Проект ел.инсталация на тухлен апартамент

Водопровод и Канализация, Електричество, Газопровод

Проект ел.инсталация на тухлен апартамент

Мнениеот A-Rod на 12 Мар 2018 20:23

Здравейте, предстои ми изцяло подмяна на съществуващата ел.инсталация на тухлен апартамент. Блокът е от 1965 год. и сегашното АТ е съставено от 4 витлови автоматични предпазители. Все още не съм намерил конкретен човек за направата и бих искал да ме посъветвате дали е удачно това, което аз съм намислил като идея, а именно:

Понеже в целия апартамент ще се прави окачен таван с вата и кабелите ще минават главно по тавана това изключва мостовия проводник и отиваме на СВТ кабел с гофрирани тръби. Това ще спести някой друг метър кабел, понеже кабелите ще се полагат не по краищатата ми директно към съответния контакт.
1. Тук чуденето ми е при положение, че CВТ-то има двойна изолация (електрическа и механична) трябва ли по тавана като се полага да е в тръба? Спусъците от тавана към стените до контактите и ключовете ще са в тръби!
2. Мисля да няма над всеки контакт/ключ разклонителна кутия, а да има една обща квадратна в единия ъгъл на стаята, като там ще стават връзките. Мисля в тази кутия да ходят магистралите за осветлението и за контактите.
3. За контактите магистрала 4 мм^2 и отделни спусъци 2.5 мм^, като ще има вързани 4 макс 5 контакта на кръг.
4. За осветлението, което ще е предимно от лунички обичайното 1.5мм^. Тук чуденето ми е дали да е магистрала 1.5мм^ и спусъци 1мм^?
5. Апартаментът е съставен от 2 спални, всекидневна с кухненски бокс, 2 тераси, нещо като мокро помещение и баня/тоалетна заедно. Токовите кръгове мисля да са следните:
1. Контакти спалня, 2-ра спалня, всекидневна+едната тераса, бокс+другата тераса, коридор+баня
2. Осветлението е същото...
3. Бойлер, освен предпазителя мисля да има и прекъсвач.
4. Пералня и сушилня на един кръг.
5. Хладилник
6. Фурна
7. Плот
8. Климатик
9. Фурна (Раховец)+ евентуално скара на отделен кръг. Ще се в едната тераса, която ще е остъклена.
10. Решихме само във всекидневната да има климатик, а в двете спални само конвектор. Дали да бъдат на отделен кръг или да се вкл. в кръга за контакти на 2-те спални? Стаите са по 14.5 кв и конвектора ще е макс 2000W (по-вероятно 1500W). В спалните ще има обичайните неща - TV, компютър/лаптоп, нормално озвучение, прахосмукачка ще се включва

Общо взето това е което се чудя....Утре ще добавя и разположението на стаите, ако проявите интерес към моята тема, за което ще съм ви много признателен.
A-Rod
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Мар 2018 15:19
Skype: Jancko0

Re: Проект ел.инсталация на тухлен апартамент

Мнениеот A-Rod на 21 Мар 2018 14:07

Добавям и скицата на апартамента.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
A-Rod
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Мар 2018 15:19
Skype: Jancko0


Назад към Инсталации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта