минерала вата на под на таван и външна топлоизолация

минерала вата на под на таван и външна топлоизолация

Мнениеот tihogr на 29 Ное 2022 20:37

Здравейте,
искам да сложа минерална вата на пода на НЕОБИТАЕМ таван за да не ми бяга топлото и лятото да не напича толкова.
Въпроса ми е под ватата да застилам ли с дебел найлон за пароизолация или да не слагам изобщо?
Става въпрос за тухлена къща на един етаж, гредоред, монтирани дограми с троен стъклопакет и предстояща направа на топлоизолация отвън.

Вторият ми въпрос е свързан с топлоизолацията, която мисля да правя отвън. Решил съм да е графитен EPS, но се колебая дали да е 8 или 10см. дебелина?
Ще има ли голям смисъл от 10см. дебелина с оглед на по-високата цена дали е оправдан този разход?

Какви марки лепило-шпакловъчна смес и завършваща мазилка (драскана бяла или бежова ще бъде, но не искам да е суха, а нещо в баки, но нали има различни видове силиконови, акрилни и т.н.)
ще препоръчате имам предвид нещо средно цена качество. Иначе знам, че е добре всичко да е от една марка.

Кое е ключово за да издържа една такава мазилка на градушки само завършващата мазилка ли трябва да е качествена или отдолу има по-голямо значение дебелината на шпакловката с мрежа
или пък и двете заедно имат значение?
tihogr

Re: минерала вата на под на таван и външна топлоизолация

Мнениеот Стилиян Лукаров на 30 Ное 2022 01:32

tihogr написа:Здравейте,
искам да сложа минерална вата на пода на НЕОБИТАЕМ таван за да не ми бяга топлото и лятото да не напича толкова.
Въпроса ми е под ватата да застилам ли с дебел найлон за пароизолация или да не слагам изобщо?
Става въпрос за тухлена къща на един етаж, гредоред, монтирани дограми с троен стъклопакет и предстояща направа на топлоизолация отвън.

Вторият ми въпрос е свързан с топлоизолацията, която мисля да правя отвън. Решил съм да е графитен EPS, но се колебая дали да е 8 или 10см. дебелина?
Ще има ли голям смисъл от 10см. дебелина с оглед на по-високата цена дали е оправдан този разход?

Какви марки лепило-шпакловъчна смес и завършваща мазилка (драскана бяла или бежова ще бъде, но не искам да е суха, а нещо в баки, но нали има различни видове силиконови, акрилни и т.н.)
ще препоръчате имам предвид нещо средно цена качество. Иначе знам, че е добре всичко да е от една марка.

Кое е ключово за да издържа една такава мазилка на градушки само завършващата мазилка ли трябва да е качествена или отдолу има по-голямо значение дебелината на шпакловката с мрежа
или пък и двете заедно имат значение?

Здравейте!
1. Под ватата по пода трябва да има хидроизолация, която да бъде добре изпълнена... може и битумна. Дебелия найлон е слабо решение, но да кажем някакво. Ватата се реди между греди и съветвам да не е с по-малка дебелина от 10см. За гредите заложете 12 х 12см. Ватата се реди плътно без никакви пролуки между нея и гредите, или стените. Не оставяйте празни фуги! Между ватата и финалния под трябва да има празнина за проветрение. Преди да заковете дъските сложете пароизолационно фолио. След него ковете дъски или направо платна хидрофобен шперплат по които да ходите.
2. Колкото по-дебела е една ТИ, толкова е по-ефективна! Сложете 10см! Съвета ми е да ползвате каменна вата от 135 кг/м3 или по-плътна. Стиропора си остава стиропор, независимо в какви цветове го купувате... Все пак това е въпрос на финансиране. Ако купувате графитен, то ограничете се само до Neopor на BASF, не взимайте други марки.
3. За материалите се доверете на една от реномираните марка, примерно Вебер или Баумит. Не вкарвайте в излишни нерви и приключения с ниско бюджетни материали!
Пожелавам успех!
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР

Re: минерала вата на под на таван и външна топлоизолация

Мнениеот tihogr на 04 Дек 2022 13:08

Благодаря, но не съм мислел да слагам хидроизолация то си е някакъв гаден гредоред, на който не виждам как ще се изпълни хидроизолация. Колкото до найлона го мислех като за пароизолация, но доколкото разбирам трябва да е отгоре та може и да не го слагам и него. Мисля да оставя нещата само на вата. Знам, че е по-правилно да се изпълни с греди и плоскости, но това ще оскъпи доста, а и тавана не се ползва изобщо я се качи някои веднъж в годината, я не.
tihogr

Назад към Топлоизолация