Професионално оборудване

Практични връзки, мнения и наблюдения. Дискусии и обсъждане на видовете модели и марки на инструменти и машини.
Правила на форума
В темата "Професионален инструмент" се забранява публикуването на контактна информация за магазини и линкове към сайтове за продажба на инструменти! Също така е забранено и пускане на рекламни постове и обяви за продажба на инструмент! Забраната касае магазини, сайтове и физически лица, предлагащи ръчен инструмент за монтажи при строителни ремонти и авторемонти, както и многофункционалните (multi tool) инструменти!
Всеки потребител, който се интересува от адреси, телефони или сайтове на магазини може да зададе спокойно въпроса си в темата. Отговорите се получават на лични съобщения от Администратор или който и да е потребител на форума!

*Каталози на професионални марки ръчен инструмент ще намерите на 2-ра страница - последен пост!
*Магазини на фирми-вносители за продажба на висококачествен ръчен инструмент ще намерите на 3-та страница!
*Информация, новини и актуализация на стоки от магазини предлагащи професионален ръчен инструмент, представена с линкове, се разрешава само за фирмите вносители, изброени от Администратора на 3-та страница!

Професионално оборудване

Мнениеот pooh на 14 Дек 2010 12:06

Или иначе казано - какви удобства за нашего брата - работника, могат да се купят с пари и имат ли те почва у нас?
За момента няма да правя дълги изложения, а направо ще пусна няколко каталога и очаквам всеки заинтересуван от тематиката да се включи. Тук мисля основно да разискваме следните неща:
- Работните дрехи - нужно ли е да се инвестира в подобни неща или можем да си доизносваме вехтите официални по обектите
- Защита на крайниците - коя е най-добрата обувка, има ли нужда от шапки/каски, очилата - лукс или необходимост, наколенки и ръкавици - видове и нужда от тях, маски и антифони - да можеш да дишаш и чуваш и след 50 sk (6).gif
- Системи за съхранение - къде държим инструментариума и как го пренасяме
- Помощно ЕЛ оборудване - удължители, макари, осветителни тела, музика /джангъра на обекта, само от флекса ли трябва да е/
- Всякакви полезни приспособления изпуснати от другите "професионални" теми

Като основоположник почвам с два каталога, надявам се да са ви интересни
SNICKERS - Каталог с работно облекло
Pull'R - Системи за съхранение, инструменти и повдигащи системи
Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости!
Колкото повече - толкова повече!
3 пъти режа ... и все късо!
Аватар
pooh
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
 
Мнения: 834
Регистриран на: 04 Окт 2010 15:12
Местоположение: София
Skype: pesho00

Re: Професионално оборудване

Мнениеот Стилиян Лукаров на 14 Дек 2010 13:35

Адмирации за темата! a (96).gif
Къде на друго място, освен в нашия форум може да бъде обсъдена подобна тема! :fies:
До сега не съм се интересувал и търсил подобни стоки и аксесоари, но замисляйки се, стигам до извода, че не само качествен инструмент и професионални машини трябват на една фирма. Необходим и задължителен елемент от оборудването на дадена фирма е доброто и естествено професионално оборудване на работещите в нея. Едно от най важните условия е безопасността по време на работа! Облеклото и оборудването трябва да предпазват работещия от инцидентни аварии и контузии - попадане на прах и твърди частици в очите, защита на главата, крайниците и тялото от удари, пробождане, охлузване, изгаряне, намокряне, измръзване, защита от токови удари при късо съединение. Също така облеклото и аксесоарите трябва да бъдат здрави, удобни и комфортни - да не убиват, да не стягат, да не ограничават движенията на работещия, да не спаряват, да са здрави и да не се късат, да не провисват или да не се смаляват след третиране с перилни препарати. Не на последно място е и удоволствието и самочувствието от носенето на работното облекло! То трябва да бъде елегантно и красиво. Работещия трябва да не се срамува от облеклото си, а да бъде горд, че има работна униформа с логото на фирмата в която работи! Работното облекло е задължителен елемент от ежедневния работен процес, който подобрява и увеличава КПД-то на работещия!
Радвам се, че се създаде тази тема! Пожелавам успех на Пух и приятна дискусия на всички! sk (49).gif


Моите фаворити за работни дрехи!
BETA-work
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6359
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Професионално оборудване

Мнениеот u3poD на 15 Дек 2010 08:01

admin написа: Работещия трябва да не се срамува от облеклото си, а да бъде горд, че има работна униформа с логото на фирмата в която работи! Работното облекло е задължителен елемент от ежедневния работен процес, който подобрява и увеличава КПД-то на работещия!


SNICKERS sk (38).gif много добри като разгледах каталога ужасно ми се преработи, ми то с такива дрехи направо си е кеф да бачкаш
Всичко може, но не всеки го може! За да се справяш, трябва да ти идва от вътре!
Аватар
u3poD
СМР
СМР
 
Мнения: 445
Регистриран на: 19 Авг 2009 22:48
Местоположение: Бургас
Skype: toplo.to

Re: Професионално оборудване

Мнениеот pooh на 27 Дек 2010 15:00

Искам малко да поразсъждаваме върху темата за работното облекло и личните предпазни средства.
Личното ми мнение, е че това трябва да бъде индивидуална грижа на всеки работещ, а не на "фирмата". Много няма да са съгласни с мен, но нека си изложа доводите
Удобството и комфорта при различните хора са различни - примерно, аз мразя гащиризоните - винаги ми пречат и се цепят като приклякам често-често. Да, свръх-тонажа си казва думата, но има размери и за дебелаци като мен и все пак не ми е комфортно в гащиризон.
Работните обувки също не могат да бъдат унифицирани - как може бояджията да ходи със същият модел обувки като бетонджията?! Единият трябва да е с меки обувки, другият с твърди и с високо ниво на защита от пробиване и удар. Връхните дрехи също имат силно разминаващи се изисквания, според това къде и какво работи определен човек. В момента масовата практика е - фирмите закупуват работно облекло - най-често гащиризон, куртка (може да са зимни и летни) и работни обувки. Обувките винаги са най-евтините възможни със стоманено бомбе и може би пластина в ходилото. Гащиризона и куртката също се избират по цената, а не по други критерии. Цвета е съобразен с предпочитанията на шефа (не че това е проблем в случая) и фирмен надпис и лого на подходящо място. Ето готовата униформа.
Кое ме дразни лично мен в даденият пример:
1. Човекът който плаща дрехите не се налага да ги носи по 8-10 часа ден (понякога и повече) и за него този разход е изцяло на загуба, следователно иска да губи колкото се може по-малко и от там качествените (разбирайте скъпите) дрехи се задраскват автоматично.
2. Човекът който носи дрехите не се налага да ги плаща, следователно се стреми да ги съсипе максимално бързо с оправданието "Хем не са ми удобни, хем ще ми дадат нови, що да ги мисля?"

Решението според мен е нейде посредата - фирмата казва "Даваме 50лв. за комплект работно облекло, ако искате доплатете си разликата и носете нещо, което ще ви е удобно на вас."
*Печата е константна величина - всяка дреха може да се надпише почти по един и същ начин

Сега малко за работното облекло като цяло - малко хора си дават сметка, че работещите в сферата на строителството го носят много по-често, отколкото каквато и да е друга дреха. По най-проста сметка - средно 8-10 часа на ден. Като изключим времето за сън ... по всякаква логика би трябвало да харичм най-много за работни дрехи. Но всъщност не е така - всичко което се скъса, изцапа, демодира се доизносва по обектите - шарен свят с две думи ;)

Не ме разбирайте погрешно - не агитирам да се дават "луди" пари за работно облекло, единственото, което казвам е, че всеки сам трябва да се научи, че както инструмента е половината майстор, така и това как ще се чуства човек на работното си място зависи от това как е облечен.
Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости!
Колкото повече - толкова повече!
3 пъти режа ... и все късо!
Аватар
pooh
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
 
Мнения: 834
Регистриран на: 04 Окт 2010 15:12
Местоположение: София
Skype: pesho00

Re: Професионално оборудване

Мнениеот Стилиян Лукаров на 28 Дек 2010 15:51

Аз не съм много убеден, че ще ме устройва моите работници сами да си избират дрехите. Представи си следната картинка - 5 човека на един обект с пет различни облекла. Единия с червен гащеризон, другия със син гащеризон, третия с черен полугащеризон и жълта тениска, четвъртия с дънков панталон, тениска и бризентов елек, и петия по къси три четвърти панталони с бяла тениска. Добави и различни работни обувки по цвят и вид. Картинката, която се очертава, не ми прилича на сериозна фирма.
Аз лично, когато пазарувах дрехи за персонала съм дал приблизително по 400 лева за човек и дрехите на са маркови, а обикновени. В комплекта за един работник влизат:

1. 2 броя летни полугащеризони - 28 лв/бр
2. 2 броя цели гащеризони, обикновени - 35 лв/бр
3. 1 брой дебел ватиран зимен гащеризон - 60 лв/бр
4. 3 бря тениски - 6 лв/бр
5. 1 брой ватирана зимна блуза - 12 лв/бр
6. 1 брой летни обувки с бомбе и пластина - 50 лв/бр
7. 1 брой зимни високи обувки с бомбе и пластина - 75 лв/бр
8. 2 броя шапки, зимна и лятна- 5 лв/бр
9. 1 брой колан от естествена кожа (войнишки) - 15 лв/бр
10. 1 брой каска - 10 лв/бр (не помня точно цената)
11. 2 броя летни ръкавици - 4 лв/бр
12. 1 брой зимни ръкавици - 8 лв/брой
13. 1 брой гумени ботуши (когато потрябват) - 15лв/бр
14. 1 брой дъждобран, шлифер - 18 лв/бр
15. Предпазни очила и прахови маски, когато са необходими!
16. Печат на името на фирмата и сайта на няколко места по една дреха - не помня сумата, но за всички дрехи ми взеха около 450 лева.
Общата сума до момента е 421 лева.

Мисълта ми е, че ако ще обличам хората, трябва всички да бъдат еднакво облечени, представяйки фирмата както подобава. Първата ми поръчка беше за малко над 4 000 лева и после доплащах за различни аксесоари. Тогава трябваше да облека 7 човека. Всички те получиха пълните си зимни и летни комплекти.
Впоследствие (по време на кризата и в този момент) започнах да давам работни дрехи, само на доказали се работници, но това е друга тема!
Системата "Взимай тези 50 лева и си купи дрехи", няма да работи по много причини! Абсолютно съм убеден в това! От 10 работника, 9 от тях ще измъкнат някакви дрехи от гардеробите си и ще задържат парите. Друг е проблема, че като ги купят, трябва първо да ги събереш и да ги занесеш за щамповане. Представи си как ще го направиш ако имаш 50, 100 или 250 работника!? И трето, но не на последно, а по-скоро на първо място са парите! О да, те са фактор, при това много голям! Я си представи да обличаш всяка година или на две години по 10 работника!? Сумата 4500 лева може напълно да откаже всеки начинаещ "предприемач". Когато слагам в кавички предприемач, имам предвид печалбар, защото истинския предприемач се грижи за хората и инвестициите си!
Дрехите са не само важни, но и задължителни. Освен по инструмента, майстора се познава и по дрехите! :) Само че не става с по 50 - 100 лева на човек... Ако пък решим да купим нещо наистина качествено сумата скача над 1000 лева на човек! Вземи за пример някой от моделите обувки на Бета. Цените са им по 120, 150 и 200 лева за чифт!

Ето за сравнение ценовия каталог на Далко моторс, при това дрехите са в акция!
BETAobleklo.pdf
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6359
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Професионално оборудване

Мнениеот pooh на 28 Дек 2010 18:26

Админ, прав си и не си прав. Ако искам удобно облекло и съм готов да си го купя - ще ме изгониш ли (хипотетично работя за теб)? Спазвам някаква цветова гама, но да кажем не желая китайски и турски дрешки, които имат живот 3 обличания, а нещо 3-4 пъти по-скъпо. Хубаво - направил си сметка, че 400 лева ти излиза работника за пълно окомплектоване - нека има право на някакъв избор ... все пак той ще ги носи.
Казваш ако им дадеш пари на ръка, няма да ги ползват по предназначение - идеята ми беше по-скоро работника да си доплаща разликата, все пак ти даваш дрехите за маркиране, не ти да им даваш кеш.
Бъди реалист - качеството на масовите за България дрехи е в пъти по-ниско отколкото бяха навремето дочените комплекти раздавани в предприятията.

