Тънкости при шпакловката на гипсокартона

Тънкости при шпакловката на гипсокартона

Мнениеот $4ЕN на 22 Юни 2018 21:32

Здравейте колеги,

Ще споделя с вас някой тънкости, които ще са много полезни на всички желаещи да се развиват, да са по-продуктивни и да пестят времето и енергията си.
Вярвам, че всеки ще може да си извлече нещо за него си от написаното и да си улесни работата.


Случвало ли ви се е докато шпакловате гипсокартона да забравите до къде сте стигнали? Кои снадки сте минали с първа, втора или трета ръка шпакловка и без да искате, да забравите да повторите някоя снадка?

Колко често ви се случва след шпакловката, когато трябва да правите поправки да забравите къде сте ги направили, и после да трябва да се взирате и да претърсвате детайлно стените и таваните с лампа за да изшкурите поправките и да не си личат след боядисването?

Искате ли да сте сигурни, че вашите служители са шпакловали със сигурност поне 3 ръце, без да е необходимо неотлъчно да ги наблюдавате?

Шпакловката е най-трудоемката и скъпата част от работата в сухото строителство. На тази фаза от процеса на работата започва да се оценява вашето изпълнение. Качеството е подложено на проверка, независимо дали от вашия пряк работодател или директно от инвеститора.

В тази статия ще ви издам една малка хитрост как да си оптимизирате и улесните работата си. Да си спестите усилия и да съкратите операции по подготовката на перфектни стени и тавани, както и да имате време за по-приятни и важни за вас дейности. Вече няма да ви е необходимо да следите къде е шпакловано и къде не е. С тази тактика няма да ви се налага да помните, защото мозъкът ни не е направен да помни, а да мисли. Няма да трябва след всяка поправка да рисувате с молив, което си е още една досадна операция.

Както знаете, когато шпакловате с един материал (особено на голям обект с много работници и къси срокове) е много трудно да помните и да следите къде е шпакловано и къде са правени поправки. За да сте сигурни, че цялата площ, върху която трябва да се шпаклова е обработена, можете да оцветявате шпакловката за всяка ръка с различен цвят. Може да използвате оцветител за латекс.

Изображение

Използването на оцветител в началото води до по-добър контрол на качеството на финала. Увеличавате производителността си на всяка крачка от пътя. С оцветена шпакловка ще можете да следите всяко последно шпакловано място на стената/ тавана. Лесно да видите къде сте работили и в кои области все още повърхността се нуждае от внимание. Да можеш бързо да видиш местата за поправки означава по-добре завършена повърхност с по-малко инвестирани време и усилия, а това рефлектира и финансово, защото времето е пари.

Когато оцветената нанесена шпакловка изсъхне, цвета изсветлява. При шлайфането цветът на праха показва къде е шлифовано, като по този начин се предотвратява излишно шлайфане или прешкурване. Ако по време на шкуренето преминете от един цвят шпакловка към друг, значи вие сте прешкурили и сте свалили цялата положена шпакловка от конкретната ръка. След шкуренето, местата, които запазват цвета си, показват къде се изискват допълнителни поправки и къде не. Използването на оцветител води до лесно контрастиране между отделните слоеве (ръце) шпакловка върху гипсокартона и водят лесно и неангажиращо майстора обратно към местата, които трябва да бъдат шлайфани или преправени без използването на специално осветление.

Оцветяването на фугиращите смеси на гипсова или полимерна основа осигуряват екстремна видимост, като същевременно не влияят на грундирането и боядисването. За целта препоръчвам на всички да използват качествени бои, които покриват перфектно от 1-2 ръце. Да, те са по-скъпи, но не ви се налага да боядисвате 4-5 ръце докато боята покрие и постигнете желаният цвят. Времето, което ще изхабите за допълнително боядисване с още няколко слоя (ръце) при евтините бои, ще надвиши многократно разликата в цената между качествените бои, покриващи от 2 ръце и евтините, при които трябва да нанасяте 3, 4, а понякога и 5 слоя.

Оцветяването на шпакловката се използва за проследяване на напредъка на работниците и служителите, при последното покритие и е голямо улеснение в работа, когато са необходими поправки или ремонти. Оцветяването може да се прави както при сухите смеси (Фюген фюлер; Унифлот), така и при готовите (Шийтрок).

В Америка има отделен такъв продукт, който е специален и е значително по-скъп в сравнение с обикновен оцветител, който върши същата работа.

Първа ръка шпакловка, още известна като ниво на шпакловка “Q1” е фугирането на снадките и полагането на лентата. Също така и покриването на рапидните винтове. При първата ръка шпакловка можете да работите, без да е необходимо да оцветявате шпакловката.

Delko Zunder- банджо за фугиране на гипсокартон

Ако искате да се справяте 4 пъти по-бързо с тази операция, можете да я правите с най-достъпният и удобен инструмент за бързо полагане на хартиена/ гласфазерна лента -банджо за фугиране на гипсокартон на Delko Tools, вместо да го правите на ръка.

След като първата ръка изсъхне, можете да преминете към втора ръка, още известна като ниво на шпакловка “Q2”.

При втората ръка можете да добавите малко жълт оцветител в сместа и да разбъркате добре преди да започнете да шпакловате. По този начин шпакловката с жълт цвят ще се откроява от бялата, използвана при първа ръка.

Ако виждате площ от стените и таваните без жълтеникав цвят шпакловка, това значи, че там е минавано само първа ръка. Така лесно може да се следи къде е минавано, без да е необходимо да помните.

След изсъхването на втората ръка и можете да пристъпите към трета ръка шпакловка, известна като ниво на шпакловка “Q3”.

При третата ръка можете да оцветите бялата шпакловка като добавите малко син оцветител. Отново разбърквате добре и получавате светло синя шпакловка, с която можете да продължите работата си по подготовката на перфектно завършени стени и тавани. Със синята шпакловка ще знаете, че трябва да минете навсякъде, където преди това сте минали с жълта шпакловка и да се вижда само син цвят. Ако някъде виждате останал жълт цвят, това значи, че не е минавано трета ръка със синята шпакловка.

При необходимост от поправки върху някоя от конкретните ръце, можете да ги правите като използвате шпакловка с различен цвят от основата, върху която ще нанасяте курекции. По този начин ще виждате сини поправки върху жълта основа и няма как да ги пропуснете.

След изсъхването на третата ръка и шкурене (ако е необходимо) можете да пристъпите към четвърта ръка, още известна като ниво на шпакловка “Q4”. Това по европейските стандарти е най-високото и качествено ниво шпакловка и представлява цялостно шпакловане на повърхността. Тази ръка можете да правите с неоцветен- бял материал, който да покрие и да заличи предишните цветове след като засъхне. След неговото засъхване можете да шкурите, обезпрашаване, грундирате и да боядисвате.

Повече снимки и видео презентация на посеченият метод можете да видите на:

MANA.bg

В раздел блог ще споделям още тънкости, които ми помагат в работата.
Изображение

Разгледайте новият ми онлайн магазин за иновативни инструменти, пестящи време и енергия на майсторите, с помощта на които се постига по-добро качество:
MANA.bg

Харесайте и фейсбук страницата :
www.facebook.com/mana.bg

Стоян Халембаков 0897614847
infomana.bg@gmail.com

"Промяната на човешкото съзнание вече не е лукс, който, така да се каже, е постижим само за малцина, а необходимост, за да не се самоунищожи човешкият род."
Екхарт Толе
Аватар
$4ЕN
Модератор
Модератор
 
Мнения: 1656
Регистриран на: 28 Мар 2008 01:09
Местоположение: София
Skype: тел. 0897614847

Назад към Сухо строителство - Гипскартон

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта