Моля за съвет и помощ

Изображение

Моля за съвет и помощ

Мнениеот sstamov на 20 Юни 2022 11:51

Здравейте, казвам се Ст.Стамов, от Пловдив. Нов съм във форума и ще съм благодарен да получа помощ и съвет от вас как трябва да подам жалба към строителна фирма, която построи моята двуетажна къща (строеж от 5-а категория). Имахме и строителен надзор.
Къщата е в Пловдив, с 3 отделни входа: за нас и семействата на сина и дъщерята. Получихме Акт 16 ( Удостоверение за въвеждане в експлоатация) декември 2017 г. Година след като се нанесохме в къщата, се появиха някои проблеми с вътрешната и външната мазилка. Обаждахме се няколко пъти на фирмата-строител и те дойдоха и оправиха проблемните участъци, но само няколко месеца след това отново се появиха проблемите: надуване и падане на мазилките на стените на терасите и стените на стаите отвътре, което най-вероятно е от компрометирана изолация на терасите. Отново звънене, обещания....., после ги затрудни ковид пандемията... Синът ни даже сам си направи ремонт на детската стая, защото му се роди бебе. Сега сме решили да им занесем на място писмена жалба, още повече, че освен мазилките и напукване/подпухване и ронене на стените, от есента на 2021 г. има и теч от покрива ( където са обшивките на трите комина и гръмоотвода). Прикачвам няколко снимки.
Имам нужда от помощ и съвет какво трябва да се направи, някакъв формат на жалбата, която се подава.
Ще Ви бъдем благодарни, ако можете да ни помогнете.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
sstamov
 
Мнения: 2
Регистриран на: 17 Юни 2022 11:36
Skype: chemietrade

Re: Моля за съвет и помощ

Мнениеот Стилиян Лукаров на 20 Юни 2022 19:30

Посъветвайте се с адвокат, това е първото, което трябва да направите!
Имайте предвид гаранционните срокове, минималните задължителни гаранционни срокове:
1. За всички новопостроени конструкции включително и земната основа под тях, независимо в коя категория са - 10 години.
2. Хидроизолации, топлоизолации, звукоизолации, антикорозионни работи - 7 години в неагресивна среда; 5 години в агресивна.
3. За вътрешни инсталации на нови сгради - 7 години.

Един адвокат ще Ви помогне да направите искането си правно издържано. А и когато адвокат изпрати официално писмо до фирмата, става съвсем различно. Наемете адвоката да се занимава до дупка с казуса, не само до отстраняване на проблемите, но и след 1 година, ако се появи същия проблем, да имате лост, с който да го накарате да си свърши отново работата, или да ви плати щетите.
Между временно задължително си направете застраховка на къщата, на покрива, на оградата, на всички инсталации - ВиК, Електро, парно и т.н. В застраховките изброявате всичко поименно, че иначе застрахователите се ослушват после.
Относно гаранционните срокове, запомнете едно - при извън гаранционни ремонти всички, абсолютно всички СМР са с минимална гаранция от 5 години. Съда обявява за нищожни гаранции за ремонт, които са по-малки от 5 години. Вижте си вашите гаранции - за нова къща се отнасят посочените горе в трите точки.
Успех! sk (49).gif
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6561
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Моля за съвет и помощ

Мнениеот sstamov на 24 Юни 2022 10:03

Здравейте,
Благодаря Ви за съвета. Ще се свържа с адвокат.
Хубав ден!
Стефан Стамов
sstamov
 
Мнения: 2
Регистриран на: 17 Юни 2022 11:36
Skype: chemietrade


Назад към Проблеми в строителството - казуси и дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта