE ф110 SN4. Дълбочинта на закопаване ще бъде около 3 метра. Под тръбите ще сложа възглавница от по-едра фракция чакъл (мисля, че речен ще е най-добре). Отгоре по финна фракция трошен камък. Всичко това ше бъде покрито с дебел найлон да не се замърсява дренажа с почва. За корени не се притеснявам защото дълбочината е голяма. Дренажните тръби ще бъдат положени обрато т.е. с отворите надолу. Да отбележа, че ямата е изградена на секции като в първата секция е с бетонирано корито в което ще събират по едрите фракции на отходните води. От него с преливник водата ще преминава във втората секция а от нея в секцията за утаяване. Тръбите за отводняване за свързани с тази секция като са поставени на 10-20 см от дъното на септичната яма. Искам да разширя отворите на дренажната тръба. Как ще бъде най-безопасно да направят отвори или нарези? Ако са нарези как да бъдат успоредно на пръстените на тъбата или перпендикулярно? Искам отворите да бъдат възможно най-големи за да може да се забави запушването на тръбата от мръсната вода от ямата.
tommy_rusev
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Яну 2022 07:14
Skype: tommy


Назад към Отпушване и видеонаблюдение на канализация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта