Защо се появява конденз – малко известни факти.

Изображение

Защо се появява конденз – малко известни факти.

Мнениеот baumeisterhaus на 15 Дек 2017 20:46

Всички сме имали проблеми с конденз, но малко известно е защо се получава.
В интернет по форуми и сайтове надълго и нашироко са описвани проблеми от конденз, хората питат каква е причината, но почти никъде не се посочват факторите, които го предизвикват. Защо през времето на “социализъма” нямаше проблем “конденз” ?
Парното на 6, дървена дограма, през която духаше и изобщо не се замисляхме за топлоизолации, саниране и т.н., топли стени и радиатори на max под прозорците.
От нашия дългогодишен опит в строителството сме стигнали до следните причини, проверени на практика:
Влажност на въздуха - това е основната, но не единствена причина за конденз. Тъй като зимата не се проветряват помещенията с цел да се запази температурата, влагата няма къде да отиде и по студените повърхности се появяват миниатюрни капчици. Ако намалим влагата в помещението до 50-60% ще елиминираме този фактор, но няма да премахнем конденза.
Температура на въздуха - всички правим икономии като не отопляваме през цялото време жилището, в което живеем. Препоръчителната температура на помещението е 20-22°С. и така хем се изсушава въздуха, хем се затоплят стените.
Температура на вътрешните повърхнини - това е нещо, което никой не отчита или никой не контролира. С понижаване на температурата в помещението се понижава и температурата на вътрешните повърхнини. Когато тя стане под 11?С възниква предпоставка за конденз. Именно този фактор обикновено се пренебрегва, защото ние измерваме температурата на въздуха, влажността на въздуха, но не измерваме температурата на вътрешните повърхнини. Вече има термометри, които се лепят и така може да се отчете температурата на стените.
Влажността на въздуха можем да контролираме, като си купим влагомер/ термометър, а вече има богат избор на влагосъбиратели. За температурата на въздуха нещата са ясни, а за температурата на вътрешните повърхнини решенията са топлоизолация на стените и затопляне на въздуха пред прозорците.
И още нещо относно предпазването от конденз:
Вентилационни клапи /или луфтери/ които се поставят на дограмата /врати и прозорци или допълнение към стъклопакета/.
И разбира се движение на въздуха. Трябва да изберете откъде ще ИЗЛИЗА влажния въздух в помещенията.
Добро решение са вентилационните комини в апартаментите, както и отдушниците в баните, мокрите помещения и кухните.
Въздухът трябва да ВЛИЗА и да ИЗЛИЗА - само тогава къщата диша.
Ако са спазени и четирите предпоставки за микроклимата в помещенията няма как да се получи конденз.
Споделете опит кой как се е "преборил" с конденза.
Image
Повече за мен на - https://goo.gl/8SebdR
Аватар
baumeisterhaus
Потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 14 Дек 2017 18:18
Местоположение: София
Skype: peterimmgroup

Re: Защо се появява конденз – малко известни факти.

Мнениеот titex на 19 Дек 2017 20:25

Темата е широко дискутирана в редица форуми особено след бума с новите дограми със стъклопакети и масовия отказ на потребителите от Централно парно отопление (от ТЕЦ).

Нека направим едно много ВАЖНО уточнение: по-топлият въздух съдържа по-голямо количество водни пари от студения. Тоест, въздухът не става по-сух при по-високи температури.

Не случайно, когато Ви се запотяват стъклата в колата, същите изсъхват много по-лесно ако пуснете климатика дори и при работещо парно. Също така, ако въздуха се върти в купето, то много скоро стъклата започват да се запотяват поради повишаващата се относителна влажност от нашето дишане. Също и от изпарението на влагата от нашите дрехи особено ако са се намокрили от дъжд или сняг.

Фундаментално понятие за появата на конденз, роса, скреж е тъй наречената ТЕМПЕРАТУРА НА ТОЧКАТА НА ОРОСЯВАНЕ на газовете или често наричана просто ТОЧКА НА ОРОСЯВАНЕ. Ето един ЛИНК който на достъпен език обяснява тази сложна топлотехническа материя.

Накратко, ТОЧКАТА НА ОРОСЯВАНЕ зависи от:
- Вида на газа- в частност въздух с водни пари
- Относителната влажност на въздуха
- Температурата на въздуха
- Атмосферното налягане

За практически цели се използват различни ТАБЛИЦИ, като се допуска, че налягането е постоянно. От тук следва, че твърдението на колегата baumeisterhaus за температура на повърхностите под 11?С е вярно само в частен случай ако относителната влажност на въздуха е 50%-60% и температурата му е около 21?С-22?С.

Практически изводи и СЪВЕТИ:

- Конденз се появява при контакт на топъл вуздъх до студени повърхности
- Избягване на конденз може да стане по два начина:
= Намаляване на относителната влажност чрез проветряване или влагоотделяне с влагоуловител
= Поддържане на по- висока температура в помещението така, щото контактните повърхности да са с по-висока температура (над точката на
оросяване)

Тук вече се появяват други въпроси за пестенето на енергия, ефективност на инвестициите в изолация и дограма, начин на отопление , комфорт на обитаване и здравословен микроклимат. Всички те са в неразривна връзка с кондензообразуването в домовете и причините за появата му. Темата е обширна и няма универсални решения на проблемите. Има единствено универсални физични закони.

JC-ThankYou.gif за вниманието.
"В дългосрочен план всички сме мъртви!" Джон Мейнард Кейнс
titex
Потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 10 Дек 2015 14:36
Местоположение: София
Skype: lyuboslav.chistovski

Re: Защо се появява конденз – малко известни факти.

Мнениеот baumeisterhaus на 20 Дек 2017 08:41

JC-ThankYou.gif за изчерпателното и професионално мнение.
Image
Повече за мен на - https://goo.gl/8SebdR
Аватар
baumeisterhaus
Потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 14 Дек 2017 18:18
Местоположение: София
Skype: peterimmgroup


Назад към Проблеми в строителството - казуси и дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта