Домоуправител съм на жилищен вход в панелен блок. В някои от апартаментите за по-пълно усвояване на терасата пред кухнята е съборена стената под прозорците.
Блокът ни е с дата от 1971 год. В оригинален вид терасите са с парапет около метър от стъкло и винкел, без странични стени нагоре. В момента някои от терасите са зидани и остъклени или не, с малък или голям прозорец и т.н., в различни разновидности. Всеки си е направил подобрения, както е сметнал за добре.
Когато се заговори за кандидатстване по програмата за подобряване на енергийната ефективност, разбрах, че доста от съседите за да усвоят по-добре терасата, която са иззидали и затворили са съборили стената, намираща се под прозореца на кухнята. До момента знаех за два такива апартамента, а сега се оказа, че са повече. На срещата със зам. мин. на МРРБ Николай Нанков и съветник към същото министерство, организирана за популяризиране на програмата попитах за тези събаряния и ми отговориха, че е незаконно и трябва който ги е разрушил да ги възстанови. Казаха и, че съседите, които знаят за такива преустройства, са длъжни веднага да сигнализират в общината.
То си е ясно, че е незаконно, но не се бях замисляла до колко влияе на конструктивната устойчивост на сградата.
По въпросната програма нашият блок най-вероятно няма да кандидатства. Обаче мисълта, че тези отстранени стени може би оказват влияние на устойчивостта на блока определено ме притеснява.
Търсих в интернет информация за носещите стени в панелен блок, но не открих еднозначно мнение. Разбрах, че за да сме 100% сигурни трябва да поискаме мнение на инженер проектант. В случай, че се подаде сигнал в общината също ще стане ясно, но това носи допълнителни усложнения в междусъседските отношения.
Блокът ни е на 8 етажа и се състои от 5 входа, разположени в две блок секции. Нямам информация как стоят нещата в другите входове, но предполагам, че подобно на нашия.
Апартамент на първия етаж и този над него на втория етаж са със съборени стени под прозореца. На третия етаж над тях терасата също е усвоена, но все още не зная как стои въпроса със стената. Във входа има още няколко апартамента със съборени стени под прозорците на кухнята.
Мисля, че стените от двете страни на прозореца не са събаряни. Трегерът над прозорците не е пипан. Четох, че в панелните блокове няма трегери, но ние така казваме на издадената част над прозореца и не зная кой е правилния термин, който трябва да използвам. Така, че моля за извинение, относно неточния технически речник.
Въпросът ми е: Според вас тази част от външната стена, която е под прозореца, носеща ли е или не е?
Прилагам снимки на стената от вътре и външни снимки на блока, които направих с помощта на Google Earth. Затова и едната снимка е с леко изкривени прозорци.

Надявам, се, че ще можете да ми дадете по-точна информация относно предназначението на частта от стената, която се намира под прозореца.