Лично към теб имам следният въпрос - нужно ли е работещите в дадена фирма да са еднакви като калинки, не е ли достатъчно просто логото на фирмата да го има по дрехите им? В сферата на строителството сме все пак - никой не гони престиж, за да се уеднаквяваме като в магазин или банка. Хората са измислили вече топлата вода - за маркиране на принадлежност към дадена организация носят еднакви каски (нали са задължителни) с лого и го имат някъде по дрехите (крачол, гърди, гръб, ръкав), но чак пък такова уеднаквяване като при нас ... май само в Китай по време на Културната революция има :)

Сега за да не кажеш, че агитирам за разпасаност - норми за безопастност има и е хубаво да почнат да се спазват. Работното облекло, както и личните предпазни средства трябва да отговарят на определени критерии, а не всеки парцал който на някой му е жал да изхвърли да се размотава по строителните площадки. За тези които са непретенциозни (разбирай мърлячи), фирмите могат да предоставят базово оборудване, което пак трябва да отговаря на въпросните норми, но да ЗАДЪЛЖАВАт използването ми се струва най-малкото нелогично.
Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости!
Колкото повече - толкова повече!
3 пъти режа ... и все късо!
Аватар
pooh
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
 
Мнения: 834
Регистриран на: 04 Окт 2010 15:12
Местоположение: София
Skype: pesho00

Re: Професионално оборудване

Мнениеот Стилиян Лукаров на 28 Дек 2010 19:06

И съм съгласен, и не съм съгласен! :D

pooh написа: Ако искам удобно облекло и съм готов да си го купя - ще ме изгониш ли (хипотетично работя за теб)? Спазвам някаква цветова гама, но да кажем не желая китайски и турски дрешки, които имат живот 3 обличания, а нещо 3-4 пъти по-скъпо. Хубаво - направил си сметка, че 400 лева ти излиза работника за пълно окомплектоване - нека има право на някакъв избор ... все пак той ще ги носи.

Дрехите няма да бъдат китайски - това по презумция е мое верую. Китайските стоки и 'тем подобни азиатски експерименти съм ги анатемосал отдавна. :)
Ако човека може да си позволи повече от 400 - 500 лева за работно облекло, значи той ще бъде майстор/наемник, а не редови работник. sk (29).gif
Напълно съм съгласен, че дрехите трябва да са удобни и ако е необходимо, преди да ги взема, ще седнем и обсъдим с хората предпочитанията им за вида на облеклото.
pooh написа:Лично към теб имам следният въпрос - нужно ли е работещите в дадена фирма да са еднакви като калинки, не е ли достатъчно просто логото на фирмата да го има по дрехите им? В сферата на строителството сме все пак - никой не гони престиж, за да се уеднаквяваме като в магазин или банка. Хората са измислили вече топлата вода - за маркиране на принадлежност към дадена организация носят еднакви каски (нали са задължителни) с лого и го имат някъде по дрехите (крачол, гърди, гръб, ръкав), но чак пък такова уеднаквяване като при нас ... май само в Китай по време на Културната революция има

Лично мое мнение - да, работниците трябва да са като близнаци! Като погледнеш колегата, все едно се гледаш ти в огледалото. tummytuck5.gif
Предпочитам бригадата да бъде стегната и дисциплинирана.
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6359
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Професионално оборудване

Мнениеот pooh на 28 Дек 2010 19:31

Стегната и дисциплинирана бригада няма нищо общо с близнаците. Нямам нищо против да сме като 2 капки вода с колегата, но никой не мож ма накара да се мъча да се вкарам в гащиризон, или да не нося най-отгоре елек с безброй джобчета за винтчета, бурмички и всякакви дреболии. Имам и доста други кусури, но те са си за моя сметка sk (6).gif

Дайте да си кажем мнението и за "Личните предпазни средства". Има няколко които мисля за задължителни, пък не ги мернах в твоя списък:
Наколенки - абсолятно задължително за всеки, който прави повече от 10 прикляквания на ден ... вкл. присяданията за почивка sk (11).gif
Очила - аз смятам, че това е едно от основните оборудвания - пазенето на очите е задължително при 90% от СМР (упоменал си ги само като опция ... затова)
Антифони - гледам бая мъчиш флексчетата ... не мислиш ли, че е полезно да имаш нещо против оглушаване?

