Изграждане на тераса, навес, веранда, беседка от дърво.

В този раздел се говори за ремонта като цяло.

Изграждане на тераса, навес, веранда, беседка от дърво.

Мнениеот nick_stoinov на 16 Юни 2018 16:56

Здравейте, за първи път пиша във форум и се радвам, че е тук - основно само чета и подслушвам sk (1).gif , надявам се да стана активен sk (23).gif . Отварям тази тема първо защото имам нужда от съвети относно изграждането на тераса изцяло от дърво и второ, мисля че темата би могла да бъде доста полезна на хората, които тепърва се сблъскват с дървени конструкции. Надявам се е в правилният раздел, ако ли не, моля да бъде преместена. Не задължавам да се обсъжда само моят „проблем“, а напротив, добре ще бъде ако повече хора споделят своя опит, свързан с дървените конструкции. Админа ако реши може да промени заглавието. Кръстил съм темата така, защото в голяма част терасата има общо, както с верандата, така и с навеса и с беседката.
Споделям какво искам да направя това лято, а вие ми кажете къде имам пропуски или някъде греша. Сдобих се с къща миналото лято в Странджа планина, на която искам да построя тераса от иглолистно дърво (бор) с размери 6,8 на 3 метра. Същата ще бъде захваната за стената на къщата и ще има едноскатен покрив с наклон около 26% (150), покрит с хидроизолация и битумни керемиди. Стената, за която ще се захваща е в основата си каменен зид с височина 130 см и ширина около 50 см и нагоре е цяла тухла единичка.
WP_20170612_14_23_04_Pro.jpg
Основата на която ще стъпва терасата е основно пръс с малка денивелация, която почти нивелирах, като до къщата има излят фундамент около метър широк, 13 см дълбок и дълъг почти до края на къщата.
WP_20180612_19_23_35_Pro.jpg
Излял съм 5 броя бетонови стъпки, като отпред са 4 броя и една отзад с размери 35х35 см и дълбоки 60 см и с цокъл 45х40 см на различна височина (заради терена).
WP_20180614_14_54_11_Pro.jpg
Две от стъпките станаха с 50 см дълбочина, тъй като ударих на скала. Използвал съм готова суха бетонова смес, запълвах и с камъни, армирах с гладка арматура около сантиметър дебела и винкели (каквото имах под ръка), които са забити в дълбочина около 20-30 см (с изключение там, където ударих на твърда основа). Крепежите за четирите колони отпред са бетонирани в колоните.
Терасата ще лежи на 8 бр. колони 15 х 15 см – 4 бр. отпред и 4 бр. отзад с височина 235 см, свързани с 6 бр. столици 15 х 10 см (три слепени греди 5х10 см), които ще бъдат съединени челно с Г-образно зарязване. Задните три броя ще бъдат захванати за стената посредством шпилки М12 през 1 м. Разстоянието между колоните ще е 250 см между крайните две и средните две колони и 180 см между средните две колони. Ще приложа чертеж малко по-надолу. Задните колони също ще са закрепени към стената (все още не съм решил как, но имам идеи) и ще стъпват върху крепеж, захванат с анкери към бетонната площадка и едната стъпка. Столиците ще бъдат свързани с ребра 5х10 см през 40см и между тях (ребрата) допълнително ще има връзка напречно с 5х10 греди шахматно. Върху ребрата ще има дъски с дебелина 2,5 см, ширина 25 см и дължина 4 м.
Отгоре конструкцията ще е идентична с тази разлика, че колоните и столиците ще са 10х10 см и може би няма да я има напречната шахматна връзка между ребрата. Височината на покрива ще е 260 см отзад и 180 см отпред. Предвидил съм сачак от около 50 см (или малко повече), зависи дали ще слагам улуци.
Ще има паянти между колоните и столиците, всички връзки ще бъдат с винтове с необходимата дължина и дебелина.
Към момента имам наличен дървен материал от 20 бр. колони 10х10см на 3м, 55 бр. ребра 5х10 см на 4м и 60 бр. дъски 2,5х25 см на 4м. В началото на другият месец ще се сдобия с 8бр. греди 15х15 см на 3м и материала за покрива (още не съм ги купил).
Извинявам се за дългият пост. Със сигурност пропускам нещо (като обработка на дървото), но ще допълвам, както с обяснения, така и със снимков материал развитието. Надявам се успях да поднеса на първо време какво ми предстои и как смятам да го изпълня. Държа да отбележа, че терасата ще я правя основно сам, но ще викам помощници за по-тежките дейности, както и че за първи път правя подобно нещо. Ето така бих искал да изглежда най-общо.
ляво.png
дясно.png
.png
1.png
.png
.png
Въпросът ми е – надеждна ли е конструкцията и има ли някъде пропуск, опасност от провисване или изкълчване? Благодаря предварително.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Има ли желание - има и начин, няма ли желание - оправдания много.
Аватар
nick_stoinov
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Юни 2018 12:47
Местоположение: Бургас
Skype: nick_stoinov

Re: Изграждане на тераса, навес, веранда, беседка от дърво.

Мнениеот Стилиян Лукаров на 17 Юни 2018 18:41

Здравей. :)
Чудесен проект!
Не съм тесен специалист в областта, но бих посъветвал за едно две допълнения.
Едното е да се вкопаят хоризонталните греди (и колоните при нужда) по фасадата, вътре в мазилката и. Тоест, да се изчука мазилката и да се прихванат директно за тухлите, а ако има плоча на това ниво - директно за плочата. После се изкърпва мазилката около гредите. Може да се наложи увеличаване сечението на тези греди.
Другият ми съвет е да се захванат диагонали към греди и колони във всичките им ъгли. Би било полезно за гасене на хоризонтални напрежения.
Това е. Като цяло замисъла на изпълнението ми се вижда солиден. За лакове, байцове и масла не мога да кажа много... бих препоръчал масло, като добър вариант, примерно това масло.
Все пак ще бъде хубаво да се изкаже и колега, който е тесен специалист в областта.
От мен, успех! sk (49).gif
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6299
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Изграждане на тераса, навес, веранда, беседка от дърво.

Мнениеот nick_stoinov на 18 Юни 2018 14:55

Благодаря за споделеното мнение. Хоризонталните колони към стената задължително ще се захванат при изкъртена мазилка, вертикалните също, но там каменната основа излиза малко навън от тухлите, ама ще го мисля на място. Диагонали ще има навсякъде, както писах (викат им паянти в някои краища и за това може да не си ме разбрал). Колкото до маслата за импрегмиране, там е малко мътна. Това масло, което си предложил е едно от най-добрите на бг пазара,ноо и цената му е доста добра. Имам още малко време да размишлявам, пък ще видим. Благодаря все пак за мнението. Дано още някой се изкаже.
Има ли желание - има и начин, няма ли желание - оправдания много.
Аватар
nick_stoinov
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Юни 2018 12:47
Местоположение: Бургас
Skype: nick_stoinov


Назад към Ремонти - общи теми, дебати и консултации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта