Строеж на нова къща в София

Строежи, огради, подпорни стени, терасиране и др.

Строеж на нова къща в София

Мнениеот Petyapf на 07 Май 2017 18:33

Здравейте! Предстои ни започване на строеж в близките дни и ще се радвам на всякакви коментари и съвети. Притесняват ме някои неща, едно от които е, че буквално в последния момент ни вдигнаха цената на труд с 25%. Бяхме се разбрали за 30 лв. труд и 10 лв. технически надзор, вчера освен, че ни "зарадваха " с нова цена на труда - 40 лв. на кв.м. ами и ни изненадаха с нов технически ръководител. Конструктивната площ е около 390 кв.м. ( 2 плочи по около 115 кв.м. и покрив 156 кв.м). Строителството не е на празен парцел. Има стара къща от 63 кв.м., гредоред, строена през 1940 г. 1500 лв. ни струваше възстановяване на строителни книжа. Проектът на новата къща 5300 лв., напълно стандартна къща, която представлява пристройка и надстройка над съществуващата. След няколко дни започва развалянето на покрива и част от стените на старата къща, за което ни искат 1500 лв. като извозването на отпадъците ще плащаме отделно. Първоначарно инженерът, с който се договаряхме за всичко каза, че ще се в мъкнем в 70 евро на кв.м. конструктивна площ за груб строеж, но започвам да се съмнявам във всичко, нищо от това, за което се разбрахме не се случи точно така. Със съпругът ми започваме да се колебаем дали да не се откажем и да търсим друга бригада, което ще ни забави още доста във времето. Моля за мнението на хора минали по този път - нормални ли са цените и как бихте постъпили на наше място. Благодаря предварително!
Petyapf
Потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 18 Дек 2016 22:36
Skype: betty846

Re: Строеж на нова къща в София

Мнениеот pooh на 07 Май 2017 19:34

Няма теоретичен вариант, къща в София, да се построи за под 200 евро/m? с материалите. Съвсем отделно е събарянето на съществуващи сгради.
Според мен сте направили класическата грешка - да се хванете на въдичката "ниска цена", сега вече започва "засичането" - вдигане на цените до пазарните ... а може и на горе, знае ли човек :wink:
Подписан договор с изпълнителя има ли? Ако няма, а работите на принципа на "малък ремонт" - тепърва има да си скубете косите.
Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости!
Колкото повече - толкова повече!
3 пъти режа ... и все късо!
Аватар
pooh
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
 
Мнения: 834
Регистриран на: 04 Окт 2010 15:12
Местоположение: София
Skype: pesho00

Re: Строеж на нова къща в София

Мнениеот Petyapf на 07 Май 2017 21:00

Нямаме подписан договор, ще подписваме само за технически надзор и отделно с бригадата. Тази цена е за конструктивна площ, не за РЗП. Колкото до ниската цена - хванахме се с въпросния човек не заради ниската цена, а защото архитектката от общината ни го препоръча, ние дори незнаехме цената ниска ли е, висока ли е. Свърши ни ужасно много работа, по време на събиране на всички документи имахме много проблеми и благодарение на него ги решихме. Някакси му имаме доверие, но сега малко започнах да се замислям заради това, че ни доведе друг човек, 80 годишен мъж, който щe ни бъде технически ръководител. Всъщност незнам точно какъв договор ще сключим за технически надзор, ако имате идея, моля да споделите, поне да знам какво да изисквам, трябва ли да е нотариално заверен и какво трябва да съдържа?
Petyapf
Потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 18 Дек 2016 22:36
Skype: betty846

Re: Строеж на нова къща в София

Мнениеот Petyapf на 24 Май 2017 08:20

Вече 1 седмица откакто започнахме работа. Много съм доволна от майсторите, турци са, изключително бързо и чисто работят. Събориха цялата стара къща. По проект някои от стените остават, но те прецениха, че най-добре да ги махнат, за да е по-лесно полагането на първата плоча. Това нещо породи и недоволство у съседите, защото си помислиха, че ще разширяваме къщата настрани и няма да спазим отстоянието от 3 метра. За събарянето се уговорихме да платиме 1500 лв. Отделиха голяма част от здравите тухли, които са стари, но според тях много по-здрави и може да се използват. Вчера извозиха отпадъците - 5 камиона по 180 лв. и машиносмяна 280 за багера, като използваха багера, за да изкопаят и основите в същия ден, за да не плащаме втори ден. Имам няколко въпроса, които ме интересуват, ако някой знае моля да се включи:
1. След като имаме всички необходими документи, разрешително за строеж и сме спазили отстоянието от 3 метра - ако съседите пуснат жалба това може ли да ни забави и да ни спрат до изясняване на проблема?
2. По проект между мазето, което е под съществуващата къща и първия етаж е гредоред, но в проекта има грешка, писали са, че там е съществуваща стоманенобетонова плоча. Майсторите искат да използват дюшемето за кофраж, т.е. да не го развалят. Съпругът ми се притеснява, че това ще повдигне нивото и няма да стане добре.Тъй като в количествените сметки не се включва бетон и арматура за тази плоча (около 50 кв.м.) колко завишение да очаквам като количество бетон и арматура?
3. За кофраж купихме кофражни плоскости от водоустойчив шпертплат. 40 бр., всяка по 40 лв., които ще се използват за кофраж и после ще ги сложат в покрива. Това дали е добре? Достатъчно качествен ли ще стане покрива по този начин?
Благодаря на всеки, който се включи с мнение и препоръки!
Petyapf
Потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 18 Дек 2016 22:36
Skype: betty846

Re: Строеж на нова къща в София

Мнениеот Стилиян Лукаров на 24 Май 2017 09:41

Нямам много време да обяснявам всичко, но ще ви кажа само едно - дръжте ги тези хора и престанете да се съмнявате!
Работят правилно и ви взимат безумно ниски цени!
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6359
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Строеж на нова къща в София

Мнениеот neva61 на 26 Май 2017 22:39

Старата къща на един етаж ли беше?Ние платихме 3800лв за демонтиране на същата квадрарура на 2 етажа къща.Керемидите са събрани на 100%.Тухлите не са кой знае колко и отпадъците ги запазихме за пълнеж,защото искаме да е поне 1м над кота нула.Дървения материал е отделен и подреден.Ще ми се да си задам и аз въпросите тук и да не отварям нова тема за съвременно строителство на нискобюджетна къща.Авоарите наистина са ограничени,но искаме да направим един етаж 7/12,5м.Терена е наклонен и май основите и първата плоча ще глътнат доста от средствата.Все още не сме наясно дали подпокрив да е плоча или каратаван.Искаме да намерим оптимално решение.Не искаме да правим компромис с качеството.Ще съм благодарна за всяко мнение .
neva61
Потребител
 
Мнения: 39
Регистриран на: 20 Мар 2009 01:33

Re: Строеж на нова къща в София

Мнениеот Petyapf на 20 Юли 2017 10:17

neva61 написа:Старата къща на един етаж ли беше?Ние платихме 3800лв за демонтиране на същата квадрарура на 2 етажа къща.Керемидите са събрани на 100%.Тухлите не са кой знае колко и отпадъците ги запазихме за пълнеж,защото искаме да е поне 1м над кота нула.Дървения материал е отделен и подреден.Ще ми се да си задам и аз въпросите тук и да не отварям нова тема за съвременно строителство на нискобюджетна къща.Авоарите наистина са ограничени,но искаме да направим един етаж 7/12,5м.Терена е наклонен и май основите и първата плоча ще глътнат доста от средствата.Все още не сме наясно дали подпокрив да е плоча или каратаван.Искаме да намерим оптимално решение.Не искаме да правим компромис с качеството.Ще съм благодарна за всяко мнение .

При нас нещата стоят така - общо взето от старата къща почти нищо не се използва, всички стени с малко изключение бяха бутнати, майсторите събраха здравите тухли, тъй като са единични плътни и са по-здрави и с тях иззидаха стените на една от двете бани. Застроената площ е 120 кв.м. - 60 от старата къща и пристройка та е към 60 кв. До приключване на първата плоча, като преди това има ивични основи само на пристройката, сметката е около 29 000 лв. Като в тази сума влизат и тухли 4 ки, които са за зидарията на първия етаж и предплатена арматура 7 тона, която няма да стигне за целия строеж. Предплатих, тъй като ми дадоха по-ниска цена. Притеснява ме едно нещо напоследък - първо зидат външните стени , после изливат колоните и шайби те. На няколко места чета, че това е остарял метод и не е устойчив при земетресение. Така ли е наистина? Ще съм благодарна ако някой има опит и пише мнение.
Petyapf
Потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 18 Дек 2016 22:36
Skype: betty846

Re: Строеж на нова къща в София

Мнениеот Petyapf на 20 Юли 2017 13:35

Старата ни къща беше на 1 етаж с частично мазе под нея. Не сме копали повече мазе, защото ще оскъпи строежа, а и това ни е достатъчно. Керемидите няма да използваме. В момента има добра промоция на Брамак- 1.15 лв. за керемида и ще я използваме. Нашите авоари също са ограничени,искаме до края на годината да успеем с дограмата и изолацията,но като гледам може и да не се справим финансово, тъй като все излиза не що допълнително.
Petyapf
Потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 18 Дек 2016 22:36
Skype: betty846

Re: Строеж на нова къща в София

Мнениеот Стилиян Лукаров на 23 Юли 2017 10:36

Petyapf написа: Притеснява ме едно нещо напоследък - първо зидат външните стени , после изливат колоните и шайби те. На няколко места чета, че това е остарял метод и не е устойчив при земетресение. Така ли е наистина? Ще съм благодарна ако някой има опит и пише мнение.

Това ще бъда благодарен, ако някой го обясни и на мен!? Защо не е устойчив? Защото е остарял или?
Тук въпроса е да ползвате плътни единични тухли или тухли произведени точно за тази цел.
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6359
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София


Назад към Земни работи, кофраж, армиране и стоманобетон

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта