Направа на зидани колони за чардак

Зидария. Мазилки - ръчни, машинни, декоративни. Замазки. Шпакловки. Боядисване

Направа на зидани колони за чардак

Мнениеот hamzi на 28 Окт 2018 21:27

Здравейте!
Ще започвам един чардак,който ще е с размери 4.5 м.на 10м....като височината му ще е 2.60 м. Т.е. колоните ще са на тази височина ...После под от ламперия и покрив....Най-вероятно едноскатен.
Има майстори около мен,които ще го правят,но ми се иска вертикалните греди/колони да бъдат от зидани тухли и в кухината,която ще се образува да има излят,армиран и вибриран бетон.Искам да издържи на плоча .....ако реша да отлетя.Но за сега ще е само от дърво.
Интересува ме на колко метра една да се направят колоните една от друга,съответно колко да са.....И най-вече ,какво да е сечението им....Примерно 31см на 31 см.подсилени по гореспоменатия начин,достатъчно ли ще е.
Казвам 31 см защото с 4 единички на ред се получава толкова,освен ако не бъркам с отвор за бетона 19см.
И още нещо много важно....Понеже си нямам на идея как става...а майсторите винаги бързат....Искам да знам,за какво да гледам при направата на фундамента,който ще е само стъпки....Колко дълбоки...чакъл или пясък отдолу,найлон?Как е най добре да се изпълни и т.н?
Благодаря на отзовалите се
П.п.Ако можете да ме светнете за една долу горе цена за тези колони....ще е супер.Към момента ако са десет с височина 2.50 ми искат 3500лв
Благодарен още веднъж
hamzi
Потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 15 Юли 2014 13:08
Skype: hamza.hamzow

Re: Направа на зидани колони за чардак

Мнениеот Стилиян Лукаров на 01 Ное 2018 02:09

Аз също ги изкарах 10 колони за този размер на плочата. Разбира се това е презастраховане от моя страна, а и от страна на майсторите. Без проект, няма как да очаквате друго. Може да спестите парите за проекта, но повечето материали и труд си казват думата при подобна икономия. Това е защото, вместо да работят по готов проект, вие карате хората да са и проектанти и изпълнители, които да носят цялата отговорност за работата! При проекта, всичко е сметнато, цената за материалите е в нормални граници, няма излишен труд, и самия проектант си носи отговорността за работата, като си изпълнява контрола по изпълнението на проекта - фундаменти, колони, правилно връзване на арматурата. Не е толкова скъпо, колкото си мислите. Така обикновено излиза по-скъпо.
Сега по същество:
Ако трябва да нося отговорност и приемем, че почвата е подходяща за работа без наличие на високи почвени води, бих предложил следния вариант:
1. Точкови изкопи за 10 единични фундамента на дълбочина 1 метър кота "пета". Размери 0.50 х 0.50 х 0.30 м. Армиране с периодичен профил № 16.
2. Колони с размери 0.25 х 0.25 м. армирани с надлъжна армировка 4 №14 и стремена n-броя х ф 6/0.20м. При фусовете сгъстявате стремената през 0.15см. Тухлите около колоните се ползват, само като облицовка. Размери с тухли - 0.37 х 0.37 м. Височината си я знаете.
3. Задължително бих изпълнил греда (стоманобетонен пояс) над колоните и една перпендикулярно на надлъжните през средата на площта с размери - дължината х 0.30 х 0.25 м. и същата схема на армиране, като при колоните, само че надлъжната армировка е с арматура №12.
4. Цена от 350 лева на колона си е добра, да не кажа евтина за тази работа.
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6212
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Направа на зидани колони за чардак

Мнениеот hamzi на 01 Ное 2018 12:38

Благодаря за професионалния ви отговор!
hamzi
Потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 15 Юли 2014 13:08
Skype: hamza.hamzow


Назад към Зидарии, мазилки, замазки, шпакловки и боядисване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта