въпроси за избор и монтаж на климатик

Отопление, вентилация и климатизация. Битови горещи води.

въпроси за избор и монтаж на климатик

Мнениеот tihogr на 29 Ное 2022 21:00

Здравейте,
искам да монтирам климатик на една къща и ме човъркат някои въпроси.
На къщата покрива е претърсен и стегнат така да се каже. Сменени са дограмите с тройни стъклопакети със специални стъкла
съобразени с различните изложения. На пода на тавана ще слагам 10см. изолация (минерална вата). Предстои направата на външна изолация
8 или 10см. графитен EPS. Това е в общи линии за да добиете представа за къщата.

Догодина искам да монтирам климатик и ме интересуват някои неща.
Климатика ще се ползва предимно за охлаждане и по-малко за отопление. Една от стаите на къщата не се ползва. Това, което ползвам е спалня 20кв.м.,
детска 15кв.м. и коридор 10кв.м. между тях като вратите между двете стаи и коридора стоят почти нон стоп отворени. Височината на помещенията е стандартна около 2.60м. Общата квадратура на трите е 45кв.м.

Питането ми е мога ли с един по-мощен климатик (предполагам 18 000BTU или Вие ще кажете)
монтиран в коридора (за да не ни духа директно) да охлаждам/отоплявам трите помещения или трябва да монтирам два по-малки в двете стаи?

За самият монтаж на климатиците кога е по-добре да се монтират преди или след направата на външната топлоизолация?

Да препоръчате конкретни марки климатици нещо средно като цена и по-малко китайско? Знам, че Daikin и Mitsubishi са добри, но ме притеснява цената?

Благодаря.
tihogr

Назад към ОВК и БГВ