Саморазливна на наклонен под - решение

Зидария. Мазилки - ръчни, машинни, декоративни. Замазки. Шпакловки. Боядисване

Саморазливна на наклонен под - решение

Мнениеот guesswho на 18 Сеп 2018 12:55

Здравейте,

Ще споделя решението, до което стигнах за моя проблем, за да не си блъска главата някой, ако опре до същата ситуация :headbash:

Понеже явно строителите на сградата, в която живея не са чували за високотехнологични инструменти като нивелир, оригиналната плоча и замазка във всички стаи имат наклон - да речем от вратата до прозореца - 3cm. Визуално това не ме бърка, но когато пробвах да изравня пода с тънък слой саморазливна(понеже гонех ниво), саморазливната се стече и стана на улеи и хълмове по дължината на стаята. След няколко разговора с познати, които са навътре в нещата, се оказва, че саморазливната замазка, за да се нивелира(да се изравни напълно горния слой, трябва да е поне 7-8мм в най-тънката си точка, в противен случай започва да повтаря "терена" отдолу при по-малка дебелина. Като сложиш и наклона, заради който се свлича - мазаляка става пълен - накратко 200 гроша за материали и резултата е същия крив под.

Как процедирах - разделих стаята на 80 сантиметрови "ивици" по дължината на наклона на стаята. "разделенията" ги направих с легнали и притиснати УД профили, вместо да правя майки от някакви бъркочи.
80 сантиметра, защото усреднено при такава ивица, 1 чувал замазка дава дебелината, която искам - 3мм в краищата и най-високите точки, 8-9мм в най-дълбоките неравности.

Почнах от вратата като най-висока точка(да, всичките бъркочи и инструменти, трябва да са вече в стаята, защото ще се прескача happy.gif .

Следващата ивица я прескачам и правя третата(отстояние 160см от вратата). И така през една докато стигна до края на стаята.

Ако края на стаята не съвпада с 80-те сантиметра(примрно се получи 60), може респективната част от разтвора да се излее в някоя от "празните" ивици.

Така спед това ако се опъне канап по дължината на ивиците, трябва да съвпадат ръбчетата на всички ивици до далечния, най-нисък ръб на стаята.

Сега е ред да се запълнят празните ивици.

Саморазливната я правим с минималната вода, която е дадена, и може да се сложи малко теракол за да стане малко по-гъста и лепкава и да не се разтече надолу. С мастара изгаждаме така, че да се обере наклона от ръбчето на горната ивица до началото на долната и докато спре да се разлива по долната, я връщаме обратно с маламашката. При мен разликата между две ивици е 2-3мм и е сравнително лесно. При по-голям наклон на стаята, вероятно ще трябва да се доизглажда.

Другия вариант е да се разлива по по-ниската ивица и след това ръбчето към горната да се изглади с теракол - така или иначе усреднено вървим по наклона на стаята.

Untitled.jpg


В зависимост от наклона на стаята, може да се наложи и доизравняване с дълъг мастар и по-гъста саморазливна или теракол - при мен се получи достатъчно малко(2мм през метър), което не пречи на настилката отгоре.

Та това беше моята битка с наклонения под. Ще се радвам ако информацията свърши работа на някой. Ако пък някой ме обори с по-лесен и добър метод за изравняване със следене на наклона, ще се радвам още повече, че ме чака още една стая :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
guesswho
Потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 19 Яну 2017 14:09
Skype: няма

Назад към Зидарии, мазилки, замазки, шпакловки и боядисване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта