Формулиране -> за всички, задаващи въпроси.

Изображение

Формулиране -> за всички, задаващи въпроси.

Мнениеот academil на 11 Мар 2011 18:39

За всички задаващи въпроси.

Необходимо е да се спретне в началото едно малко"задание за проектиране", така се нарича и е валидно за абсолютно всички части в строителството: ОВК, Ел, архитектурно-строителна, ВиК и пр.

При всички видове климатични и отоплителни инсталации включва
- описание на географския район
- предназначение на помещенията
- наличие на външна топлоизолация
- колко е дебела
- каква е
- или няма никаква топлоизолация,
- дограма - стара, нова, алуминиева или ПVС, тип и при наличие на данни инфилтрация на външен въздух

По-точно описание на намеренията, какво се цели, също така - няма какво да се крие, какъв е бюджетът за съответното начинание, най-общо дефиниран като малък, никакъв, разтеглен във времето и пр.

Това е необходима информация и са все едни и същи неща, които се уточняват продължително време с всеки.
При повече информация ще получите по-точен, по-навременен и много по-всеобхватен отговор.

В противен случай рискувате и въобще да не получите отговор.

Молбата ми към всички е: взаимно да си пестим времето !
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт

Всички, задаващи въпроси и желаещи отговор

Мнениеот academil на 21 Мар 2011 10:59

Мисля, че е добре при задаването на въпросите да се имат пред вид и едни по-общи правила за изискванията във форума, или в раздела, за получаване на отговор, и въобще за постване; аз приблизително спазвам следните:
1. Всеки въпрос, ако не е спам, ако не нарушава морално-етични норми, нормативи, добри установени практики следва да получи конкретен отговор.
2. Всеки отговор е желателно да има обобщаващ характер - валидност, приложимост и използваемост от множество потребители на форума, иначе казано повишаване на атрактивността на форума чрез увеличаване на коефициента на полезност на отговора колкото може
повече над 1. Ако коефициентът на полезност е 1, то отговорът е на ЛС, скайп, и-мейл и пр.
3. Всеки пост трябва да подчертава, поддържа и подобрява атмосферата на форума - комуникативно, емоционално, лексикално-синтактично-семантично, и разбира се професионално.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт

Re: Формулиране -> за всички, задаващи въпроси.

Мнениеот academil на 23 Май 2011 09:49

Във връзка със зачестилите въпроси без конкретизация, както и на въпроси, отнасящи се до принципа "Направи си сам",
си позволявам отново да обърна внимание на задаващите въпроси.

Форумът е професионален и не е място за начално ограмотяване.

Задавайки въпрос във форум, трябва да сте сигурен, че имате поне минимума знания да разберете отговорите, които ще получите.
Иначе е безсмислено да питате, защото отговорът на всеки въпрос поражда нови въпроси.

Задаването на въпроси от типа "Я да видя и тука какво ще ми кажат !" очевидно говори за неориентираност и не на последно място за определена - според мен непочтителност или непочтеност, които лесно се идентифицират, и никак не пораждат желание за добър и навременен отговор.

Много често задаващите въпроси въобще не са наясно със страничните опасности, които крие едно или друго широко и гръмко рекламирано в медиите, вкл. и тук във форума, нововъведение, нито са в състояние да направят основен инженерен или икономически анализ. И упорито прикриват необходимата допълнителна информация, сякаш това са класифицирани данни.

Поствам това за да не се чувства никой засегнат или обиден от липса на отговори или искане за допълнителна информация и конкретика,
както и аз самият да не се чувствам огорчен от поднасянето на информация, предназначена за не особено почтени собствени цели.
academil
Експерт

Мнениеот MASTERCAM на 23 Май 2011 19:36

Абсолютно съм съгласен и подкрепям написаното sk (51).gif
https://www.facebook.com/MasterFireplaceArt
Моите лични мобилни номера на които може да се свържете с мен.
0894391142 /Globul.
0889 391142 / Мtel
Аватар
MASTERCAM
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК

Мнениеот Стилиян Лукаров на 23 Май 2011 19:53

Няма как и аз да не се съглася с написаното! Абсолютно вярно и точно! sk (49).gif
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР

Мнениеот емил на 23 Май 2011 20:43

Иии да бъде подсетен питащият да пуска снимки.
По - добре даже само безмълвна снимка с въпросче , отколкото 10 изречения.

Едно е да видиш жена - друго е да я опипаш.
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ

Мнениеот MASTERCAM на 23 Май 2011 20:45

Ех Емо само женоря ти се въртят у главата. sk (3).gif
0894391142 /Globul.
0889 391142 / Мtel
Аватар
MASTERCAM
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК

Мнениеот Стилиян Лукаров на 30 Мар 2012 23:13

Закачам темата да се чете във всички секции на форума, за предварително улеснение на питащите.
Ще добавя нещо, като обобщение и аз (не че не е писано и за това).
Всеки потребител, който желае да зададе въпрос и да получи правилният отговор, трябва максимално изчерпателно да обясни своя проблем.
След това задължително качва няколко снимки на проблема. Снимките се правят от различни ъгли и разстояния на проблемния участък. Трябва да има, както панорамни снимки, така и детайлни. Снимките трябва да са ясни. Добре е към всяка снимка да се сложи описание.
Когато въпросите не касаят решение на проблем, а се търсят идеи и съвети за ремонт или монтаж на съоръжение, то тогава предварително трябва да бъдат описани точните размери на помещението, да се посочат съществуващите отвори (врати, прозорци, преходи), комини, колони, трегери, вертикални шахти на ВиК инсталацията. В зависимост от естеството на въпроса трябва да се посочи вида строителство - ЕПК, панелно, тухла, гредоред и т. н. Уточнява се вида на постройката - жилищна кооперация, панелен блок, еднофамилна къща. Указва се етаж на обитаване. Посочва се населения район на обекта - за някой строежи или дейности е важно да се знае дали става въпрос за планински район, гориста местност, равнинен терен или обект на морето.

Ще дам пример за задаване на въпроси при наличие на проблем "Теч в банята":

Често срещан въпрос за тази тема е: Помощ! Съседите ме наводниха, тече ми тавана на банята! Какво да правя?
Обикновено след така зададен въпрос започват десетки доуточнения от хората, които искат да помогнат или просто няма желаещи да отговорят. Пускам въпросник относно този проблем, който ще даде пример за поставянето на проблема и ще подобри максимално възможността за бърз и точен отговор от колегите. Въпросника засяга мероприятия по откриване на теча.
1. На кой етаж живеете и колко етажа има над вас? Колко етажа са обитаеми?
2. Какъв е теча? Еднократен, постоянен или периодичен? От кога съществува този проблем? Тези уточнения са от огромно значение за правилното разбиране на ситуацията!
3. Ако е постоянен или периодичен, вижда ли се водата по стената? Ако е само влага - увеличава ли се петното с времето или ту се появява, ту изчезва?
4. Локация на теча - в центъра на тавана или в ъглите по стените? Какъв е вашият таван - измазан или гипсокартон, или друг вид?
5. Много важно уточнение - на съседите отгоре мокър ли им е тавана/стената? Ако е да, започваме да търсим причините по вертикалните кухини на ВиК инсталацията и отводненията на покрива, както и за възможен теч от по-горни етажи!
6. Ако тавана и стените на съседа са сухи, то в какво състояние е неговата баня? Стара ли е? Правен ли е скоро ремонт? С гипсокартон или с мазилка са изпълнени стените? Има ли хидроизолация? С какво е облицована? Има ли вана или душ кабина? Снимки на състоянието на банята!
7. Има ли свободен достъп до вертикалната кухина в която се намира ВиК инсталациите?
8. Посочете вида материали с които е изпълнена ВиК инсталацията на съседите - ПВЦ или каменин за канализацията, поцинковани, полипропилен, полиетилен или медни тръби за водопровода, производител, диаметри.

Надявам се, че поста ми допълва тези на колегите и дава още яснота за начина на формулиране на въпроси. Ако колегите се сетят нещо, нека допълват темата с пояснения, указания или примери.
SHL - Строителство и ремонт
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР

Мнениеот MASTERCAM на 30 Мар 2012 23:24

sk (49).gif
0894391142 /Globul.
0889 391142 / Мtel
Аватар
MASTERCAM
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК

Назад към Сайтове, технологии и интересни идеи