Проблем с влага в основите на тухлена къща без улуци

Проблем с влага в основите на тухлена къща без улуци

Мнениеот neoton на 16 Юни 2022 20:15

_20220616_193629.JPG
Здравейте на всички във форума, не разбирам от ремонтни дейности и искам да споделя с вас проблема ми, с надеждата за съвет и не само... От скоро съм собственик на тухлена къща на 2 етажа с дълбока около 2 метра изба, близо до Средна гора, обл. Пловдивска. Къщата няма улуци, и въпреки че около нея има някакъв плочник от цимент, то той е напукан на много места и водата вероятно влиза в основите на къщата. В къщата никъде няма мухъл (с алум. дограма е), но се носи неприятна миризма на първия етаж и ламинирания паркет е надут. Терасата на първия етаж е тръгнала да се "отлепва" от стените за които е за хваната за къщата (сякаш потъва) като цепнатините на места са около 1 см широки-на снимките цепнатините са очертани с червено. Отделно на пода на терасата са се образували огромни цепнатини по диагонала. Подозирам че и на пода на първия етаж може да има цепнатини но не мога да ги видя, защото има ламинат (явно за замаскирване). Терасата на втория етаж и тя е започнала да се "отлепва" но още е в начален стадий и цепнатините са малки.
Та... Явно ще се прави ремонт, ще се сложат улуци, ще се оправи плочник, но това с терасата (терасите) как ще се оправи, КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДА НЕ ПОТЪВА ПОВЕЧЕ? И ИЗОБЩО КАКВИ ДРУГИ ДЕЙНОСТИ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВЯТ ЗА ДА ИЗЧЕЗНЕ ВЛАГАТА И МИРИЗМАТА?
И НАЙ-ВАЖНОТО - може ли да ми препоръчате хора които разбират от тези неща за качествен ремонт?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
neoton

Re: Проблем с влага в основите на тухлена къща без улуци

Мнениеот Стилиян Лукаров на 16 Юни 2022 23:21

Трябва да се прецени, дали е слягане в основата, или стената на терасата е изпълнена без зидарска превръзка към стената на стаята/фасадата. Ако е така, няма място за притеснение, получила се е дилатационна фуга. При предстоящия ремонт, ще се бутне ъгъла и ще се изпълни правилно. Също и фугата по пода на терасата - да се прецени дали е спукала замазката или е цялата плоча. И в при стената, и при пода може да се разбере, като се отвори горния слой и се стигна до плочата/тухлата. Ако има съмнение за спукана плоча и спукана стена при правилно изпълнена превръзка, трябва да се обърнете към инженерна фирма за допълнително обследване.
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР

Мнениеот neoton на 17 Юни 2022 00:01

Стилиян Лукаров написа:Трябва да се прецени, дали е слягане в основата, или стената на терасата е изпълнена без зидарска превръзка към стената на стаята/фасадата. Ако е така, няма място за притеснение, получила се е дилатационна фуга. При предстоящия ремонт, ще се бутне ъгъла и ще се изпълни правилно. Също и фугата по пода на терасата - да се прецени дали е спукала замазката или е цялата плоча. И в при стената, и при пода може да се разбере, като се отвори горния слой и се стигна до плочата/тухлата. Ако има съмнение за спукана плоча и спукана стена при правилно изпълнена превръзка, трябва да се обърнете към инженерна фирма за допълнително обследване.

Мен ме притеснява, ако основата се сляга, тогава какво трябва да се направи?Има ли голяма вероятност от това че няма улуци и водата е влизала навътре в темелите сега основата да "потъва" - а вътре в къщата по стените никъде не се вижда влага.Имам и друга къща в друго село от дядо ми остана-там никога не е имало улуци до преди 5 години когато сложихме, но там такъв проблем няма
neoton

Мнениеот Стилиян Лукаров на 17 Юни 2022 07:45

neoton написа:
Стилиян Лукаров написа:Трябва да се прецени, дали е слягане в основата, или стената на терасата е изпълнена без зидарска превръзка към стената на стаята/фасадата. Ако е така, няма място за притеснение, получила се е дилатационна фуга. При предстоящия ремонт, ще се бутне ъгъла и ще се изпълни правилно. Също и фугата по пода на терасата - да се прецени дали е спукала замазката или е цялата плоча. И в при стената, и при пода може да се разбере, като се отвори горния слой и се стигна до плочата/тухлата. Ако има съмнение за спукана плоча и спукана стена при правилно изпълнена превръзка, трябва да се обърнете към инженерна фирма за допълнително обследване.

Мен ме притеснява, ако основата се сляга, тогава какво трябва да се направи?Има ли голяма вероятност от това че няма улуци и водата е влизала навътре в темелите сега основата да "потъва" - а вътре в къщата по стените никъде не се вижда влага.Имам и друга къща в друго село от дядо ми остана-там никога не е имало улуци до преди 5 години когато сложихме, но там такъв проблем няма

Първо разберете, дали е основата, после мислете за нея.
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР

Мнениеот neoton на 17 Юни 2022 09:10

Стилиян Лукаров написа:
neoton написа:[qu

Може ли да ми препоръчате някой добър майстор който да направи оглед?
neoton

Мнениеот Стилиян Лукаров на 17 Юни 2022 21:52

neoton написа:
Стилиян Лукаров написа:
neoton написа:[qu

Може ли да ми препоръчате някой добър майстор който да направи оглед?

За съжаление не мога да бъда полезен. Локацията е далеч от София.
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР

Мнениеот neoton на 30 Сеп 2022 09:46

За съжаление след три месеца наблюдение цепнатини те стават все по големи, а и вече се забелязва замаскирана диагонална цепнатина на вертикалната стена на терасата. Явно цялата дебела тухлена стена е с процеп който е напълнен с нещо и после отвън и отвътре е замазан. Много моля да ми каже някой специалист какво трябва да се направи от тук нататък. Улиците вероятно са задължителни, но дали ако се сложат пропадането ще спре?Много моля за съвет и съдействие от хора които разбират и са се сблъсква ли с подобен проблем.
neoton

Назад към Хидроизолация