Протокол обр.2 за строеж V категория - въпрос

Изображение

Протокол обр.2 за строеж V категория - въпрос

Мнениеот boriana75 на 03 Фев 2011 16:39

Здравейте,
Моля, ако някой е участвал в съставянето на актове и протоколи за строителствоно на обект 5 категория да ми помогне. Въпросът ми е следният:
При съставяне на Акт образец 2, раздел III "Констатации от извършени проверки при достигане на контролираните проектни нива" – за обект V категория необходимо ли е да се прави проверка /измерване на нивата/ от лицензиран геодезист или е достатъчно Техническият ръководител да направи проверката и да се разпише на мястото на геодезиста? Въпросът ми е породен от това, че за пета категория строежи не е задължителен Строителен надзор, но в образеца е записано, че проверката се извършва в присъствието на:
В. Технически правоспособното физическо лице по част “Геодезия” към лицето, упражняващо строителен надзор:
(трите имена по документ за самоличност и длъжност)

В нашият случай нямаме Строителен надзор и неговите функции се изпълняват от Техническият ръководител. Означава ли това, че Техническият ръководител се подписва на горецитираното място или трябва да се търси лицензиран геодезист?
Благодаря предварително
boriana75
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Юни 2010 12:20

Re: Протокол обр.2 за строеж V категория - въпрос

Мнениеот Стилиян Лукаров на 03 Фев 2011 17:49

Ако не са променили скоро закона, то при подписване на образец 2 трябва да присъстват: Строителен надзор, Технически ръководител, Строител, Възложител и представител на ДНСК.
При стоежи от 5-та група Строителния надзор не е задължителен. Достатъчно е присъствието на Технически ръководител. Геодезистът също не е задължителен при подписване на образец 2.
Ако някой е по-запознат с практическата страна на въпроса, нека коментира. Аз лично скоро не съм се интересувал, защото грубия строеж за мен вече е бита карта... поне на този етап от кризата.
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6304
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Протокол обр.2 за строеж V категория - въпрос

Мнениеот batman на 05 Фев 2011 12:14

Според мен е задължително да е правоспособен геодезист. За това му е лиценза, за това той отговаря. А и не забравяйте и момента, в който се подава информация към Агенцията по кадастър - там задължително се изискват измервания от лицензирано правоспособно лице.
Но ако искате да сте близо до закона: раздел III "Констатации от извършени проверки при достигане на контролираните проектни нива" се съставя при достигане на контролираните проектни нива изкоп, цокъл, корниз (стреха) и било на сградите (съответно при достигане на ниво изкоп, преди засипване на новоизградени или преустроени подземни проводи и съоръжения и за заснемане в специализираните карти и регистри, и при достигане на проектна нивелета с възстановена или изпълнена настилка); проверките на достигнатите проектни нива се извършват от лицето, упражняващо строителен надзор, или от техническия ръководител - за строежите от пета категория, в присъствието на строителя; при извършване на проверката на ниво изкоп е задължително да присъстват извършилият геоложкото проучване инженер-геолог и проектантът по част "Конструктивна"; извършилият проверката установява съответствието на строежа с одобрените инвестиционни проекти и разрешението за строеж, като резултатите се отразяват по коти, в абсолютни и съответните относителни мерки, размери в план и височина и отстояния, и разрешава изпълнението на следващите ги строителни и монтажни работи.
batman
Активист
 
Мнения: 189
Регистриран на: 10 Яну 2010 22:08

Re: Протокол обр.2 за строеж V категория - въпрос

Мнениеот special на 05 Фев 2011 14:26

Някой вещ, може ли да ми обясни подробно какво точно значи строеж по стопански начин ?
Съдете за Вашия успех по това, от което трябва да се откажете при постигането му.

ИзображениеИзображениеИзображение
http://www.bgremonti.com
http://otpushvane.com
Аватар
special
Експерт
 
Мнения: 2729
Регистриран на: 04 Дек 2006 21:19
Skype: brb

Re: Протокол обр.2 за строеж V категория - въпрос

Мнениеот batman на 05 Фев 2011 20:00

То май такова "животно" вече няма... Това беше преди, когато всеки строеше сам за себе си - той собственик, той и строител!
Сега май вече не може да има такова чудо :?
batman
Активист
 
Мнения: 189
Регистриран на: 10 Яну 2010 22:08


Назад към Проблеми в строителството - казуси и дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта