Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Фаянс, теракота, гранитогрес, порцелан, стъклокерамика, естествен и изкуствен камък, тротоарни плочки, бетон, паркет, дюшеме, корк, ламперия, сачак и др.

Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот denyo на 20 Сеп 2014 19:24

Наредиха ми чисто новичкия ламинат и бях много щастлив до момента в който видях, че на много места има навдигнати ъгълчета и то по един и същ начин. За илюстрация прилагам снимки. Седнал съм върху по-рано наредения ламинат и снимам в посока към по-ново наредения. Където има навдигнато, винаги е в долния ляв ъгъл на дъската (три паркетинки на една дъска), при описаната гледна точка. Също, при навдигнатото ъгълче има отворена фугичка, по късата страна, която отивайки към следващата дъска постепенно се затваря напълно. Предполагам с времето тия ъгълчета ще се олющят или най-малкото ще се износят. Могат ли да се оправят и как? Ламината е Egger Euroclick, на горния клик има едно каналче и зъба изглежда двоен. Пробвах да закопчая няколкото останали парчета и не усещам нищо да щрака, но си прилепват плътно дъските. Замазката сам я правих, равна е, но има тук-таме неравности от порядъка до 10мм в диаметър и 1мм дълбочина. Подложката е 3мм фибран. Но все пак си мисля, че щом абсолютно навсякъде наблюдавам едно и също, причината няма да е в основата. На пакета пише, че допуска просвет от 3мм на 1м!!! Ето на първата снимка (последната в архива) се вижда как по дългата страна прилепват идеално дъските, не се вижда границата им, а по късата в единия край е плътно, но в другия се отваря фуга и там е и повдигнатото ъгълче.

Ако снимките не се събират на монитора ви, тук ги има архивирани за изтегляне: ЦЪК

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
denyo
Потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 16 Авг 2012 16:42
Skype: denislav_dimitrov

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот Стилиян Лукаров на 21 Сеп 2014 10:33

Според мен, такъв си е материала. Не е виновен монтажника.
Но, най-добре Наско да каже мнението си за този проблем.
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 5993
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот nasco2 на 21 Сеп 2014 10:39

Не е основата, освен ако не е влажна, Съдейки по така написаното:

denyo написа:......................... Където има навдигнато, винаги е в долния ляв ъгъл на дъската .......................


си вадя извода, че е навлажнен по някакъв начин единият ъгъл на някой от пакетите още преди полагането, възможна е грешка при полагането, но ми е трудно да повярвам, че някой може да допусне такава. За съжаление освен запълване с цветен силикон или подмяна на деформираните парчета няма друга оправия. Но щом са се и надигнали а не само отворили, неминуемо ще се износят ъгълчетата в скоро време.
Аватар
nasco2
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ
 
Мнения: 385
Регистриран на: 10 Апр 2007 13:27
Местоположение: София
Skype: nasco2

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот denyo на 21 Сеп 2014 10:57

Вярно, че това се наблюдава на около 10-тина дъски, точно толкова има в един пакет. Значи да очаквам, като изсъхне мокрия ъгъл и той да се отвори - супер. Но пък, като се замисля, майсторите сякаш го редяха пакет след пакет, а дъските са равномерно разпръснати по пода. Освен ако са видели дефекта и са решили да ми го разпределят равномерно без да ми казват.
Аватар
denyo
Потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 16 Авг 2012 16:42
Skype: denislav_dimitrov

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот denyo на 21 Сеп 2014 14:02

Еми това е положението, майстора каза, че ми била лоша замазката и за това имало ръбчета, а от магазина сигурно ще кажат "монтажа не е от нас". Аз пък си мисля, не би ли трябвало ако е лоша замазката тия дефекти да се видят след време, а не веднага след монтажа??? Уж майстора препоръчан, уж ламината марков и от известна верига... и накрая - ръбчета. Къде сбърках?
Аватар
denyo
Потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 16 Авг 2012 16:42
Skype: denislav_dimitrov

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот denyo на 22 Сеп 2014 20:56

Поогледах ламината и възникнаха 2 въпроса в които вероятно се крие истината.

1. Допустимо ли е като опъна едно 3.5м канапче по границата между 4-тата и 5-тата дъска, да има отклонение в средата от 1.5мм? Не мога да премеря в самото начало, защото там вече има гардероб. Иначе в края при последния ред си е идеално права линия границата. Тия 1.5мм колкото и да са малко, все някъде трябва да отидат, а и фугичките са точно в такава посока, че да ги компенсират

2. Прегледах упътването което беше оцеляло в един от пакетите, майстора не го редеше по това упътване, редяха си го дъска по дъска. А тук е описано да се нареди целия ред сам, закопчавайки само късите страни и после да се закопчае към вече готовото по дългите. Възможно ли е да е заради това? Пода ми е дълъг 3 дъски, толкова ли беше сложно да го направят така? За да можеш да го редиш равно е предвиден тоя втори "зъб" на клика по дългата страна, да си подпираш на него дъските докато редиш новия ред. Картинки от С10 до С13:

Изображение
Аватар
denyo
Потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 16 Авг 2012 16:42
Skype: denislav_dimitrov

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот Chefo77 на 24 Сеп 2014 08:36

Не гледайте упътванията. Могат да Ви въведат в спор с монтажника (и не само), защото част от описаните там неща могат да не бъдат изпълнявани по описания начин. Конкретно във Вашия случай момчето е монтирало по по-правилния начин, защото смотания Еггер-ски мегалок е изключително крехък, той е оформен като канал в дъската, вместо като отделен елемент, като в канала има лента силикон като ограничаваща; на другата дъска има удължение с издатък, служещ за закопчалка, който е много слаб. Ако сглоби цял ред и го надигне, твърде е възможно сглобката да се скъса от напрежението, което би бракувало дъските за свободна употреба - ще могат да се използват или за начални, или за крайни. Дори и сглобката да е двоен клик, пак е много крехък, особено ако ламинатът е 6 мм, той се къса с поглед.
Според мен проблемът е в самия ламинат - пакетът вероятно е бил натиснат в единия край на дългата страна, което леко е скъсало клика. Не се вижда при свободностояща дъска, може да не се забележи и при монтажа. Може да е само един пакет, но цял, може да са няколко пакета по 2 - 3 дъски. Ако е така, грешката на монтажника е, че не е забелязал това и не е монтирал дъските в зони, които не се виждат или няма движение.
А за канапа - щом няма фуги, всичко е наред. Няма как монтажника умишлено или по недоглеждане да изкриви реда. Може профила на замазката да е такъв, че в центъра на стаята нивото плавно да слиза, което увеличава ширината на (вече не) равнината за монтаж в тази част, което пък води до изкривяване на редовете, когато се замерва с канап, конец, лазерен лъч и други. Визуално няма проблеми, щом няма отворени фуги.
Монтаж на естествени и ламинирани подови настилки
Стилко ЕООД: 0888/235470 (Вива); 0899/100937
Аватар
Chefo77
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ
 
Мнения: 323
Регистриран на: 11 Юли 2010 23:03
Местоположение: Варна
Skype: slytherine28

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот denyo на 24 Сеп 2014 11:24

Е, те това включване чаках, защото съм изчел почти всичко писано от теб тук. Пода ми макар и с грапавини до 1мм, си е в една равнина като цяло. А и да имаше "шкембе" то изкривяването щеше да е в обратната посока мисля. Пък и нали на пакета пише, че допуска "шкембе" от 3мм на метър, което си е далеч от моята ситуация.

EDIT: позамислих се и наистина при "шкембе" на плочата, би се получил точно тоя ефект, но аз мисля че нямам.

Още едно откритие направих - опитах се да наредя фирата, та да видя какво точно става на това проблемо ъгълче. И естествено, хванах последните изрезки на майстора, да са ми първи на мен. Колко учуден бях, че насреща ми стои не клика от упътването, а другия. ОК, не е свързвал цели редове към готовото - допустимо било, а да го реди в обратен ред допустимо ли е? Иначе, за съжаление във фирата го няма това проблемното ъгълче, така че не можах да видя дали евентуално има някакви мустачки там ламината, които може да подпират.

Но на какво се дължат тия триъгълни фуги, оказа се, че ги има при всяка къса снадка, просто на някои места ъгълчето се е подпряло на следващата дъска и не може да влезе дето му е мястото, така го виждам аз. Направих си една малко некадърна "симулация" ако са наредени по дъга дъските какво се получава (като се изтегли и отвори с програма за гледане на картинки се вижда) - ЦЪК - Save as... И виждам, че ако това е причината, трябва да има фугички и на други места, не само по късите снадки.
Аватар
denyo
Потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 16 Авг 2012 16:42
Skype: denislav_dimitrov

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот Chefo77 на 24 Сеп 2014 21:09

Не е задължително да е "шкембе", може да е вдлъбнатина. Под "шкембе" разбирам САМО издигане, моля ако греша да бъда поправен от колегите!
Допустимото отклонение е 3 мм на линен метър, но не е казано колко е за цялата стая. Тези 3 мм са за издигания и слизания в рамките на този един метър. Ако има корем или вдлъбнатина в средата на стаята и ламината слиза или се издига плавно, след което съответно се вдига или слиза, няма да се усети, макар да се получи повече от допустимото "натрупване" за дължината. Т.е. ако е 5 метра стаята, слизане и издигане с денивелация 15 мм, няма да се усети. Проблем за ламината няма от това, ще последва профила на замазката. Ако е рязко обаче, ще има натоварена зона.
Триъгълните фуги най-често са си заложени в геометрията на ламелите. Не е единичен случай да монтирам нормално висок клас ламинат на добра основа, и въпреки всичко да ги има. Не са приятни, разбира се, но за съжаление няма какво да се направи (освен смяна или фугиране).
За реденето - може и наобратно да го реди, след като така е преценил. Как мислиш, че се реди стая с по-сложен профил, при която се изисква движение назад от майката sk (6).gif Е, малко му е било трудно, но това е негов проблем :) Въпросът е да не претоварва сглобките или по-скоро да не ги уврежда.
Аз, например, съм се смял на една групичка от четирима човека, които сглобяваха по цял ред и заедно го закопчаваха (по упътването). Представи си - при условие, че нормален двоен клик без проблем се реди от сам човек, как действа една такава гледка - 4 коча наредени и заедно закопчават има-няма 4 дъски :)
Снимката не се отваря.
Монтаж на естествени и ламинирани подови настилки
Стилко ЕООД: 0888/235470 (Вива); 0899/100937
Аватар
Chefo77
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ
 
Мнения: 323
Регистриран на: 11 Юли 2010 23:03
Местоположение: Варна
Skype: slytherine28

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот denyo на 25 Сеп 2014 11:07

Снимката не е нищо особено, но понеже не е снимка а чертеж, забелязах че браузерите не я отварят, трябва да се съхрани с десен бутон на харда и от там да се отвори с някакъв вювър за картинки. Аз си мислех, че шкембе е вдлъбнатост, и всъщност говорех за изкривяване по подредбата на ламината в хоризонтална посока, но това няма чак такова значение, след поредните ми прозрения. Тая сутрин рекох да наредя фирата, че да видя дали става права сглобката. Имах от единия клик 3 дълги дъски (срязани по дължина) почти колкото цялата стая и две от другия клик, но дълги само по 2-3 педи всяка (естествено рязани напречно). Тук се извинявам за грешката, редили са го хората в правилната посока, нещо съм се объркал, защото предишния опит да наредя фирата беше в 4 през нощта и адски ми се спеше. Та, въпреки че от единия клик имах съвсем малко, колкото да хвана помежду другите дъски, сглобката се оказа идеално права и стегната. Опитите ми да я изкривя в някаква посока претърпяха провал. Наистина, и да иска човек, няма как да нареди криво подобна стегната сглобка, както беше казал ти. Но с толкова орязан материал, няма как да преценя дали фугите по късата страна стават триъгълни. За допуските на замазката правих отделно проучване навремето и моята е далеч от тия допуски, в смисъл, много по-добра от тях. Единствено е грапава или по-точно, като съм мацал с мастара има неравности с най-различни форми, но те са около 1 милиметър и не мисля че през 3мм фибран ламината би ги усетил. След повечко умуване измъдрих нещо, което спецовете ще кажете дали има смисъл. След като наредиха първите 4 реда, колкото да се събере един гардероб върху тях, въпросния гардероб беше поставен върху тия 4 реда и реденето продължи (гардероба нямаше как да го изнеса от стаята). Възможно ли е фибрана (3мм) да е поддал и да е изкривил до толкова тия 4 реда, та закопчавайки останалите към тях да са се получили вече описаните изкривявания? Въпреки, че със сигурност едно от ръбчетата съм виждал ,че е в рамките на тия 4 реда. Но си мисля, щом аз ги видях тия стърчащи ръбчета веднага след монтажа, те са си били там още при полагането на дъската. Фугите мога да ги запълня, но си мисля, като полага дъската и вижда, че стърчи ръбче, може би можеше да се направи нещо още на място, а не сега като е нареден целия аз да умувам. И пак имам съмнение, че ако правеше целия ред и чак тогава го свързваше с готовото, нямаше да настърчат тия ръбчета... но може и да греша. Идеята ми да почуквам целия ламинат от към стената дето е първия ред, малко ме съмнява да успее, уикенда ще пробвам. Ако не успея така, дали мога с нещо остро, да речем бръснарско ножче да изрежа във вертикална посока там където подпира ъгълчето, дали ще се прибере?
Аватар
denyo
Потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 16 Авг 2012 16:42
Skype: denislav_dimitrov

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот Chefo77 на 25 Сеп 2014 22:08

Няма да има ефект причукването. Триъгълните фуги няма да се скрият, за жалост. И с бръснарско ножче няма да има ефект, защото не е чак толкова лесно да се разреже ламината, само може да мръдне настрани и да го надереш.
Дойде ми идея за ръбчетата - опитай да натиснеш едно. Ако потъва до равно ниво и после се връща обратно, може да вземеш каноконлит (капчица, жип или дериват) и да капнеш капка във фугата, след което притискаш. Мисля, че ще се фиксира долу. След което със шпатулка леко под ъгъл изстъргваш излязлото по ламината. Пробвай на едно място, ако стане ОК, може да минеш нататък.
Монтаж на естествени и ламинирани подови настилки
Стилко ЕООД: 0888/235470 (Вива); 0899/100937
Аватар
Chefo77
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ
 
Мнения: 323
Регистриран на: 11 Юли 2010 23:03
Местоположение: Варна
Skype: slytherine28

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот denyo на 26 Сеп 2014 00:07

Това ми беше първата инстинктивна реакция, като видях първото ръбче - натисках надолу, но не мръдва и микрон. После като проанализирах, разбрах, че е заклинено в предишната дъска и няма как да слезе надолу, освен да се отчупи крайчето му което се застъпва с предишната дъска. Нямам такова ръбче във фирата, за да го видя колко е здраво и как е направено, но много се надявам, това че стърчат, да не означава, че са счупени. Защото реално дъската си върви на едно ниво с предходната и едва в края, "на една стотинка" разстояние рязко изкача над хоризонта.
Аватар
denyo
Потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 16 Авг 2012 16:42
Skype: denislav_dimitrov

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот Chefo77 на 26 Сеп 2014 01:23

След като са свободни (не се притискат до друга дъска) и не мърдат, значи на 100 % дъската е изметната в самия край. Дефект от производителя или доставчика.
Монтаж на естествени и ламинирани подови настилки
Стилко ЕООД: 0888/235470 (Вива); 0899/100937
Аватар
Chefo77
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ
 
Мнения: 323
Регистриран на: 11 Юли 2010 23:03
Местоположение: Варна
Skype: slytherine28

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот denyo на 30 Сеп 2014 16:47

Доверявам се на опитното око на Chefo77 който видя лично (не само на снимка) въпросните ъгълчета и каза, че не са болка за умиране. Така че, оставям си го такъв и си гледам живота, мерси на всички включили се в темата. Иначе опита ми да го набия със скоба не даде нужния резултат. Триъгълните фуги се позатвориха, но ъгълчета останаха да си стърчат. Едно пред вратата даже вече се излъска и ми проблясва като огледалце като влизам. Забелязах обаче, че ръбчета има и на участъка с гардероба, което ме навежда на мисълта, че гардероба може да е причина за дъгообразното редене, но не и за ръбчетата. Последните вероятно са заради някакви мустачки по ламината които при по-внимателно редене и оглеждане, предполагам биха могли да се махат. Но... следващия път, евентуално. Иначе тая серия на Егер май ще се окаже доста сполучлива. Комшията който ми помага с местенето на гардероба си е сложил някакъв гладък кронопол и каза че при подобни суркания неговия 100% ще се надере (беше го одраскал вече с нещо много по-малко от стар гардероб). Но времето ще покаже, сега е рано да се каже.
Аватар
denyo
Потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 16 Авг 2012 16:42
Skype: denislav_dimitrov

Re: Навдигнати ъгълчета на ламинат, защо?

Мнениеот academil на 30 Сеп 2014 17:26

Поздравления за Chefo77 за компетентните становища,
за успешното приключване на попроточилия се симпозиум "Ламинат "Egger Euroclick",
и най-вече за уникалното за Варна решение на място.
Bravas-1.jpeg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения


Назад към Настилки и облицовки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта