72-часови проби /акт 17/

Изображение

72-часови проби /акт 17/

Мнениеот peps на 14 Авг 2011 20:36

Здравейте!
Интересува ме при реализиране на инвестиционно намерение /има и строителни и монтажни дейности/ кога се правят 72-часовите проби на обекта - преди съставяне на акт 15 или след подписан акт 15. Според Изискванията на ЗУТ, Наредба 2 и Наредба 3 за да се подпише акт 16 е необходимо да има и протокол от 72-часовите проби, но в акт 15 има изискване за протоколи от направени изпитания /не ми е ясно дали се има предвид единични и заводски изпитания или и 72-часовите проби/?
peps
Потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Авг 2011 15:37
Skype: peps791223

Re: 72-часови проби /акт 17/

Мнениеот batman на 14 Авг 2011 20:54

Могат да се направят и след подписан акт 15!
Защо мислите, че е необходимо друго време?
batman
Активист
 
Мнения: 189
Регистриран на: 10 Яну 2010 22:08

Re: 72-часови проби /акт 17/

Мнениеот peps на 15 Авг 2011 08:53

Въпроса ми е кога трябва да се извършат пробите - преди или слид подписване на акт 15? Разбирам че е възможно да се извършат между акт 15 и акт 16, но как е според нормативната база да са преди акт 15 или след? т.е. не е ли задължително да са проведени 72 часовите проби за да се подпише акт 15 и да се извърши предаването на строежа от изпълнителя на възложителя?
Чл. 176. от ЗУТ: (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) След завършване на строежа възложителят, проектантът, строителят и лицето, упражняващо строителен надзор, съставят констативен акт, с който удостоверяват, че строежът е изпълнен съобразно одобрените инвестиционни проекти, заверената екзекутивна документация, изискванията към строежите по чл. 169, ал. 1 и 2 и условията на сключения договор. Към този акт се прилагат и протоколите за успешно проведени единични изпитвания на машините и съоръженията. С този акт се извършва и предаването на строежа от строителя на възложителя.
(2) За строежите на обекти с производствено и друго специфично предназначение, в зависимост от уговореното в договора, завършването на строителството се доказва допълнително с извършване на успешни приемни изпитвания.- тук 72 часовите проби ли се има предвид?
peps
Потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Авг 2011 15:37
Skype: peps791223

Re: 72-часови проби /акт 17/

Мнениеот academil на 15 Авг 2011 10:46

Колега, не сте уточнили за какъв строеж иде реч.
В ЗУТ, съответно в цитираната Наредба №3, има неуточнени юридически постановки.
Затова трябва да се обърнем към т.н. "добра строителна практика", явяваща се навсякъде по света основен принцип при липса на ясна юридическа конкретика. Принципът за собственика е "Какво ще поиска застрахователната компания да признае евентуални щети при авария в застрахована сграда за да се признае, че щетите не се дължат на неправилна експлоатация /отговорността е на собственика/, а на неправилен монтаж /отговорността е на строителя/изпълнителя/ или на непреодолими природни причини /отговорността е на ЗК/".
За строежи 6-та категория не се изискват никакви протоколи, но е препоръчително съставяне на актове за скрити работи, особено ако има такива, например при полагане на топлоизолация. Безспорно това е полезно и за собственика и за строителя, при възникване на спорове в бъдеще време.
За строежи 5-та категория вариантите са най-много, визирам обектите, разглеждани най-често в настоящия форум.
По принцип в такива строежи може да има система за подгрев на гореща вода
/бойлер - електрически, газов, соларен и пр./, локално водно отопление, водопровод, климатична система, камина с въздушна или водна риза.
1. Ако тръбите /ВиК, топлофикационни, кондензоотводни и фреонови, въздухопроводни/ са положени в мазилката, респ. замазката или в скрит таван, то трябва да има актове за единични проби за всяка една система. Тези актове се съставят преди Акт 15, защото се явяват част от цялостното изпълнение на строежа.
2. Положени тръби за системите по т.1 положени извън замазката/мазилката/окачения таван, най-вече за климатични системи, подобни протоколи не се съставят. Задължителено е обаче провеждане на 72-часови проби /преди или след Акт 15/ по искане на Инвеститора, за да има основания за предявявани искания за гаранции към фирмата-изпълнител.
2.1. При експлоатация на коя да е от системите при условия, различни от описаните при провеждането на 72-часовите проби, гаранцията отпада, напр. при монтаж на кухненски аспиратор (абсорбатор) след 72-часовите проби, гаранцията на климатичната система отпада, гаранцията за вентилатора при камина с въздушна риза също.
3. За монтажа на всяка система от посочените по-горе се съставя констативен протокол за извършен монтаж от правоспособен техник/оторизирана фирма. В противен случай застрахователната компания, в България всички ЗК работят изключително по световните изисквания, или няма да признае щети, или ще поиска висока сума за застраховка. При липса на застраховка или на подобен протокол всички щети при евентуално наводнение, спукване на тръби и пр. дефекти при експлоатацията се носят единствено от собственика.

За всички останали строежи от по-висока категория /магазини, хотели, промишлени предприятия от всякакъв характер/ протоколи за 72-часови проби се съставят задължително преди Акт 15. При тези обекти обикновено има съоръжения с повишена опасност /водогрейни котли, парни котли, ескаватори, асансьори, промишлени технологически съоръжения и пр./, за които Инвеститорът, по-конкретно инициатор е НСН, задължително назначава Комисия за извършване на 72-часовите изпитания. Тези съоръжения в промишлените случаи дефакто са същността на строежа.
По принцип тук се извършват единични изпитания, напр. ел. изпитания на вентилатори към въздухообработващи камери, помпи към системи за отопление/климатизация, главно за правилно свързване за посока на въртене на електродвигателя, при поточни линии се извършват единични изпитания на отделни важни възли. Задължително се съставят протоколи за единичните изпитания. Може да се извършват и комплексни изпитания за една достатъчно голяма подсистема за голям обект, например само въздухообработка на голям магазин или промишлен обект, в зависимост от заповедта на инвеститора това може да бъде и единично изпитание, и 72-часово изпитание за дадената система. Вариантите са многообразни в зависимост от обекта, конкретиката и вижданията на НСН, но принципът е един и същ: трябва да има писмено доказателство за правилното и безопасно функциониране на всяка една подсистема.
Следват 72-часови изпитания в реални условия. За химически и др. технологически производства това е т.н. пробен пуск, след което следва пуск за достигане на проектните параметри, вкл. производителност. Протоколите са задължителни.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: 72-часови проби /акт 17/

Мнениеот peps на 15 Авг 2011 11:41

Строежа е първа категория - за който Вие подробно сте ми обосновали че 72-часовите изпитания са задължителни да се проведат преди подписване на акт 15.
Благодаря Ви за бързия и изчерпателен отговор!
Лека работа и успешна седмица Ви желая!
peps
Потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Авг 2011 15:37
Skype: peps791223


Назад към Проблеми в строителството - казуси и дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron