канцерогенни строителни материали

Видове материали
Физическите, химическите, икономическите свойства на материалите
Научни обоснования, избор на материали, производството на материали, анализ и технически приложения.

канцерогенни строителни материали

Мнениеот $4ЕN на Съб Апр 04, 2009 9:51 pm

мисля че е редно да сме наясно какво си слагаме по дововете .
от форума и по-точно от АЛЕКС , разбрах че полипропиленовите тръби влизат в черният списък . аз съм много разочарован , бяха ми едни от любимите тръби , докато не го разбрах . благодаря АЛЕКС .
тези дни разбрах че и китайският гранитогрес - най-евтия на пазара също можеби е канцерогенен a (149).gif
другият материал , за който съм чувал е YTONG-a .
това съвсем не значи че ще спре да се строй с тези материали , но поне нека хората да са на ясно и да изберат сами !
не съм сигурен и нямам доказателства и аргоменти . споделям ви каквото съм разбрал .
нека ако още някой знае за такива Строителни материали да ги каже , за да имаме едно на ум .
благодаря

п.п.
можеби темата е за раздела "Нещата, които трябва да знаем!"
нека модераторите да преценят :?
за повече контакти , търсете разклонител
Аватар
$4ЕN
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ

Re: канцерогенни строителни материали

Мнениеот special на Съб Апр 04, 2009 9:59 pm

Хубава тема, браво Счен :) Това което знам, от моята братовчедка, която е лекарка е , че енергоспестяващите крушки със сигурност са карцерогенни и предизвикват рак на кожата :motz:
Аватар
special
А Д М И Н И С Т Р А Т О Р

Мнениеот W123 на Нед Апр 05, 2009 12:12 am

Аз лично съм срещал всякакви мнения за една камара работи че са такива.Кой чул кой не дочул и се изказва неподготвен и после става една да не ти е работа.
Смата дума че еди какво си е канцерогенно е много особенна и в много случаи се използва без да се знае какво означава.В действителност за да се каже че един материал е такъв то той трябва чрез лъчение или отделяне на вещества да има възможност да въздейства на клетките и да се променя ДНК като се увеличава възможността или в частност да се причинява рак.За това този термин трябва да се казва само с много внимание.
Има вещества които са регламентирани като такива и се използват под строг контрол.Има няколко системи за класифициране.Едната например е на Международната Агенция за Изследване на Рака (IARC):

Група 1: Агентът е определено канцерогенен за човека.
Група 2A: Агентът е вероятно канцерогенен за човека.
Група 2B: Агентът е евнтуално канцерогенен за човека.
Група 3: Агентът не е класифициран като канцерогеннен за хората.
Група 4: Агентът може би не е канцерогенен за човека.

Спред другите системи си има различен начин за класификация.

Kaто канцерогенни са и доста познатите ни материали а именно аресен,виниловия хлорид,хрома и никела,радон и т.н.Някой скоро да е виждал кадмирани болтове и гайки или да се използва азбест за термоизполация? Има и материали които имат това качество и чрез лъчение.Ултравиолетовото лъчение от слънцето е такова защото точно то бърка в генома на клетките на кожата и от там се поллучава и рак на кожата.
По тези причини и предполагам оная докторка е казала на Яна че енергоспестяващите лампи са такива понеже някой чул не дочул за лъчение и се изказал неподготвен и ае тръгнал слуха.За тръбите на Стоян може да има нещо такова защото са пластмаса а тя е на основата на поливинил хлорида а точно винил хлорида го водят такъв но това не означава че са канцерогеннни.Ами то и Пепси в 2л бутилка е в ПВЦ ама никой не го е казал че са опаснo но пък и хранително вкусовата промишленост е под строг контрол.Сега не се наемам да кажа кое и какво е понеже не ми е работа и ми е извън познанието но полипропиленовите тръби ако не са сертифицирани за водопровод за питейни нужди има възможност да се използват вещества които да не здравословни за човека но за промишлени нужди да стават.Незнам дали въобще има сертифицирани тръби за питейни нужди.Отделнен е въпроса че дори и всичко да е ОК по ръждивите 30 годишни поцинковани тръби тече една вода ама айде.
Стояне това за китайския гранитогрес или за Итонга никой не може да каже.Впрочем за всяко нещо никой нищо не знае докато не излезе официално становище на някоя комисия и лаборатория.
Скоро няли се вдигна пушилка за меламина в храните.След няколко дена се чу приказката че са канцерогенни и ПДЧ плоскостите понеже са с меламиново покритие но се оказа че едното няма нищо общо с другото ама то прост народ навсякъде.Със същия успех мога да се изтъпаня и да кажа че опънатите тавани на колегата са канцерогенни понеже са винилни полимери.
Aко някой се съмнява в някой материал може спокойно да потърси контакт с IARC и да му обяснят в коя лаборатория и как да изпрати мостра от въпросния материал за проверка за да е спокоен.

Малко по темата че пак май се отплеснах :D
Някой тук от колегите "тръбари" има ли информация кои пластмасови тръби са предназначени точно за ВиК за питейни нужди и кои са за промишлени нужди като примерно промишлена вода или за парно.Не говоря кой какво слага а кое за какво е.

Ето го и значето за канцирогенен материал

cancer.png
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна W123 на Нед Апр 05, 2009 12:15 am, променена общо 1 път
Аватар
W123
Експерт

Мнениеот ALEX M. на Нед Апр 05, 2009 12:14 am

По принцип ЛУМИНИСЦЕНТНИТЕ . Енергоспестяващите са такива но без стартер и дросел, с една електроника скрита във фасонгата. По принцип те светят с ултравиолетова светлина, която осветява луминофора (белия прах отвътре по стъклото) и всъщност той свети във видимия спектър. Обаче цаст от лъчите преминават през него, особено при по - некачествените лампи, където той или е по малко, или по - некачествен. А самия луминофор си е чист живак. За това не трябва да се чупят такива лампи !
А за полипропилена :? Той трябва да се съхранява в непрозрачни опаковки. Вероятно сте виждали такива - отвътре са черни. Не си спомням кои лъчи, може би ултравиолетовите, правят някаква реакция и се образуват свободни радикали.
Никой не може да ни спаси
от самите нас !!!

http://vbox7.com/play:86847943#
Аватар
ALEX M.
Експерт

Мнениеот ALEX M. на Нед Апр 05, 2009 12:20 am

За питейна вода ? Само Нибко и Хенко. Поне такава ми е информацията.
от самите нас !!!

Аватар
ALEX M.
Експерт

Мнениеот ValiakA на Нед Апр 05, 2009 12:24 pm

Борбата е моята стихия, а победата — моето правило.
Не режа глави, но правя чудеса ... такъв съм си ... Laie_67.gif
кактус - ще разтварям цвета си само за определени хора!

Ех, Стефане да беше тук да видиш ...
Работете с повече ентусиазъм и любов, не мислете само за пари ...
ВСЕЛЕНАТА Е БЕЗКРАЙНА ВЪВ ВСИЧКИТЕ СИ ИЗМЕРЕНИЯ!
Но и тя не може да се мери с човешката ПРОСТОТИЯ ...
Аватар
ValiakA
Специалист - консултант

Мнениеот Sashu на Пет Авг 07, 2009 3:29 pm

$4ЕN написа:другият материал , за който съм чувал е YTONG-a .
това съвсем не значи че ще спре да се строй с тези материали , но поне нека хората да са на ясно и да изберат сами !
не съм сигурен и нямам доказателства и аргоменти . споделям ви каквото съм разбрал .
нека ако още някой знае за такива Строителни материали да ги каже , за да имаме едно на ум .
благодаря

п.п.
можеби темата е за раздела "Нещата, които трябва да знаем!"
нека модераторите да преценят :?

И аз съм чувал, че YTONG е канцерогенен, само не мога да разбера как така са построили Американското посолство с него, след като е толкова опасен?
Sashu

Мнениеот ALEX M. на Пет Авг 07, 2009 9:16 pm

За американците човешкото здраве представлява голяма ценност - най- вече в комерсиалния смисъл ! Който не вярва може да прочете "Световната конспирация срещу здравето", "Земя отвъд океана" и някои книги на Георгос Витулкас.
от самите нас !!!

Аватар
ALEX M.
Експерт

Мнениеот kav на Вто Ное 10, 2009 12:02 pm

Това което знам:
1. Азбеста и продукти от него или материали, в които влиза е силно канцерогенен и отдавна забранен за
употрба и в строителството и промишлеността. Най опасни са влакната, които отделя и попадат в белите
дробове. В частност това са: етернитови тръби за водпровод, етернитови плоскости и сандвичи за стени, нагънати етернитови плоскости за покриви, азбест като топлоизолация на листа и въже използувани в котлони, печки, старите ютии, парчета азбест под контакти монтирани върху дърво и т.н. едно вхеме си беше хит сега се налага да го махаме където го срещнем.

2. Полистиролните(една от най-разпространените пластмаси) съдове не трябва да се ползуват за държане
на вода и хранителни продукти, защото бавно се разграждат и отделят в тях канцерогенни вещества! За облицовка,
за ламперия, за кутии за чаркове и др приложения са си о.к. Това вероятно се отнася и за друг пластмаси.
На кутийте и съдовете за държане на храна трябва да има знак, че са годни за това.

3. Живака в тръбните лампи(газоразрядни) е под форма на малка капка, която след стартиране на лампата се изпарява и осигурява стабилното й горене. Луминофорите са различни метални окиси и в зависимост от тяхната
комбинация се получава различен цвят на светлината. Същото се отнася до уличните живачни лампи.
Изхвърлянета на луминисцентните и газоразрядни лампи не трябва да става в контейнерите за битова смет, за
да не се замърсява с живак. За съжаление това не знам на този етап да е уредено някъде в БГ- въпрос за екоминистерството. Ако някой знае а ни светне.
kav
Потребител

Мнениеот admin на Вто Ное 10, 2009 10:35 pm

За живака в лампите дори и не бях чувал :?.
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
admin

Мнениеот satansho на Чет Мар 18, 2010 5:20 pm

възможно ли е някой да представи факти и доказателства за Итонга?
В противен случай освен че е не сериозно, е и подсъдно да се злоупотребява с страха на хората за здравето им с замъглени приказки и слухове!!
С същата и по голяма сила аз твърдя че съм мерил червените плътни и решетъчни тухли с гайгеров бояч и резултата не е обнадеждаващ..никак sk (28).gif
Kамини всякакви!!
Някой ако е решил да направи нещо сам, няма сила която да го накара да плати за да го направи друг!
satansho
Потребител

Назад към Строителни материали