Ремонт на сифон

Фаянс, теракота, гранитогрес, порцелан, стъклокерамика, естествен и изкуствен камък, тротоарни плочки, бетон, паркет, дюшеме, корк, ламперия, сачак и др.

Ремонт на сифон

Мнениеот 486 на 30 Сеп 2018 20:52

Имах нещастието преди няколко години да купя сифон Танушев, алуминиев от тоя тип дето нямат подвижна чашка вътре, а са преградено наполовина с цялостна отливка и с една тапичка уж за почистване. Ей тоя модел, макар че няма подробни снимки и човек трябва да го е виждал на живо за да разбере за каква система става дума. Значи първо е алуминиев и корозира прогресивно. Все още не е много зле, защото са минали 5г от монтажа. Поради "умното" му устройство е трудно да го отпушиш (почистиш) ръчно и от време на време се налага наливане на препарат, който съдържа натриева основа, а тя разваля алуминия. Това обаче все още не е проблем - евентуално след 5-10г ще бъде. Главният проблем е, че единият сифон или е спукан или нещо такова, но не задържа вода. Наливам и след 10 минути вече е празен. Идеята ми е да го преустроя. Не да го подменя, защото няма как да стане без разбиване на пода, но си мисля, да изкъртя (изрежа) вътре преграждащата част и да остане нещо като обикновен сифон, на който да добавя чашка или друг пластмасов затварящ механизъм. Евентуално с епоксидна смола или нещо подобно може да се измаже и уплътни отвътре. Хем да не корозира алуминия, хем да се запуши пробива откъдето изтича водата. Някой правил ли е подобна процедура? Главното ми съмнение е колко лесно ще стане изрязването на част от алуминиевото тяло - цялото е една отливка. Опасявам се да не се спука стената на сифона.
486
 
Мнения: 2
Регистриран на: 29 Сеп 2018 21:55
Skype: tyu

Re: Ремонт на сифон

Мнениеот Стилиян Лукаров на 30 Сеп 2018 21:02

486 написа:Имах нещастието преди няколко години да купя сифон Танушев, алуминиев от тоя тип дето нямат подвижна чашка вътре, а са преградено наполовина с цялостна отливка и с една тапичка уж за почистване. Ей тоя модел, макар че няма подробни снимки и човек трябва да го е виждал на живо за да разбере за каква система става дума. Значи първо е алуминиев и корозира прогресивно. Все още не е много зле, защото са минали 5г от монтажа. Поради "умното" му устройство е трудно да го отпушиш (почистиш) ръчно и от време на време се налага наливане на препарат, който съдържа натриева основа, а тя разваля алуминия. Това обаче все още не е проблем - евентуално след 5-10г ще бъде. Главният проблем е, че единият сифон или е спукан или нещо такова, но не задържа вода. Наливам и след 10 минути вече е празен. Идеята ми е да го преустроя. Не да го подменя, защото няма как да стане без разбиване на пода, но си мисля, да изкъртя (изрежа) вътре преграждащата част и да остане нещо като обикновен сифон, на който да добавя чашка или друг пластмасов затварящ механизъм. Евентуално с епоксидна смола или нещо подобно може да се измаже и уплътни отвътре. Хем да не корозира алуминия, хем да се запуши пробива откъдето изтича водата. Някой правил ли е подобна процедура? Главното ми съмнение е колко лесно ще стане изрязването на част от алуминиевото тяло - цялото е една отливка. Опасявам се да не се спука стената на сифона.

Опитайте, но най-вероятно ще счупите целия сифон! Не боли да опитате. :)
Истината е, че това, което трябва да направите е смяна на сифона! Нищо друго няма да помогне. Все пак винаги може да опитате всичко останало и да споделите направеното. Ако водата изчезва, може сифона да е пробит от ръжда или да е напукан. Тогава съседите ще се включат по някое време и ще ви напомнят, че имате проблем със сифона. Ако имате хидроизолация под сифона (в което се съмнявам!), то влагата ще ви избие по стените след много месеци и пак ще стигне до съседите под вас и встрани от вас.
Успех! sk (49).gif
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6435
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Ремонт на сифон

Мнениеот 486 на 30 Сеп 2018 21:55

Първи етаж на къща е. Под банята има пясък. Така че няма кой да се оплаче, а и не става въпрос за теч надолу - почти сигурен съм, че пробивът е в стеничката, която трябва да държи воден затвор. Все едно я няма и водата почти директно заминава по тръбата. Не е съвсем директно, защото минават минути за изпразване. Една пукнатина половин милиметър примерно може да върши работата. Мислех си да взема ендоскоп и с него да пробвам да огледам и евентуално да уплътня. Но ме съмнява, че при толкова боклуци залепнали по стените на сифона ще се види нещо.
486
 
Мнения: 2
Регистриран на: 29 Сеп 2018 21:55
Skype: tyu

Re: Ремонт на сифон

Мнениеот Стилиян Лукаров на 30 Сеп 2018 22:28

486 написа:Първи етаж на къща е. Под банята има пясък. Така че няма кой да се оплаче, а и не става въпрос за теч надолу - почти сигурен съм, че пробивът е в стеничката, която трябва да държи воден затвор. Все едно я няма и водата почти директно заминава по тръбата. Не е съвсем директно, защото минават минути за изпразване. Една пукнатина половин милиметър примерно може да върши работата. Мислех си да взема ендоскоп и с него да пробвам да огледам и евентуално да уплътня. Но ме съмнява, че при толкова боклуци залепнали по стените на сифона ще се види нещо.

С камера трудно се виждат пукнатини, освен ако не са милиметър или по големи. Обикновено пукнатините се измерват с дебелината на косъм и е трудно да се видят на камерата, да не говорим при замърсяване на стените или лежащи вода и утайка на дъното на тръбата.
Опитайте внимателно да обмажете външната част на преградата с хидроизолация и дано да стене...
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6435
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София


Назад към Настилки и облицовки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта