Замазка над водно подово отопление

Зидария. Мазилки - ръчни, машинни, декоративни. Замазки. Шпакловки. Боядисване

Re: Замазка над водно подово отопление

Мнениеот u3poD на 17 Фев 2013 00:05

Сиропор или Фибран е положено върху замаската, и каква е ролята на найлона?
Ако е сиропор най-вероятно е започнал да поддава също и замазката върху найлона. Ако го къртите направете го с готовата замазка на Baumit предвидена е за подово отопление и е много здрава и с пастификатори. Отдолу положете т.н. Фибран или XPS плътно залепен за плочата! Препорчвам шпакловането му с Baumit Duo Contakt, за по добра адхезия с циментовата замазка отгоре, и никакъв найлон.
Всичко може, но не всеки го може! За да се справяш, трябва да ти идва от вътре!
Аватар
u3poD
СМР
СМР
 
Мнения: 444
Регистриран на: 19 Авг 2009 22:48
Местоположение: Бургас
Skype: toplo.to

Re: Замазка над водно подово отопление

Мнениеот емил на 17 Фев 2013 00:08

Не е ясно какво имате в предвид за - " армираща мрежа " .
Кухини има , те са под " стиропора "( вероятно 2 см фибран) , вероятно не е качествено залепен в/у бетона( ако изобщо е лепен ) ,а замазка 2 см и без армировъчна стоманена мрежа за замазка е тънка .
Ако залепите плочи , вероятно ще се отлепят след 1 година в участъците където е натоварено .
Пред вратите ще се отлепят още след 1-2 месеца .
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1504
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Re: Замазка над водно подово отопление

Мнениеот Flo на 17 Фев 2013 14:39

tanibg написа:
Кое е нормално? Може ли да се "вкорави" замазката в сегашното й състояние?Вероятно е да може да се "вкорави",ако се знае колко е дебела,и на каква възраст е/ извинявам се за двусмислието sk (6).gif на подсъзнателно ниво/
Проблемът обаче може да е в това ,дето е под замазката като найлона и стиропора,ако наистина не е добре и плътно залепен за плочата.
Вкоравяването на циментовата замазка може да стане чрез дълбокопроникваща силикатизация,но и тя не става веднага и си иска време дни и седмици.Зависи от температурата на околната среда и скоростта на изпаряване.
Да си обясним как плочкаджията е направил крехка и нездрава замазка от пясък и цимент. Това става като използва вода за циментово-пясъчната смес в излишък с цел да и даде пластичност за изтегляне и обработка,това пък е станало и като е сложил и армиращи фибри,които ограничават донякъде пластичността.Цимента съдържа калциев окис/негасена вар/,който при хидратацията се превръща в гасена вар калциев хидроокис,тя пък да стане на камък и трябва въглероден двуокис от въздуха.Найлона отдолу пък не дава въздухообмен поради паронепроницаемост,съответно няма или е забавена карбонизацията втвърдяването на гасената вар.Съответно пък може да има и нереагирал калциев окис като някои бетоноведи предполагат ,че е около 10 и повече % от масата на цимента.Това също дава отражение на якостта на замазката. Принципът на действие на силикатизацията с дълбоко проникване е реагира с калциевия окис със силициева киселина ,която преминава в силициев диоксид и се получи калциево силикатен хидрогел,който като му се отдели водата става яка структура в замазката.Затова за да не се стига до такива мероприятия като се прави циментова замазка се пластифицира с пластификатор за да се намали водо-циментното съотношение.Най-добро ,или приемливо се счита ,когато В/Ц е 0,40-0,45
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: Замазка над водно подово отопление

Мнениеот u3poD на 17 Фев 2013 20:26

"Стиропор" EPS не се полага на под освен ако не е с плътност над 25кг/м3. Което много ме съмнява да е така, ако не си коригирате творението сега, след половин 1/2г. максимум 1г. ще имате юфка с плочки в дома си. И тогава ремонта ще е по труден и скъп. Но вие си знаете - има лесен и труден начин. За да ви е по лесно сложете ламинат за подово върху вече изсъхналата замазка, че демонтажа е по лесен и нетрудоемък.
Всичко може, но не всеки го може! За да се справяш, трябва да ти идва от вътре!
Аватар
u3poD
СМР
СМР
 
Мнения: 444
Регистриран на: 19 Авг 2009 22:48
Местоположение: Бургас
Skype: toplo.to

Re: Замазка над водно подово отопление

Мнениеот Flo на 17 Фев 2013 20:36

Колежке,може плочкаджията ти да не знае, но цимента от тази замазка хидратира ,тоест свързва вода само 25 % от масата си.Останалата вода се отделя от където може. Питай го с колко торби цимент е правил мазилката и с колко вода и ще ти стане ясно какво те очаква. Предполагам,че голяма част от излишната вода ще е върху найлона и от там ще ходи в стените най-вероятно,след като бърза да я запечата отгоре с плочки.Ефекта ще е влага и мухъл по стените, едно често явление в бързото строителство.Ако,чак толкова бързате, отворете навсякъде да стане въздушно течение и чак след около месец от направата на замазката си слагайте плочки или друга финишна настилка,при това рискът от влага и мухъл съществува в по-малка степен,но си го има.
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: Замазка над водно подово отопление

Мнениеот chapara на 28 Фев 2013 06:09

Хайде и аз да се издрусам. sk (43).gif Замазката първо трябва да е минимум 4 см, земновлажна и много добре тръмбована, в съотношение 3:1 ,Пясък :Цимент. Това със стиропора е поражение , което трябва да се премахне. Фибран, добре залепен, грундиран, после подово и накрая мрежата, преди замазката. Подовото е напълно погрешно да се пуска преди достигане якостта на замазката, т.е. минимум 10 дни. Всяко принудително затопляне ще я компрометира. Плочките се лепят с флексово лепило, което е с широки топлинни параметри, и е необходимо фугата между плочите да е минимум 2 мм. sk (6).gif
"Чапара" Е.О.О.Д.
Фирма за довършителни строителни дейности.
Божо от Софето
Изображение
Аватар
chapara
СМР
СМР
 
Мнения: 2705
Регистриран на: 15 Авг 2009 15:41
Местоположение: София
Skype: chapara60

Re: Замазка над водно подово отопление

Мнениеот Flo на 28 Фев 2013 09:40

sk (6).gif Ако се използва суперпластификатора на Фло замазката може да бъде и няколко милиметра ,нанесена върху полипропиленова мрежа за под при съотношение на цимент/пясък 1:3 и водоциментно съотношение В/Ц-0,40(количеството вода е 40% от масата на цимента ).Желателно е цимента да е бързовтвърдяващ от зелените торби 42,5 R и пясъка да е чист/промит.Още по-яко става като участва и мозайка №2 и замени част от пясъка.Суперпластификатора довежда течливостта на материяла до сравнението с гъста боза.Замазката се приготвя бързо ,нанася се лесно,нивелира се още по-лесно и има много дълго отворено време.Това не е реклама ,а съобщение ,че светът на технологиите на замазките от известно време се е придвижил напред sk (43).gif
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: Замазка над водно подово отопление

Мнениеот gidik на 01 Мар 2013 10:34

tanibg написа:Благодаря ви много за напътствията! За момента ще пуснем подовото - 1. да суши замазката и 2. ако ще се пука някъде замазка, да се пука преди финишната настилка. А междувременно и да видим как ще работи самото отопление. Поставянето на настилките ще се отложи във времето.
Още веднъж голямо благодаря за мненията! JC-ThankYou.gif


Привет! Може би малко късно се включвам. Решението Ви за отлагане на крайните настилки е добро, но непълно. Толкова много грешки, подробно описани от колегите, в толкова малко работа?!? Според мен трябва да се замислите и за основна смяна на майсторите си.
На под 2 см топлоизолация, при това EPS е пълно безумие. Определено следващата стъпка е къртене до гол бетон и всичко отначало с XPS поне 4-5 см и здрава замазка. С напукана замазка и водно подово рискувате да се наводните.
Сървис Индъстри ЕООД
gidik.si@gmail.com"
+359898577152 Радослав Чичев
Индустриални подови настилки. Саморазливни замазки. Шлайфане, полиране и импрегниране на подове от бетон, мрамор и гранит. Маркировка. Хидроизолации. Инжектиране на смоли в стоманобетонни конструкции.
Аватар
gidik
СМР
СМР
 
Мнения: 296
Регистриран на: 11 Май 2010 15:04
Местоположение: Варна - Пловдив
Skype: gidik.si

Re: Замазка над водно подово отопление

Мнениеот Alexking на 25 Юни 2017 13:31

Здравейте и от мен!
За да се убедите в предимствата на подовото отопление с инфрачервено фолио, може да посетите Раздела за Представяне на нови членове, после да си пуснете темичка в раздела за Реклама. :wink: :respekt:

Редакция - Pooh
Alexking
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Юни 2017 16:50
Skype: alex08051976

Re: Замазка над водно подово отопление

Мнениеот Lube на 27 Сеп 2017 15:22

Така...
За подова замазка по принцип си има фибран(Fibran) или подобни(заместващи) материали с висока плътност, грапавост и съответно цена близка до тази на фибрана.
Лепи се и се кове, първото е задължително, второто по желание, впрочем може и да се накове само но при сравнително равна плоча.
Найлона е за пароизолация, полага се, върху него армираща мрежа 2мм, за която се захваща серпентината на тръбите със свински опашки или арматуран тел..., друг е въпроса че върху фибрана е редно да се положи специалната изолация за подово отопление с пъпките но цената и също е много специална sk (23).gif sk (5).gif та се изпуска от възложителите често.
И сега чак се полага замазката(с фибри), която от своя страна трябва да бъде най-малко 3см. за да не пука, това по специфиация и не повече от 5см.(това по спецификация за подовото) за да може да грее самата плоча и да няма загуби - над 5см. се губи ефекта...
След това се лепят плочи със флексово лепило!!!
Полагането на всякакви други материали(паркет) ще погълне топлината вместо да я отдаде и не е удачно.
Направа на делатацинонни фуги на вратите и по-големи помещения...

При вас има 2 момента от значение:
1. какво е положено на пода - ако е стиропор :wallbash: лоша работа
2. каква е дебелината на подовата замазка - 2 см. не е сериозно...

Твърде вероятно въпреки всичко лепенето на плочите да даде нужната тежест и да спре да плува пода, но оценката е приблизителна и несериозна от моя страна преди да се види колко плува, каква е общата дебелина и т.н. :headbash:
Аватар
Lube
Потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 10 Мар 2013 15:58
Skype: lube_r


Назад към Зидарии, мазилки, замазки, шпакловки и боядисване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта