Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Фаянс, теракота, гранитогрес, порцелан, стъклокерамика, естествен и изкуствен камък, тротоарни плочки, бетон, паркет, дюшеме, корк, ламперия, сачак и др.

Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот gadinata на 03 Сеп 2014 00:09

Здравейте!
Прерових форума...или поне се опитах и не намерих тема за импрегниране и поддръжка на гранит.
Става дума за кухненски гранитен плот с гранитен гръб. Търся препоръки за импрегнатор и въобще за допълнителна обработка с цел водоотблъскване, намаляване вероятността за появата на петна и "подобряване" в дългосрочен план визията на гранита. А бе да си стои лъскавичък :) . Не знам какъв по произход е материала, нито каква точно обработка му е приложена. Знам че не е импрегниран и поема вода... Предварително благодаря за отделеното време.
Живи и здрави.
gadinata
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Авг 2014 02:43
Местоположение: Раднево
Skype: нямам

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот chapara на 03 Сеп 2014 10:09

"Чапара" Е.О.О.Д.
Фирма за довършителни строителни дейности.
Божо от Софето
Изображение
Аватар
chapara
СМР
СМР
 
Мнения: 2660
Регистриран на: 15 Авг 2009 15:41
Местоположение: София
Skype: chapara60

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот academil на 03 Сеп 2014 12:40

gadinata написа:...не намерих тема за импрегниране и поддръжка на гранит.


От 2005 година ползваме гранитни плотове в кухнята, стандартни, полирани. Никакво импрегниране, поддръжка - веро и вода.
Абсолютно никаква промяна няма или влошаване на визията.
Всъщност не си спомням по 5-звездните хотели да сме извършвали импрегнация на гранитните подове, та вкъщи затова нищо.
Иначе по фасадите врачанския варовик сме го импрегнирали, по мое нареждане, не е като да не знам.
Има препарати за импрегниране, главно за порести камъни и мрамор. Ама мраморът не е модерен, изтърква се при това, да не говорим
как зле му действат киселините, даже обикновеният оцет, за кухни е неподходящ.
Та фирмите не могат да си пласират импрегнантите за такива камъни, та са прикачили и гранит в списъка, а ониксът е скъп
и рядко се среща в кухня, затова липсва...
Не че нещо ще му стане на гранита, ако се импрегнира. Просто много пари малък ефект.
Ако искате да знаете Хенкел имат и по-скъпи импрегнатори. :D

Хм, забравих, че има фуги. Тях е най-ефективно да се намажат два-три пъти с 10% воден разтвор на оксалова киселина.
Килограм в химическите магазини струва 8-9 лева.
Ще ви трябва няколко грама, обаче с остатъка следващите 100 години ще можете да чистите петна от ръжда по
текстил, подови мозайки и облицовки, дървени изделия и т.н. на цялата рода; пак воден разтвор.
Толкова от химик.:D
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот pepo1919 на 03 Сеп 2014 22:49

gadinata написа: Знам че не е импрегниран и поема вода.

Tова май е възможно в два случая:
-китайски....от евтините
-внесен неполиран и някой се е упражнявал
pepo1919
Потребител
 
Мнения: 49
Регистриран на: 25 Ное 2013 14:30
Skype: petarvili

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот gadinata на 04 Сеп 2014 02:58

Благодаря за бързите отговори sk (40).gif . Надявам се темата със съветите да се уголеми:) Под "поемане на вода" имах предвид, че за известно време става по-тъмен там където е капнало/разляло.
Живи и здрави!
gadinata
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Авг 2014 02:43
Местоположение: Раднево
Skype: нямам

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот емил на 04 Сеп 2014 17:42

В момента работя и обработвам гранит .
Майсторите сме по- твърди от гранита happy1.gif , особено от китайският.
Гранита е голямо семейство и трудно различими един от друг видове- сиенит диорит габро и др .


Един и същ наглед гранит може да има голяма разлика в плътността- прим. сив местен гранит тежи 3 100кг/м.м.м
докато китайският , който режа в мом. е 2450кг/м.м.м !!

Има включвания от въглища варовик и др по слаби минерали които поемат вода , в горният случай няма място за умуванье ,а трябва да се импрегнира с каквото написа Чапара .
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1504
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот gadinata на 04 Сеп 2014 18:13

Ами за 90 лв/кв... незнам какъв е :) Най-вероятно е китайски. Ето някоя снимка : https://www.dropbox.com/sh/own07za6f1w9wqx/AADmszovxocjY56egwPbbepva?dl=0
gadinata
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Авг 2014 02:43
Местоположение: Раднево
Skype: нямам

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот academil на 04 Сеп 2014 18:39

емил написа:...
Има включвания от въглища варовик и др по слаби минерали които поемат вода...

Г-н Каменарски ! :?

Гранитът, доколкото си спомням, представлява ИНТРУЗИВНА СКАЛНА ПОРОДА, т..е. образувана в резултат на кристализацията на магма в
дълбочините на земната кора и мантията.
Температурата на лавата на повърхността на Земята е с температури 700°С до 1200°С, а температурата на мантията достига 1600-1650°С.
Какви въглища и варовик при тези температури ? Калциевият карбонат (варовикът, даже и да е врачански) се разлага при 800-900 °С,
въглищата изгарят при 400-600 °С.

Впрочем магмата представлява сложен разтвор от химически съединения, и няма как да включва какви да е парчета... :D
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот Мънцата на 04 Сеп 2014 21:10

pepo1919 написа:Tова май е възможно в два случая:
-китайски....от евтините
-внесен неполиран и някой се е упражнявал

Не мога да разбера, защо изобщо взимате отношение към неща, с които не сте наясно? По този начин може само да объркате човека! ВСЕКИ /и най-скъпият/ естествен материал поема вода /и не само/, ВСЕКИ! Ето защо импрегнацията, особено за кухненски плотове, е задължителна!
Аватар
Мънцата
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
 
Мнения: 882
Регистриран на: 29 Окт 2011 01:41
Skype: Не го давам на всеки

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот емил на 04 Сеп 2014 22:57

Академил ,мойте уважения , но вярвай ми днес говорих със собственик на лаборатория ,и му казах абсолютно същото което каза и ти, с 1-2 думи разлика , и без последният ред .


"Гранитът, доколкото си спомням, представлява ИНТРУЗИВНА СКАЛНА ПОРОДА, т..е. образувана в резултат на кристализацията на магма в
дълбочините на земната кора и мантията.
Температурата на лавата на повърхността на Земята е с температури 700°С до 1200°С, а температурата на мантията достига 1600-1650°С.
Какви въглища и варовик при тези температури ? Калциевият карбонат (варовикът, даже и да е врачански) се разлага при 800-900 °С,
въглищата изгарят при 400-600 °С.
Впрочем магмата представлява сложен разтвор от химически съединения, и няма как да включва какви да е парчета... :D "

Особено спорихме за въглищни включвания .
Оказва се че при високите налягания нещата са различни , също и от факторът време .
Абсолютно логиката казва каквото казваш и ти , същото го мисля и аз ...въпреки , че най- мразя да мисля .
Ии все пак този гранит е гранит , но по лек от познатият нам , ии има варовикови включвания и черни меки частици .
При рязане и чупене е определено мн. по- мек, снимката е от днес .
Съжалявам, че е така и най - малко ми се спори сега ... както съм ужасно преял, и препил със Съмърсби . crazy.gif
Да допълня ,че попиването е функция и от степента на полиране .
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1504
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот pepo1919 на 04 Сеп 2014 23:28

Мънцата написа:
pepo1919 написа:Tова май е възможно в два случая:
-китайски....от евтините
-внесен неполиран и някой се е упражнявал

Не мога да разбера, защо изобщо взимате отношение към неща, с които не сте наясно? По този начин може само да объркате човека! ВСЕКИ /и най-скъпият/ естествен материал поема вода /и не само/, ВСЕКИ! Ето защо импрегнацията, особено за кухненски плотове, е задължителна!

Да направя снимка на моя кухненски плот,монтиран преди 12 години,без никакви допълнителни обработки?
pepo1919
Потребител
 
Мнения: 49
Регистриран на: 25 Ное 2013 14:30
Skype: petarvili

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот academil на 05 Сеп 2014 06:03

Мисля, че въпросът е поставен неправилно.
Трябва да се търси отговор на въпроса - Какъв трябва да е гранитът за да се използва за кухненски плот ?

Следва превод от английски на част от съвет "Как да оценим качеството на гранита?".
При промишлената обработка на гранитни материали се използват машини с цифрово-програмно управление - за рязане и полиране
на гранитни блокове и плочи.
Ако се вгледате внимателно в краищата на блокове или плочи, изработени с ЦПУ, ще видите редица надлъжни хоризонтални линии,
видими по дължината на блока.
Това са фини драскотини, които не могат да бъдат отстранени машинно.
Перфектно полиране на гранитните блокове е възможно само ако последната операция се извършва на ръка.

Бел.моя. Липсва описание на технологията на полиране и на полировъчните материали. Впрочем никъде не я намерих.
Очевидно е, че ние - аз де, сме некомпетентни по отношение на обработката, имаме наблюдения върху готови блокове и плочи.
Търся обаче и отговор на въпроса ЗАЩО?

Несъмнено гранитът, като всеки материал, поема вода, въпросът е количеството и дълбочината на проникване.
Разбира се, микропукнатини в дълбочина бракуват материала и не се разглеждат по-нататък.
От написаното в превода, а и от моите и на pepo1919 дългогодишни наблюдения, аз лично правя извода, че не става въпрос за обемно
поемане на такова количество вода, че се променя визията на повърхността. Става дума за повърхностно запълване на драскотини
било с вода, било с мазнини, които променят визията, просто поради различен ъгъл на отражение или пречупване на светлината.

Следователно определяща е последната операция на финишно полиране, ако не е направена или е зле направена, ще ги има тези оптични
ефекти на "попиване" на вода или мазнини.
Едва ли едно намазване при т.н.операция импрегниране може да се равни на финишно полиране, най-вероятно импрегнантът
запълва и изравнява чисто оптично тези микродраскотини.

В тема "Капилярна влага"
viewtopic.php?f=40&t=3696&p=44951&hilit=%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D0%B8#p44951
съм дал дефиниция на капилярната постоянна на течността в уравнението на Жюрен. Тя има размери на дължина и характеризира
линейния размер, при който капилярните явления от Първи род стават съществени. Например за вода с температура 20 °C е 0,38 см.
В случая с гранита са налице Капилярни явления от Втори род.
От капилярната константа за вода с температура 20 °C 0,38 см, означава, че импрегнанти с проникваща способност под 0.38 см са
практически безсмислени. Става въпрос за материали, впоследствие работещи във водна среда или в контакт с вода.
Това е теоретичен извод на науката "Физико-химия на повърхностните явления",
Аdamson, Gast. Physical chemistry of surfaces (6ed, Wiley, 1997).Publ.: Wiley-Interscience; 6 edition (August 4, 1997).

Тази наука обяснява практически всички случаи за гранита, дори и възможни включвания на други тела, физически всичко е възможно
в процеса на изригване на вулкан, особено при висок градиент на температурата, напр. подводно изригване.

Касае се за оптична илюзия, дължаща се на повърхностни капилярни ефекти следствие лошо полиране, а не на дълбочинно пропиване с вода.
Ако гранитът е качествено полиран няма ефект на "намокряне". Импрегниране в съществения смисъл няма, операцията е безсмислена.
Ако гранитът е лошо полиран, намазване с т.н. импрегнанти елиминира оптичните ефекти на "намокряне".
При гранитни материали с пористи чуждородни включвания, дефиниращи капилярни явления от Първи род, импрегнирането е задължително.

Това се отнася за потребителите на полиран гранит, независимо дали е за кухненски плот, или за подово покритие.
Практически преди закупуване е най-добре да се направи визуална проверка на мостра с микроскоп.

За производителите на гранитни изделия от значение е стойността на финишното полиране спрямо това на намазването с импрегнант.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот Мънцата на 05 Сеп 2014 07:41

pepo1919 написа:
Мънцата написа:
pepo1919 написа:Tова май е възможно в два случая:
-китайски....от евтините
-внесен неполиран и някой се е упражнявал

Не мога да разбера, защо изобщо взимате отношение към неща, с които не сте наясно? По този начин може само да объркате човека! ВСЕКИ /и най-скъпият/ естествен материал поема вода /и не само/, ВСЕКИ! Ето защо импрегнацията, особено за кухненски плотове, е задължителна!

Да направя снимка на моя кухненски плот,монтиран преди 12 години,без никакви допълнителни обработки?

Давай, макар че не мога да разбера какво ще докажеш, снимайки плота си sk (23).gif А после може да направиш един експеримент - разлей малко загрято олио /или вода/ върху него, остави го за малко, после го забърши и снимай пак, току-виж си се изненадал ... sk (6).gif
Аватар
Мънцата
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
 
Мнения: 882
Регистриран на: 29 Окт 2011 01:41
Skype: Не го давам на всеки

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот pepo1919 на 05 Сеп 2014 10:54

Мънцата написа:
pepo1919 написа:
Мънцата написа:
pepo1919 написа:Tова май е възможно в два случая:
-китайски....от евтините
-внесен неполиран и някой се е упражнявал

Не мога да разбера, защо изобщо взимате отношение към неща, с които не сте наясно? По този начин може само да объркате човека! ВСЕКИ /и най-скъпият/ естествен материал поема вода /и не само/, ВСЕКИ! Ето защо импрегнацията, особено за кухненски плотове, е задължителна!

Да направя снимка на моя кухненски плот,монтиран преди 12 години,без никакви допълнителни обработки?

Давай, макар че не мога да разбера какво ще докажеш, снимайки плота си sk (23).gif А после може да направиш един експеримент - разлей малко загрято олио /или вода/ върху него, остави го за малко, после го забърши и снимай пак, току-виж си се изненадал ... sk (6).gif

Няма шанс да се изненадам(затова си позволих да отговоря),както казах не го ползвам от вчера и доста неща са му се случвали,къде неволно,къде умишлено. :respekt:
pepo1919
Потребител
 
Мнения: 49
Регистриран на: 25 Ное 2013 14:30
Skype: petarvili

Re: Импрегниране и поддръжка на гранит (кухненски плот)

Мнениеот academil на 05 Сеп 2014 11:31

Опитни данни. Експериментът с вода върху гранитни плочи, монтирани върху тоалетки, обаче друга партида от кухненските, показа,
че мокро петно от вода се получава моментално и се задържа няколко минути след забърсване.
Снимка тук search.php?keywords=Iron&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sr=posts&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5
Повърхността е зле полирана, с пръсти се усещат грапавини, а с просто око - видими драскотини.
Цената беше около 48 лв./кв.м., 20 мм дебелина, 2010 година.

Нищо не може да се каже в смисъл дали има пропиване в дълбочина или е повърхностно явление с промяна на ъгъла на пречупване
на светлината.

При всички случаи третиране с импрегнант, независимо дали ще импрегнира или хидрофобизира, ще отстрани мокренето при това
качество на обработка на повърхността.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Следваща

Назад към Настилки и облицовки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта