Стара къща.

В този раздел се говори за ремонта като цяло.

Стара къща.

Мнениеот Frysco на 24 Юли 2018 15:58

Има тема за нова къща, реших да кръстя моята така.
Като за начало малко общо описание. Къщата е наследствена, намира се в село Горски извор, общ.Димитровград. Строена е през 1923 година, вече няма кой да каже от кого и как. През годините се е ползвала активно. Почти до 1980 година, когато почиват прабаба и прадядо, в нея се е живяло целогодишно. След това е извършен основен ремонт. От оскъдната информация която имам, запълнено е мазето, обособена е вътрешна баня и тоалетна, извършен е ремонт на покрива, наново са направени мазилките и в някои стаи са положени замазки, едното помещение е оставено с дъсчения под, на второ е направен нов дъсчен под, третото е с фазер и под него неясно какво. Обновена е и електрическата инсталация, прекарана е и вода и канал, каквито не е имало до този момент.
След това е ползвана като лятна вила от баба ми и дядо ми. Сериозни ремонти не са и правени от тогава, до преди три години. Тогава ремонтирахме покрива, със силата на местна бригада, която свърши работата съвестно, евтино и бързо. С нови керемиди е покрит един скат, останалите са старите. Подменени са счупени дъски, сложена е и мембрана, нови обшивки и челни дъски. Както и досега, не сме направили улуци.

Към къщата имаше пристройка от тухли, камъни и плетени стени. Покрива и падна в началото на тоя век, после и плетените стени, докато накрая миналата година наех комбиниран багер и трактор с ремарке и отиде в историята.

Като планове, искам да я ползваме отново като лятна вила. Искам на мястото на бившата пристройка да има бетонна площадка и навес, където да се съгради барачка за инструменти и нещо като лятна кухничка. Останалото пространство под навеса ще е за колите ни. Във връзка с тези планове, миналата година с доста усилия успях да си уредя ремонт на банята-подмених със свои сили водопровода, след което наех майстор, който да налепи плочки. Монтирах си бойлер, душ, мивка, нова тоалетна чиния и казанче, както и прозорче на помещението. Подотвих се да продължим с ремонта и да смениме подовите покрития на двете стаи, със старите дъски и с фазера, искам ги на замазка. Помещението със старите греди се явява кухня, другото е едната от трите спални. За съжаление, майстора ми ме изостави. Впоследствие се оказа че плочките ми са рехаво налепени, чукат на кухо и пукат като се стъпи на тях. Потънаха ми гемиите, честно казано, не ми взе много пари, но това е двойна работа. Имам още от същите плочки, но не знам ще стигнат ли, за да се поправи това положение, поне на пода, за стените не смея и да проверявам какво е дереджето... само ще кажа че ги лепи върху блажната боя директно.
Нямаше как да осъществявам контрол от София, защото бях в неизгодно положение. Майстори в района няма, бягат към София, не искат да се занимават и работят с много ниско качество. Контрол върху тях, аз трудно мога да осъществявам от разстояние, а опита с банята показа че годишната ми отпуска не стига дори само за това. Покрай нервите с къщата, след като избяга майстора ми, избягах и аз, тоест една година и нещо, не съм стъпвал там. Това се отрази още по лошо на къщата, тъй като окосения и изчистен миналата година двор сега е в почти двуметрови бурени, водата остана пусната през зимата и сега трябва да се оправя дворната чешма, помещенията стоят разчистени от покъщнина, а останалите стаи задръстени с покъщнина.

Същевременно започва да пада и оградата на къщата, откъм вътрешната уличка. Оградата е висока и масивна, сух зид, но с изгнила дървена арматура. Трябва да се събори, изчисти и направи наново. Аз това което можах да направя със свои сили е да си направя нова дворна врата, която седи вътре в къщата и чака своя момент.

Сега малко информация в по стегнат вид. Типа на строителство се води "нестандартен", има смесване на тухла и камък, основата е от камък, но дълбочината е неизвестна. Това че е имало мазе, вероятно означава доста дълбоки основи, но нищо не е сигурно. Дядо ми някога уж е правил дренаж, но и това не е сигурно. В момента помещенията са един метър над нивото на двора и наравно с нивото на страничната уличка. Тавана е гредоред, с дъски и фазер отдолу и някакъв вид сгурбетон между гредите. Банята има своя отделна таванска плоча, чиято арматура е хваната за гредите около нея и през стената е законтрена с дебели планки от външната страна. Има и подова плоча, която се озорих да разкъртя за да коригирам канала за тоалетната чиния (беше много близо до стената). Като проблеми по конструкцията, се наблюдават една доста сериозна пукнатина в района на входната врата и някои по тънки вътре по преградните стени. По мои наблюдения, не се разширяват с годините, но не съм им слагал гипсови маркери.
Мерил съм я сигурно десет пъти, но непрекъснато забравям каква е квадратурата, някъде мисля че имам записани всичките и мерки.

Като крайна цел, искам къщата да е годна за обитаване, със баня, кухня и битови удобства като хладилник, пералня, печка и други дреболии. Искам двора си разчистен, с нови настилки, навес за колите... искам да водя родителите си през топлите месеци там, да си гледат цветя по двора и да се радват на чист въздух и слънце. Не ме привлича лукса, напротив, обичам да е семпло, но функционално. Но да не е мизерно. Обичам да е здраво и хубаво изпълнено и трудно понасям калпавата работа. Поради това имам проблем и с намирането на майстори за обекта. Търсенето на майстори от София също е трудно, понеже обекта е доста далеч, а е необитаем.

Това, което не знам и много ме притеснява е дали не се опитвам да стягам къща, която скоро може да започне да пада. Искам да направя консултация със строителен инжинер, но аз там и бояджия не мога да си намеря, а какво остава за такъв специалист. От София пак не искат да ходят и ме карат да си бутна къщата, без да са видяли и снимка. Вариант с бутане и изграждане наново не съществува изобщо за мене. Разпределението на тази ме устройва напълно, начина на ползване не изисква да мисля за отоплението и зимата, въобще не откривам сериозни причини да я събарям и изграждам наново. Но ако има конструктивни опасности, бих могъл да помисля в посока укрепване.

Въпросите, на които търся отговор са следните:
1.Струва ли ви се, че има нужда от консултация със строителен инжинер и работа в посока укрепване на къщата?
2.Имам идея да си наема фирма от София за вътрешните ремонти, мнения по този въпрос?
3.Трябва да се изгради оградата наново. Дължината и е 23 метра, височината е около метър и шестдесет от нивото на улицата, но над два метра от нивото на двора, тоест има поне метър разлика в нивата на улицата и двора, като по високото е улицата. Иска ми се да я запазя в същата конфигурация, досега ми е било закрито от улицата, сега изведнъж да си открия двора оттам, ще ми бъде много неприятно и некомфортно. Откъм другия край имота опира в шосето и там оградата е ниска, но оттам има и огромна градина, която ме отдалечава от минувачите.

За по обща картина, давам и общи снимки.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Frysco
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Юни 2013 21:10
Skype: frysco2103

Re: Стара къща.

Мнениеот Стилиян Лукаров на 25 Юли 2018 00:52

По въпросите в края на поста:
Консултацията с инженер никога не е излишна. Предполагам, че ще намерите човек, който да си каже цената и да дойде да огледа, за да даде становище.
От това което показват снимките виждам, че е имало влага по височината на цокъла на част от къщата, явно на ниво "под на първи етаж". Видях и слягането на тротоарните плочи по пътеката пред фасадата. Слягането им не е проблем само по себе си, щом къщата не показва движение, реализиращо се в пукнатини. Най-вероятно е спукан канал или грешен дренаж. Ако не е оправяно, да му се обърне внимание! Стената към градината, голямата фасада към която е била долепена падналата барака е неправилно зидана с различен по състав материал. Зидария с различни материали не е добра идея, но на времето това са били възможностите! Тази стена задължително трябва да се измаже с армирана мазилка! Преди това да се проверят двата ъгъла на къщата - от снимката ми се струва, че има някакви по-сериозни вертикални пукнатини, но повече не мога да кажа. Отговорно и сериозно ще бъде да заведете човек с опит на мястото за изчерпателна информация относно ремонта на къщата.
Оградата - бута се старата, изпълнява се новата. :)
За ремонтна група от София, ще бъде трудно, заради отдалечеността на обекта, но потърсете.
Успех! sk (49).gif
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6359
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София


Назад към Ремонти - общи теми, дебати и консултации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта