Декларация за времето на извършване на незаконен строеж

Изображение

Декларация за времето на извършване на незаконен строеж

Мнениеот Sharan_1 на 20 Яну 2011 11:18

Здравейте,
Получих писмо от РДНСК, с което ме уведомяват, че на човека с когото сме съсобственици на апартамент е връчен констативен акт относно строеж "Обособяване на санитарен възел в таванско помещение. И т.к. наскоро са разбрали от агенцията по вписванията, че през 2005г съм придобил 1/2 от имота, който се състои от апартамент, гараж, изба и таванско пом., като ми изпращат акта и на мен.
Пише, че акта е основание за започване на админ. производство по реда на чл.225 ал.1 от ЗУТ и че имам право в 7 дневен срок да направя възражение. Пише още, че в качеството ми на възложител по смисъла на чл.161 от ЗУТ следва в 7 дневен срок да представя в РДНСК декларация за времето на извършване на незаконния строеж. Приложен е и акта, в който освен че няма книжа и документи е записано за изпълнението на строежа: "Извършено изграждане на тухлен зид и обособяване на санитарен възел. Монтирана дървена дограма (врата), тоал. седало, мивка и ел. бойлер. Положена е фаянсова облицовка. Строежът е завършен напълно. По време на проверката същият не се използва. Установено нарушение: Извършени СМР без за същите да са одобрени инвестиционни проекти и без да е издадено разрешение за строеж по установения ред. Нарушени разпоредби: чл.137 ал.3 и чл.148 ал.1 от ЗУТ.
Основния ми въпрос е: Какво да посоча в тази декларация за времето на строежа и трябва ли да е заверена нотариално?
Допълн. информация с която разполагам: Сградата е построена някъде в периода 1986-1991, като не знам точно кога е получен акт.16, но го има все пак. Таванското помещение е с наклонен таван ако има значение. Времето на извършване на строежа (незаконния) предполагам е или когато е строена кооперацията или в периода 1994-1999. Тази 1/2 от имота ми е дарение, направено 2005г. Навремето всичко е правено с устно съгласие от собствениците на апартамента, който е под таванското помещение и на практика сан.възел се пада върху санитарен възел. Кооперацията е 4 етажа х 2 ап + гаражи и изби отдолу и тавански отгоре. Не мога да отида в общината т.к. проверката е по сигнал на лице, което притежава апартамент в кооперацията и работи в отдел "Устр. на територията" там.
Че ще има глоба ми е ясно и съм го приелно ми се иска това да го изчистя по някакъв начин и да не се занимавам повече, дори и това да означава да се премахне всичко. В крайна сметка го ползвам като складово помещение за непотребни в момента вещи. Очаквам и съвети
Sharan_1
 
Мнения: 2
Регистриран на: 19 Яну 2011 11:53

Re: Декларация за времето на извършване на незаконен строеж

Мнениеот special на 21 Яну 2011 13:28

Декларация за времето на строежа се заверява нотариално, защото това са показанията на лица, най-често съседи, които пред нотариуса декларират, че знаят кога и и кой е строил, като описват всичко подробно и след това се заверява.( на това което се подписват, носят наказателна отговорност за неверни данни ) но ако не ти е ясна материята, ти препоръчвам да си наемеш адвокат.
Съдете за Вашия успех по това, от което трябва да се откажете при постигането му.

ИзображениеИзображениеИзображение
http://www.bgremonti.com
http://otpushvane.com
Аватар
special
Експерт
 
Мнения: 2729
Регистриран на: 04 Дек 2006 21:19
Skype: brb

Re: Декларация за времето на извършване на незаконен строеж

Мнениеот satansho на 21 Яну 2011 17:16

това е нещо катто махленско свидетелство, с него се установяват и узаконяват стари масивни и годни за използване търпими сгради които са градени преди 1986г
Водиш бабите от селото да кажа че на туй момче дядо му го е правил като са били моми за щипане .. sk (37).gif
Аватар
satansho
Нарушил правилата на форума
Нарушил правилата на форума
 
Мнения: 217
Регистриран на: 08 Фев 2009 05:28
Местоположение: София
Skype: Satanshoo

Re: Декларация за времето на извършване на незаконен строеж

Мнениеот Sharan_1 на 23 Яну 2011 01:33

Пуснах я в петъка, минах през нотариуса. Дотук добре. Благодаря.
А сега накъде?
Доколкото схващам и за строежите от 90/91г. (в моя случай) също може да се издаде удостоверение за търпимост. За което ще ми трябват подписи на съседите и то ако не на всички, то поне на собствениците на апартамента под тавана и евентуално на съседния таван (другите 2 стени са към коридор/стълбище). Веселото е, че точно тези семейства се съдят едни други и надали ще успея да ги затикам при нотариус за декларация. Абе ... няма да мога да тръгна по този път.
Има ли вероятност административното производство да завърши с друго освен заповед за премахване? Принципно де. В случай че мина с глоба и ми дадат шанс да му оправя статута и аз не успея в определен срок, сигурно пак ще се премахне. Както и да е....

Още веднъж благодаря за отговорите
Sharan_1
 
Мнения: 2
Регистриран на: 19 Яну 2011 11:53

Re: Декларация за времето на извършване на незаконен строеж

Мнениеот batman на 29 Яну 2011 23:44

Няма шанс! Заповед за премахване би следвало да има! В заповедта се определя доброволен срок за премахване!
Таванското помещение се води като склад към жилището! С изграждането на санитарен възел сте го превърнали в обитаемо помещение - за жилищни нужди! Самото действие като строителство не е значително! В дадения случай са определящи законоустановените норми за съответния строеж. Същото се отбелязва като отделен обект в агенцията на кадастъра, както и се плащат различни данъци.
Незаконни строежи, започнати в периода 1987 г. - 1998 г., но неузаконени до влизането в сила на ЗУТ(2001г.), не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно ЗУТ, и ако са декларирани от собствениците им пред одобряващите органи до 31 декември 1998 г.
Ако нямате такава декларация, много трудно е да се добиете с удостоверение за търпимост!
Ако съм закъснял - съжалявам!
batman
Активист
 
Мнения: 189
Регистриран на: 10 Яну 2010 22:08

Re: Декларация за времето на извършване на незаконен строеж

Мнениеот ido на 01 Фев 2011 00:37

satansho написа:Водиш бабите от селото да кажа че на туй момче дядо му го е правил като са били моми за щипане .. sk (37).gif

sk (3).gif
Обаче това верно така става.
ido
Потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 24 Яну 2011 00:03


Назад към Проблеми в строителството - казуси и дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта