Здравейте форумци.
На кратко - имам сложен гранитогрес 45 x 45 см. на част от пода директно върху замазката. Искам да го премахна, но същевременно да не го нараня/счупя, така че впоследствие да мога да го положа отново. От две страни на тази част от пода, покрита с въпросния гранитогрес, е премахната замазката до плоча и имам достъп и се виждат границите плочка-лепило и лепило-замазка. Целта на упражнението е, че искам да положа още радиаторни тръби под плочките и да изолирам текущо положените, така че да няма топлинни загуби, а и да увелича броя радиатори в съответните помещения. Замазката под плочките не е нужно да бъде пазена, тъй като така или иначе в заобикалящите участъка с плочки подови площи ще се излива нова такава, която ще покрие и разкъртената такава под плочките.
Въпросът: кой е най-подходящия начин да се премахнат плочките без да се счупят или наранят?
Размишления:
1. Надали къртенето странично под плочките е вариант, тъй като би счупило плочките.
2. Виждал съм, че с диамантина режат прецизно замазката, но радиусът на диска доста под 45 см., така че да навлезне достатъчно в дълбочина.
3. Мяркал съм многофункционалните резачки, но предполагам и тяхната дълбочина на срез не би удовлетворила 45-те см.