Въпроси за ВиК проект

Водопровод и Канализация, Електричество, Газопровод

Въпроси за ВиК проект

Мнениеот istefanov87 на 07 Авг 2022 13:36

Здравейте!

Нов съм както във форума, така и в материята като цяло, но човек все от някъде трябва да започне да се учи! Аз започнах обучението директно с един строеж на къща ... ситуацията ми е следната - с брат ми вървим бавно, но славно, към завършване на груб строеж на две къщи. В някакъв не много далечен момент предстои изграждане на водопровода и не че всичко останало ми е ясно, но там конкретно имам доста чудения.

Нека първо най-общо да опиша плана:
- Започваме с една тръба, която вкарва от улицата до водомера, който е в двора - тук изцяло задачата си е на Софийска вода, те ще се организират тия дни да си я свършат
- От водомера нататък имаме 10-12 метра тръба, която ще е отвън. На края на тези 10-12 метра имаме тройник, който отклонява водата към котелното на първата къща (и съответната ВиК инсталация) и продължава натам от другия край.
- Продължената тръба върви още 15-20 метра, завива и влиза в котелното на втората къща, където също вече си върви съответната инсталация.

Аз съм собственик на първата къща и основно се занимавам с организиране на нещата по нея, другата е на брат ми. В къщата нещата трябва да се случат с на Viega Sanpress инокс системата. По принцип ми се иска да стане плътно с неръждаемите тръби от водомера до мен, тоест (водомер)-(10-12 метра инокс тръба)-(инокс тройник)-(инокс тръба към първата къща).
В момента има заложен един шлаух в плочата, през който уж трябва да мине тръбата, която ще влиза в котелното, и там ще имаме ядове заради ъгъла, но ще го мисля поетапно, твърде късно осъзнах, че всъщност имам алтернатива на пластмасовата тръба и не съм достатъчно добре подготвен, но така или иначе за тези 50на см все някакси ще се оправя (в краен случай, ще дупчим..). Чуденките ми на този етап са по-скоро следните:

1. Доколко стоманената тръба е подходяща за полагане отвън ? Каква изолация ще е необходима, за да се избегнат ефектите от продължителен престой под земя (киселинна почва и т.н.) - ние лесно ще я увием в микропореста гума, лесно ще я напъхаме в пластмасова тръба за сигурност, но все пак - удачен избор ли е стоманената тръба за такова външно ползване спрямо пластмасовите (тях поне съм ги виждал, че не им пречи особено) ? Все пак е ясно, че нещата са "неръждаеми" донякъде, а 10на години под земята могат да променят доста ситуацията ...

2. Инсталацията в къща 2 ще се изпълни с многослойни pex/al/pex тръби и прес фитинги (най-вероятно Rehau Rautitan или както се казваше там). Какви са ни шансовете от иноксовият тройник, който отделя към първата къща, да продължим неръждавейката натам с pex тръба, която директно да си влезе във втората къща ? Мисълта ми е, доколко са възможни преходите между двете от гледна точка както на диаметри (гледам, че иноксовите фитинги са ф22/ф28, докато pex-овите ги дава ф25/ф32), така и на чисто разминаване в своиствата на двата материала (не бих очаквал да реагират еднакво нито на топло, нито на студено, разширявания на материалите и т.н.) ? Същото нещо ще важи и ако на Виега тръбата не е добър избор за отвън, тогава за цялото външно трасе ще отидем на pex-ова тръба, която ще трябва да премине в неръждаема при влизането в първата къща и пак имаме същия казус.

Предварително се извинявам за вероятно доста лаишките въпроси и благодаря за разбирането, както и за всякакво мнение по темата!
istefanov87
 
Мнения: 1
Регистриран на: 06 Авг 2022 23:18
Skype: istefanov87

Назад към Инсталации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта