Цена оферта ФИНА шпакловка и боя.Твърда?? Не и така:

Това е раздел в помощ на клиента!
Тук всеки клиент може да покаже офертата, която е получил за обсъждане!
При съмнения за некоректни оферти, ние сме готови да помогнем с нашите знания и опит!

Цена оферта ФИНА шпакловка и боя.Твърда?? Не и така:

Мнениеот ninki4 на 06 Окт 2019 15:38

Привет,
Как процедирате при обект,оглед,размери/квадратури,дадена и приета оферта за фина "шпакловчица" 2 ръце и боя 2-3 ръце,когато излизат "подводни камъни" в движение и по време на вече започната работа? Знам,че има радетели тук,за ясна и немърдаща от начало до края цена към клиента,към които -смело твърдя-спадам и аз самия,но ...не винаги!
Случаят е:
Мезонет 350 кв.м. стени и тавани.Висока стълбищна клетка с почти невъзможност за скеле.Ново строителство.Първи собственик.На бял латекс една ръка и видимо под него "фина" шпакловка от строителя издадено..Кавичките са умишлени sk (6).gif !!Почваме с дълбокопроникващ грунд,със средно напоен валяк,по-скоро за обезпрашаване,отколкото в случая заздравяване на повърхността(имаме вече латекс).До тук не надува балони.Съхне.После следва първа ръка фина шпакловка.Пак видимо нищо за притеснение.Съхне.Айде втора ръка шпакловка.Пак видимо нищо обезпокоително.Съхне.Шкурене и хоп,ТУК-ТАМ(около 25-30%) пукнати в новата шпакловка като паяжина.Почукване с нокти по тях-бие на кухо,някои дори леко играят.Отчопляне с ъгъла на шпаклата леко и почва едноооо...падане и отлепване на НЕ САМО НОВАТА ШПАКЛОВКА,НО И НА ТЕХНИЯ ЛАТЕКС+ТЯХНАТА ФИНА ШПАКЛОВКА(БЯЛА И СИПЕЩА СЕ КАТО СОЛ, а като я намокриш става на каша/пюре!!)+ТЪНКА ГИПСОВА ШПАКЛОВКА ОТДОЛУ ,ТА ТАКА ДО ...хоросан,а някъде и до пясък /без цимент!/,течащ като от пясъчен часовник sk (28).gif sk (22).gif .На места падат без никво усилие парчета по 5-10-15 см,на места по-тегаво пада,а на трети-буташ и почти си е яко здраво.Та, кво прайте с клиента?!? Вариант 1: Мълчите като мути-понеже видиш ли ти- не е коректно да променяме офертата нагоре и чинно рисувате/пулвелизирате/ръсите с четката като поп с чемшир дълбокопроникващ грунд (и после бетонконтакт!) тоя ми ти пясък за поне малко да се "одърви",че да може да се захване мрежа(я на парчета като картата на света sk (28).gif ,я на цяла стена),последвано от още няколко различни по дебелина и материал ръце до най-фино сливане със съседната здрава част от стената/тавана sk (22).gif Колко време е това?Колко пипкава работа?Колко загубени "надници"?....Не мисля,освен ако не му дължите огромна услуга като спасяване на живот от преди година sk (13).gif .Забравих да кажа,че се работи помещение по помещение,щото няма фронт за зачесване всичкото наведнъж sk (22).gif Разбира се,има вариант 2,има и 3,но да ви чуя? :? sk (43).gif
ninki4
Потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 13 Авг 2009 23:42

Re: Цена оферта ФИНА шпакловка и боя.Твърда?? Не и така:

Мнениеот Стилиян Лукаров на 06 Окт 2019 19:33

Здравей! :)
Истински ме разсмя, но знам, че на теб не ти е смешно! Обикновено се случва, когато първия оглед се претупа и се даде бърза оферта без много дискусии с клиента.
Случая, който описваш е интересен и е хубаво да се дискутира, за да може колегите и клиентите им да не изпадат в подобни ситуации.
Аз решавам подобни казуси още в зародиш. Когато се пазаря обяснявам на човека, какво може да се случи, ако се налага да работя на вече боядисани повърхности. Първо давам да се разбере, че няма гаранция, ако целият процес не е извършен от мен. Тоест, не гарантирам нищо за основата под моята шпакловка, защото не мога да знам с какво и как е изпълнявана! Гаранцията е само за това, че моята боя няма да се отлепи от моята шпакловка! Гаранцията за сцепление на моята шпакловка към готовата основа (старата боя!) е НУЛА! Тук е разковничето! Практикувам този метод навсякъде, където ми се налага да работя по вече готова работа, или просто казано - да оправям след другите. Пълна гаранция давам, само когато всичко - цялата система е мое изпълнение!
Водейки се от гореописаното продължавам с инструкциите към човека:
Първо го питам, може ли да тествам основата и ако е съгласен правя 5-6 теста по стените в различните стаи. Ако тестовете ме устройват му казвам, че метода ми на работа в този случай е да премахна цялата боя с машинно шкурене и ако (забележете, че казвам АКО!) основата е добра се продължава с грундиране, шпакловка и боя! Ако основата не е добра... следва нова оферта за нови дейности, при различни варианти на изпълнение.

Колега, само при този вариант, можеш да си спокоен, че няма какво да те изненада! Даваш твърда оферта, само ако си сигурен, че си прегледал и проверил целия обект. Ако не си направил лична проверка на всичко, то пак може да дадеш твърда оферта, но със задължителните условности за конкретните дейности, които те притесняват или съмняват. Затова, когато свалям размерите на обекта и описвам всички дейности си предвиждам време между 3 и 6 часа... е и затова офертите са ми платени! :)
За мен всичко се крие в самото начало - щателен оглед и правилна комуникация с клиента!

Сега не виждам много варианти за теб. Трябва да поговориш внимателно с човека и да му обясниш какъв е проблема.
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6567
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Цена оферта ФИНА шпакловка и боя.Твърда?? Не и така:

Мнениеот ninki4 на 06 Окт 2019 22:36

Благодаря, че се включи в темата ми. За много неща си прав-за платените огледи/снемане на размери/изготвяне на оферта.Това и аз го пея от 2008г. насам и съм твърдо"За!"В оная анкета съм се включил с "Да". Но за друго не те разбрах при първоначалния оглед-какви точно тестове/проби правиш? Обхождаш 350кв.м. площ със стълба и почукваш с обратното на ноктите през 5 см,дали бие на кухо и КОЛКО ТОЧНО кухо звучи/кънти,показвайки,че МОЖЕ,ВЕРОЯТНО,но НЕ СЪС СИГУРНОСТ(!!), да има проблем при последващо третиране я с мокрото от грунда преди шпакловката,я от влагата+тежестта на шпакловката,я от втори път грунд след шкуренето,я от някоя от ръцете латекс( най-гадно е,по закона на Мърфи, да балонира/подуе/пукне/цъфне по време и даже 4 дни СЛЕД финалната ръка боя :motz: ). Или бучкаш и отлюспваш на произволни места със шпакла за тест?Та това,че си улучил 8 здрави места от 350кв.м. няква гаранция ли е,че на останалата 99,999% площ няма проблеми да има. sk (46).gif . И за какво ти е машинно сваляне САМО на старата боя,с какво ти помага това,при положение,че проблема е някъде по-дълбоко под техния латекс-дали не са слагали бетонконтакт върху гипсовата им шпакловка и няма добра спойка,дали фината шпакловка е куча марка материал,полагана зимата при -2 до +3 градуса от бригада "баш-шпакловчици" на шпакловъчна заплата във строителна фирма,дали е имало няква химична реакция(изсоляване и защо?!?) на тяхната шпакловка(щото наистина на 4-ти почти пореден обект бера ядове с точно такава изсолена,ръсеща се при леко триене с пръсти и като каша при намокряне,стара шпакловка sk (22).gif под техния латекс...и точно тя(почти съм сигурен) е Виновникът.
За гаранцията е повече от ясно,че няма как да има гаранция,макар иначе да звучи много морално и истински коректно,но...както се шегувам често по тази тема"Гаранция САМО ако съм ударил първа копка на сградата и съм строил до ключ САМО И ЕДИНСТВЕНО АЗ,та даже и повече- измислил съм физичните закони,Нютонов закон,опън/напън,гравитация,слягане на сградата,с 2 думи- да съм БО(К), а аз съм НЕ съм и съм само последното звено преди ламината и мекия диван,и си късам нервите заради предходните звена sk (28).gif sk (3).gif ".Нищо лично към никой припознал се,де... :D Уфф,отплеснах се...
ninki4
Потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 13 Авг 2009 23:42

Re: Цена оферта ФИНА шпакловка и боя.Твърда?? Не и така:

Мнениеот Стилиян Лукаров на 07 Окт 2019 00:22

Нищо не разбра от това, което написах!
И да, при ситуация "работа върху боя" обхождам всички (ВСИЧКИ СТАИ!) стаи и почуквам, но не с нокът, а с едни клещи ледърманки, които ми висят на кръста винаги. Стълба не е нужна - при почукване между 0,50 и 2,00 метра винаги ще покаже има ли проблем в стената. Засека ли само едно слабо място, броя почуквания се утроява, независимо от площта на обекта! След това идва теста с една широка отвертка от същия тул. С нея чегъртам и копая до здраво на множество места. Отделям много време и внимание на огледа в началото и винаги се подсигурявам каква е основата на бъдещия ми обект.
Що се отнася до работа върху латекс... не вярвам сериозно да искаш да го обсъждаме! Единствената дейност, която мога да извърша върху стар латекс е боядисване! Преди това го мия с влажна гъба, след това грундирам и накрая боята. Работа с шпакловка и боя върху стари бои винаги носи голям риск и обема от неприятностите е в широк спектър. Да работиш върху стар латекс си е повече от тото - я стане, я не! Работиш на тъмно и стискаш палци да не падне! Обикновено се надува до месец! При теб е станало веднага след няколко намокряния на старата основа с двете ръце шпакловка. При този вид работа е по-вероятно да се надуе, от колкото да остане здраво, независимо дали основата отдолу е здрава и слаба (надува се и на здрава основа).
И като казваш, че това ти е четвърти такъв обект с надуване... не се ли усети на първия още, че нещо не е в ред със системата на работа?
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6567
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Цена оферта ФИНА шпакловка и боя.Твърда?? Не и така:

Мнениеот ninki4 на 07 Окт 2019 01:05

Моите уважения за педантичността ти и изследванията-опитваш се да си "вържеш гащите" максимално изначале, но лично на мен ми е прекалено...Хора всякакви...Чак да дълбая с отверка sk (29).gif .
За другото-4ти обект в рамките на година,като преди това за 14 години съм се сблъсквал общо максимум 3 пъти и то не чак така свирепо.Технологията си е същата на работа.Късмет? Сигурно... sk (23).gif
Но да се върнем на предоговаряне на офертата,какъвто е и раздела на темата-ценообразуване.Аз избрах да покажа на клиента участъците с паднала мазилка(къде по-дебела,къде по-тънки парчета).Казах,че основата не е добра,че това ,ЗА СЕГА до тук в тази стая е паднало с минимални или средни усилия,бутано до СРАВНИТЕЛНО здраво настрани. Отговорът беше,че:" Да се надяваме ,че ще е само тук..."+ вдигане на раменене и гледане състрадателно.Казах ясно"Ами, едва ли!" и продължих.Тук ми беше грешката,че не поставих проблема право куме в очи,а именно:"Как процедираме?!" ако започне да пада стая по стая,колко време ще загубя да пълня парчета,по-дълбоките с мрежа,после финосване.Да се дооферира за брой кръпки на стена-хм,не става...някакси.Да се формира цена за работа по кърпежите за отнето време/часове/дни/седмица,по-ми идва някакси,та ако ще да седи до мен постоянно и да гледа за кво иде реч при оправянето.И това избрах,де,но занижена цифра от реално заслужаващата заради време/труда.
ninki4
Потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 13 Авг 2009 23:42

Re: Цена оферта ФИНА шпакловка и боя.Твърда?? Не и така:

Мнениеот Стилиян Лукаров на 07 Окт 2019 01:29

Сложи проблема на масата още утре и кажи, че до момента тези проблеми покриват предварително заложените от теб скрити дейности и няма да ги плаща. Но ако в другите стаи излезе подобен проблем ще трябва да се доплаща. Можеш да си сложиш цена на брой или нещо минимално на квадрат. Надниците не са много удачни. Въпроса е да не влезеш вътре, но и да излезеш с чест от ситуацията, без клиента да се чувства притиснат.
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6567
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Цена оферта ФИНА шпакловка и боя.Твърда?? Не и така:

Мнениеот ninki4 на 07 Окт 2019 02:09

Не е станало ясно явно,моя грешка- обекта е завършен,поне моята дейност,със скромно доплащане от клиента.Той от резултата е доволен,от цената най-вероятно също,предвид какъв Бейрут беше по стените.Аз...да речем...по-малко доволен от него,но карай...Все си викам,че от другия път фандък няма да има,ама май само си викам и се сърдя на мене си най-вече sk (37).gif .Платено!Темата беше как процедират колегите по принцип и по-специално шпакловкобояджиите sk (37).gif
ninki4
Потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 13 Авг 2009 23:42

Re: Цена оферта ФИНА шпакловка и боя.Твърда?? Не и така:

Мнениеот Стилиян Лукаров на 09 Окт 2019 22:58

ninki4 написа:Не е станало ясно явно,моя грешка- обекта е завършен,поне моята дейност,със скромно доплащане от клиента.Той от резултата е доволен,от цената най-вероятно също,предвид какъв Бейрут беше по стените.Аз...да речем...по-малко доволен от него,но карай...Все си викам,че от другия път фандък няма да има,ама май само си викам и се сърдя на мене си най-вече sk (37).gif .Платено!Темата беше как процедират колегите по принцип и по-специално шпакловкобояджиите sk (37).gif

Е, вече е ясно как процедирам на моите обекти. :)
Имал съм 1-2 подобни случая в началото на кариерата си и не смятам да повтарям същите грешки. Давам крайна и твърда цена в офертите си, но преди това смятам повече, че мразя да си бягам от думата. Имал съм много казуси от различно естество, някои от тях са се повтаряли, но никога не се случвали трети път! sk (6).gif
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6567
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Цена оферта ФИНА шпакловка и боя.Твърда?? Не и така:

Мнениеот ninki4 на 12 Окт 2019 12:43

Очаквах да се включат още хора в дискусията,но явно такива няма.С две думи, няма само "черно" и само "бяло",т.е. няма само "лошо" и недообмислено оглеждане,преценка и офериране,нито,от друга страна,само перфектно изследване с уреди от НАСА,в дълбочина, на повърхността,върху която ще се работи и създаване на "оферта-бетон" в началото,та до края...
ninki4
Потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 13 Авг 2009 23:42


Назад към Цени и ценообразуване. Оферта към краен клиент.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта