Трябва ли да се лицензират довършителните ремонти?

Изображение

Трябва ли да се лицензират "Довършителните Ремонти" ?

Вие можете да гласувате за едно нещо

 
 
Резултати

Re: Трябва ли да се лицензират довършителните ремонти?

Мнениеот special на 12 Мар 2009 22:10

Аз пък напълно подкрепям думите на slavista, и едно знам, много е трудно да си оптимист с песимистично мислещи хора ( държава ).
Съдете за Вашия успех по това, от което трябва да се откажете при постигането му.

ИзображениеИзображениеИзображение
http://www.bgremonti.com
http://otpushvane.com
Аватар
special
Експерт
 
Мнения: 2729
Регистриран на: 04 Дек 2006 21:19
Skype: brb

Re: Трябва ли да се лицензират довършителните ремонти?

Мнениеот ALEX M. на 13 Мар 2009 01:38

Чуствам че говориме на различни езици ! В мненията на Слависта и на Наталка има много общо ! Просто отказвате да го проумеете ! Кажи ми Славе от къде на къде вие ще обучавате специалисти ? Нали искаш да има лицензи ? Вие имате ли лиценз за такъв вид обучение ? Или това важи само за другите ? Вие във вашата фирма сигурни ли сте че знаете всичко за да обучавате някой ? Ако дойда да работя във вашата фирма възможно ли е да се окаже че знам повече от този, който ме обучава ? Това е ТЪПИЯ БЪЛГАРСКИ СЦЕНАРИЙ !!!! Точно както казва Наталка на предприемачите не им е изгодно ! Защото ако се наемат САМО майстори с майсторско свидетелство печалбите от този бизнес ще намалеят доста ! По- точно драстично !Пращали ги били на обучение !? Къде ? Някъде си ! Е, имам си и такива документи - от времето, когато расъждавах като вас ! Само че са доста твърди и не стават дори и да се избърша с тях ! А, я да ви попитам всички вас, радетелите на дипломи, лицензи и т.н. ако извикам някой с диплома от някаква си фирма с гръмко име и той съсипе всичко, тази фирма ще ми поеме ли разходите ? А ако този някой има лиценз ? Може би ще ми кажете че държавата ще ... ХА ХА ХА !!! Шъ ... получа справедливост ! Със сигурност ! От Свети Петър ! Разберете нещо много важно - за да искате нещо ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ КАКВО ! И не само това ! Пътя към ада е покрит с добри намерения !
Никой не може да ни спаси
от самите нас !!!

http://vbox7.com/play:86847943#
Аватар
ALEX M.
Експерт
 
Мнения: 1023
Регистриран на: 23 Сеп 2008 03:19
Местоположение: София (западни покрайнини)

Re: Трябва ли да се лицензират довършителните ремонти?

Мнениеот slavista на 13 Мар 2009 23:42

Мислех, че ще се разбере лесно идеята на този принцип на обучение, който е при нас, но явно не е станало ясно. Затова ще опитам да поясня. Идеята не е просто да обучаваме сами неопитните си кадри, а и да разберем в кои от тях си заслужава да инвестираш и чак след това тези, които ние сме преценили, че „стават” ги изпращаме на курс за придобиване на лиценз (свидетелство) за упражняването на професията. Дали тези, които ще извършват обучението и в последствие ще издадат нужното свидетелство на нашите кадри не е толкова важно за нас, защото в крайна сметка ние ще решим тези кадри кога наистина са готови и какви отговорности да поемат.
Към ALEX M.
Дали знаем всичко? Съмнявам се.
Дали може да си по запознат в областта от този, който издава свидетелствата? Не бих се учудил.
Дали може да си по запознат от този, който би те наблюдавал в нашата фирма? Също е възможно, но за това има кой да следи.
Ще допълня, че за мен специалист на документ е едно, но на практика може да се окаже съвсем друго. Ако дойде такъв човек (специалист) в нашата фирма той първо трябва да се докаже, че е точно такъв, какъвто го изкарват документите му. Защото сме учили не един специалист на неща, които той знае на теория, но и представа си няма как аджеба тези неща стават на практика.

Относно проблемът с печалбите на фирмите според мен има два фронта. Единият е тези хора, които работят на светло плащат си всички данъци и такси както според мен е правилно. А другият са тези, които работят в сивия сектор. Защото малко или много, ако работиш с първите можеш да си търсиш правата, ако ти оплескат нещата. А при вторите познай какви права можеш да си търсиш? И не майсторите с вдигнати заплати намалят печалбите, а тези вторите майстори намалят заплатите на майсторите от първата група. Смятам, че не е необходимо да обяснявам как точна става това, защото всички в бранша го знаят. И стига сме се повтаряли това, че в България така стават нещата.
Аватар
slavista
Активист
 
Мнения: 186
Регистриран на: 26 Фев 2009 14:59
Местоположение: София

Re: Трябва ли да се лицензират довършителните ремонти?

Мнениеот ALEX M. на 16 Мар 2009 01:03

Изглежда си се засегнал от това, което ти написах ? Значи НИЩО НЕ СИ РАЗБРАЛ ! Въобще нямах намерение да те засягам, или да подлагам на съмнение професионалната квалификация във вашата фирма ! Просто исках да ти кажа че не е това начина ! Не разбирам защо трябва да откриваме топлата вода след като хората отдавна са я открили ? И това, което правите във вашата фирма не че е лошо но просто е част от една вече утвърдена процедура (практикувала се е и в България преди 9.9.48г) а именно чирак, калфа, майстор ! И за всяко ниво се е полагал изпит. А за да получиш право за явяване на изпит трябва да практикуваш определено време. За да не се повтарям, моля те прочети темата "Строителна полиция...". Много ще се радвам да я коментираме !
P.S. Нещо грешиш ! Лиценз не е свидетелство за квалификация а разрешително за упражняване на вид дейност !
Никой не може да ни спаси
от самите нас !!!

http://vbox7.com/play:86847943#
Аватар
ALEX M.
Експерт
 
Мнения: 1023
Регистриран на: 23 Сеп 2008 03:19
Местоположение: София (западни покрайнини)

Re: Трябва ли да се лицензират довършителните ремонти?

Мнениеот slavista на 16 Мар 2009 21:47

Не съм се засегнал. a (84).gif Просто целият този ден, когато писах мнението се разправях с разни миндили и затова може би съм бил по остър. А що се отнася за „топлата вода” това е много добър и изпипан начин, който както казваш ти се практикувал в миналото и ние разбира се черпим опит от него. :D
PS. Прав си. a (84).gif
Аватар
slavista
Активист
 
Мнения: 186
Регистриран на: 26 Фев 2009 14:59
Местоположение: София

Re: Трябва ли да се лицензират довършителните ремонти?

Мнениеот Zheliazko на 30 Окт 2011 01:02

Това си е сложен въпрос както и да го погледне човек. Ако беше действаща системата има смисъл да се лицензира всеки майстор. Обаче в момента лиценз от регистъра се издава на всеки който си плати таксата. В момента правя ремонтни и довършителни работи по една къща, която е строена от фирма лицензирана в I-ва категория - имат лиценз да строят от автомагистрали до небостъргачи, а във въпросния обект има стоманобетонови греди с дупки колкото юмрук и колони с 5см. отклонение на височина 2,70. Ама на кого да се оплаче инвеститора от лошо качество? Да тръгне да съди фирмата - разходи и дела продължаващи с години. Да се жалва на РДНСК, на камарата, на арменския поп? Може би ако се обърне директно към застрахователя на строителя да има някакъв ефект, но предвид личния ми опит със застрахователите те предпочитат да се влачат с години по съдилищата вместо да си поемат задълженията по застраховката. Не съм чул до сега да има отнет лиценз за некачествено изпълнени СМР. От друга страна аз като имам 3-та категория високо строителсво и 3-та за хидромилиоративни съоръжения - от две години се занимавам с дребни ремонти, огради, изолации се питам има ли смисъл пак да инвестирам около 2000 лв за лицензи, които ми се искат само при оферти за обществени поръчки които не мога да спечеля. С какво помага камарата на строител, който не може да си вземе изработеното от инвеститора например? Изобщо с какво се занимава камарата освен да си брои парите при условие, че магистралите ни ги строят турци, моста Видин - Калафат испанци, а летищата Варна и Бургас чакам да видя - турци, немци или други? Как никой не се сети като подписва договор с чужда фирма за строителни обекти за милиарди в България да им сложи една клауза мин. 70% от работната ръка да са българи. Има и друго - миналата година за прелицензиране трябваше да си извадя нов документ за координатор по ЗБУТ - срещу скромната сума от 200 лв. за 2 дена! Същата лицензирана фирма издава сертификати и за зидаро-мазачи, кофражисти,....... и забележете строителни техници! За същата сума след 2-седмично обучение! Аз за дипломата от строит. техникум съм учил 4 години после още 5 - за инженерното образование. Има смисъл да се лицензират майсторите но след издържан теоретичен и практичен изпит и като сгафи някъде да му се отнема лиценза, който пък от своя страна да е с валидност поне 5 години, а не да ни скубят всяка година и да ни губят по една седмица време да окомплектоваме документи.
Zheliazko
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Апр 2011 10:25
Skype: zheliazko4

Re: Трябва ли да се лицензират довършителните ремонти?

Мнениеот емил на 30 Окт 2011 01:29

Х.Кизинджър , има една книга - " Какво ще бъде ?" sk (56).gif
Мойта хипотеза е една - тотално навлизане в сивата икономика на големите фирми , и фиктивна 5% това работа на светло ( както е и сега )
Официалното държавно лицензиране , не защитава практически никой освен държавата .
Тя ще се дистанцира още повече , и става наш силов рентиер sk (56).gif

Естествената реакция е работа на светло и бръз фалит , или минаване под бариерата + плащане на държавата / упр. партия на ръка .
Всяка др. с/ма е по- тромава и скъпа и парите не стигат, самата държава за да оцелее в усл. на шапка Евро съюз , си затваря 1 то око , и оставя служителите да се нагушкат регулирано малко , в прот случай дори те ще я изоставят .
Така е в Цяла Европа ( без Германия sk (56).gif , ония са идиоти ) , и вероятно в Америка , за там нямам поглед .
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1504
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Предишна

Назад към Проблеми в строителството - казуси и дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron