бобката написа:Админе, бих искал да доразнищиме полипропилена. Преките ми наблюдения за 10 год. са, че полипропилен изложен на високи температури не издържа. Познатите балони само на топлата вода ли са? Ако е така мисля че използването на това за което говорихме в
тази тема е препоръчително.
Балоните са само на тръбите за топла вода - освен в нас, съм виждал още на три обекта, плюс една-две теми писани за този проблем из нета. До момента, това което сме изградили от полипропилен се държи и няма проблеми с изключение на две заварки при един и същи клиент. Това са близо 10 - 11 години от както работим с този материал. По моите наблюдения (не изчисления!), смятам, че материала няма да издържи повече от 20-25 години! Особено след като на немски тръби им избиват балони след няколко години употреба. Всички знаем, че петдесетте години давани от производител са рекламен трик и нищо повече!
За острилките също не съм съгласен. Изостряйки тръбата създаваш предпоставка за калпава и тънка връзка и то на коляно или трипътник, там където по принцип трябва да е най-здраво. Единственото предимство на полипропилена с ал. вложка е, че не се огъва и не провисва при нагряване с топла вода.
Тук не съм съгласен чисто технологично! Тръбите с алуминиева вложка са по дебели от обикновените тръби. Отнемайки стружката тръбата придобива нормална дебелина. Знаем, че най-здравото място в системите са заварените участъци, стига да са изпълнени правилно. Дължината на отнемане на стружката е точно толкова, колкото трябва да влезе във фитинга. Ако си забелязал при фитингите няма такива за топла и студена вода - те всички са еднакви като якост. При правилно заваряване, частта която влиза във фитинга е най-здравата връзка в цялата система! Затова не съм съгласен, че връзката се компрометира, защото се изтънява тръбата чрез отнемане на стружка.
PEX тръбите също не издържат. Виждал съм камини и котли които работят на 90-100°С. Тръбите са напукани и всички връзки към фитингите текат.
Тук нямам задълбочени наблюдения. Само ще изразя съмнение, че може би не е вложен правилният или качествен материал в системата. Знаем, че ментетата са наводнили пазара.
Моето правило е, че ако на тръбата пише че е направена за 100°С, то краткотрайния й максимум на натоварване не трябва да надвишава 80-85°С. Всяко прегряване на тръбата съкращава живота с години
Тук съм напълно съгласен с теб!