За да не излезе, че само с Админа си комуникирам - приканвам всички да си кажат, как си пазят здравето на обекта и кое ЛПС (лично предпазно средство) смятат за най-важно?
Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости!
Колкото повече - толкова повече!
3 пъти режа ... и все късо!
Аватар
pooh
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
 
Мнения: 834
Регистриран на: 04 Окт 2010 15:12
Местоположение: София
Skype: pesho00

Re: Професионално оборудване

Мнениеот MASTERCAM на 28 Дек 2010 21:25

Е къде пропускате задължителните 100 гр противопрахово и високо тонизиращо питие през обедната почивка. sk (11).gif
Това е в кръга на шегата колеги иначе съм съгласен че здравето трябва да се пази и да се ползват прахови маски ,каски и наколенки даже и обувки с метална пластина ,ама как да дам съвет като аз самия често пренебрегвам тези предпазни средства ,а и всеки сам избира какви предпазни средства да ползва според вида на професията си.Относно облеклото ,трябва да е удобно и практично без значение дали ще е фирмено,против съм всички да са като роботи в еднакви дрехи важно е да са удобни и да не ти пречат и притесняват по време на работа.

А кризата се погрижи много дабре за намаляване процента на трудовите злополуки. sk (37).gif
Амириканските работници понеже са си каубои сиреч кравари са си все с дънки и карирани ризки обаче задължително с каски и скиорски-туристически обувки аз така им викам на тези с металните пластини,как им не умаляват краката сигурно паботят седнали.
https://www.facebook.com/MasterFireplaceArt
Моите лични мобилни номера на които може да се свържете с мен.
0894391142 /Globul.
0889 391142 / Мtel
Аватар
MASTERCAM
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
 
Мнения: 3233
Регистриран на: 20 Фев 2009 19:07
Местоположение: БЪЛГАРИЯ - ПЛОВДИВ
Skype: MASTERCAM 18

Re: Професионално оборудване

Мнениеот Стилиян Лукаров на 29 Дек 2010 00:45

Това за елеците много ми допада. В нас нося един такъв и е доста удобен.
Аз на времето, ако бях ползвал антифони и прахови маски, сега нямаше да се оплаквам, че не чувам и от перманентно запушения ми нос. Развих някаква алергия от прах... :wallbash:
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6359
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Професионално оборудване

Мнениеот jorovoto на 29 Дек 2010 09:51

Привет на всички,
къде може да се намери облекла SNICKERS?
jorovoto
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Дек 2010 22:05

Re: Професионално оборудване

Мнениеот Стилиян Лукаров на 29 Дек 2010 12:11

Аз не можах да намеря нищо в нета. Ако има магазин, Пух трябва да го знае. :)
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6359
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Професионално оборудване

Мнениеот pooh на 29 Дек 2010 20:37

jorovoto написа:Привет на всички,
къде може да се намери облекла SNICKERS?

В България все още не се предлагат - само Онлайн може да се вземе.
В България много от нещата които са показани в този раздел ги няма, ама пуста Мрежа - все се ровим където не ни е работа sk (6).gif
Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости!
Колкото повече - толкова повече!
3 пъти режа ... и все късо!
Аватар
pooh
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
 
Мнения: 834
Регистриран на: 04 Окт 2010 15:12
Местоположение: София
Skype: pesho00

Re: Професионално оборудване

Мнениеот Стилиян Лукаров на 29 Дек 2010 21:03

pooh написа:В България все още не се предлагат - само Онлайн може да се вземе.

Е, аз поне имам алтернатива за качествени дрехи. Да не споменавам пак, кои са ми фаворити. sk (11).gif
Пух, дай информация и за други добри марки за работно облекло, които обаче да се предлагат в БГ. Пусни и нещо от помощните средства, които показа в другата тема.
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6359
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Професионално оборудване

Мнениеот Стилиян Лукаров на 20 Яну 2011 13:13

Темата замря и реших да ви пусна малко разнообразна информация за работно облекло и ЛПС в каталози. Чудя се кога българските производители ще започнат да влагат качествени материали в стоките си?! В момента битката на нашия пазар е, кой ще вкара по-евтина стока от Китай, или кой ще произведе по-евтина. Нали разбирате, че тези наши производители няма да вложат материалите, които виждате по каталозите. Или просто ние сме си такъв народ - ще купим евтиното и в никакъв случай Качественото! Да не сме луди да им пълним гушите на търговците...

http://bgremonti.com/catalozi/bisley.pdf
http://bgremonti.com/catalozi/bisley1.pdf
http://bgremonti.com/catalozi/workwear%20range%202009.pdf
http://bgremonti.com/catalozi/catalog2010.pdf
http://bgremonti.com/catalozi/workwear_catalog.pdf
http://bgremonti.com/catalozi/footwear.pdf
http://bgremonti.com/catalozi/sizcatalog.pdf

Ето и малко видео:

SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6359
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Следваща

Назад към Механизация, машини, инструменти, оборудване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта