ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Водопровод и Канализация, Електричество, Газопровод

ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот LucySPF на 23 Авг 2012 11:29

Здравейте другари и другарки,

Въпрос на тема ПСОВ....фамилни пречиствателни станции. Уж четох из форума не но стигнах до информация, и предварително се извинявам ако е имало и не съм я видяла.

Фона на занятието е - Ние ще строим къща 400м2, с 2 думи болшая, и макар че по проект ни казват да слагаме за 5 еквивалент жители, ние искаме да сложим поне за 10+ (с мислене в перспектива). Към къщата ще има много зелено (и като казвам много, имам в предвид – за парцел от 1 декар и къща с стъпка 150м2, ще имаме поне 500км2 насаждения). При много зелено, намаляваща вода и покачващи се цени (освен дето водата е ресурс дето народа не цени достатъчно) ние искаме да можем да ползваме водата за поливане. И ЕЙ ТУК Е ПРОБЛЕМА.

Фирмите дават много ОБЩИ приказки на тема как са над стандартите за вода и казват че може да се полива. И също канят да видиш каква чиста изглежда водата. То хубаво, ама на мен не ми е достатъчно....поне аз арсеник на око не разпознавам! И стигаме до там как вземаме информирани решения като информацията не е много достъпна а и често е нарочно прикрита.

За да не говоря ин ридлс

1. Къде намираме критериите на държавата за одобряване чистотата на водата и за какви цели – тоест как намирам какви са параметрите на водата която пия, тази с която ще си поливам доматите, и тази която е разрешено да „заустваме” (което ми изглежда като нова хубава дума да замести „не чак толкоз отровна и можеш да си я пускаш в почвата”).
2. Откъде намирам анализ на технологиите в света и кои от тях дават по високи показатели на чистота. Има нещо такова в Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wa ... chnologies - но ми идва малко хох дойч, защото предполагам че системите които сега се предлагат в Европа са хибридни комбинации и че за да се прикрият малките патентовани разлики се използва израз които по дизаин да не изяснява разликите от технология до технология.
3. Има ли тяло което всъщност проверява компаниите в България, тоест тества и оценяват водата тук в България, наместо да дава лицензи на база декларации за съответствие...тези декларации за съответствие не тежат много в моите очи...все едно аз да си издам една хартийка заявявайки че съм пич, подписвам се и айде – готово...не много убедително, нали?!
4. Къде човек може да поръча (пък и колко ли ще му струва) да си направи собствен анализ на водата „продукт”??

Ох толкова съм ФФФФФФФбесена moil.gif от всичко което чета особено за БГ интродукциите/компаниите че вече сигурно приказвам глупости ама нейсе...

Последно много се издразних на http://hydrotech-engineering.ru/bg-dome ... nt.php.htm

Четейки тяхната страница човек дори неможе да намери технологията описана...само общи приказки....и човек трябва бая да разгледа да види че отворили били едно цехче в Кипър пък после направили едно цехче в Чехия пък после в Румъния където им е главния офис. Тоест постарали са са да го по прикрият факта с главния офис щото в България това не носи добър привкус. Но какво говори за една международна компания в действие 88 че е инсталирала „стотици” незнайно какви ПСОВ....ами те за 30 години като са не са инсталирали поне няколко хиляди какво са правили...(дънки??)...Няма снимки, няма сертификати, няма индикация за параметрите на водата в пречистено състояние...Изприказваното много, а казаното нищо!

Е по тъпо представяне на компания от това не бях виждала:


Hydrotech е международна група от компании с опит повече от 30 години в областта на пречистването на водите. Разполагайки с всички необходими познания и използвайки най-модерни технологии в тази област, компанията успешно реализира конструирането и пускането в експлоатация на повече от 800 пречиствателни станции за промишлени и битови нужди.
Водата е една от най-важните компоненти на планетата. Нашата постоянна грижа е внимателното използване на водата. Една промяна в качеството на водата веднага рефлектира върху околната среда и начина на живот на хората. За това мотото на HYDROTECH е: „Ние връщаме водата към живот!”.
Ако случайно някой който работи там чете...да не ми се сърди а да направи нещо конструктивно и да си вземе бележка, а ако е широко скроен може и да ми благодари че му давам насоки да си пооправи маркетинга...По мъдрите хора казват че имаме само един шанс да направим първо впечатление....отваряйки страницата първото впечатление беше потресаващо....и следващите бяха бая катастрофални...

Ох, отнесох се...

Отговори, коментари и мнения ще са много добре дошли!

Поздрави
Люси

П.С Съжалявам ако поизлязох от положителния тон на форума!


LucySPF
Потребител
 
Мнения: 37
Регистриран на: 12 Авг 2012 19:54
Местоположение: ВАРНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skype: lucypav

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот academil на 23 Авг 2012 15:30

Точни отговори на всички поставени въпроси може да даде само инженер по
"Процеси и апарати в химическата и биотехнологическата промишленост",
каквито дори и из посочените фирми се срещат рядко.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот LucySPF на 23 Авг 2012 16:48

academil написа:Точни отговори на всички поставени въпроси може да даде само инженер по
"Процеси и апарати в химическата и биотехнологическата промишленост",
каквито дори и из посочените фирми се срещат рядко.


А откъде да си намеря такъв инжинер? :datz: ама че кауза

Малко офтопик - Моя шеф (който е гениален инжинер sk (43).gif ама по други теми) казва че най добрия мозък е този на инжинерите понеже те били с най добре развито логично мислене още от училище. Ама къде да намеря такъв гениален на тема ПСОВ.
LucySPF
Потребител
 
Мнения: 37
Регистриран на: 12 Авг 2012 19:54
Местоположение: ВАРНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skype: lucypav

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот Aleksandra на 21 Май 2013 14:27

До колкото знам единствените пречиствателни станции, които дават сертификат, гарантиращ състава на пречистената вода са чешките bio cleaner. От друга страна ако се използва арсеник sk (5).gif в домакинството, не знам дали има гаранция, че пречиствателната станция ще го унищожи. Това на шега! Иначе до колкото знам тези малките пречиствателни станции са направени така, че да се справят с всички препарати, които се ползват в ежедневието и водата, излизаща от тях е богата на азотни съединения, които са много полезни за всякакви растения. Именно затова препоръчват тази вода за поливане.
Aleksandra
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Ное 2012 09:36
Skype: ekoplaneta

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот Flo на 21 Май 2013 21:56

ПСОВ е изключително елементарно съоръжение, действието на което се основава на три реакции: първата е минерализация,което ще рече,че водата разтваря "колета" на водоразтвморими минерали и две биохимични реакции ,при които първо анаеробните бактерии превръщат азотните съединения в нитрити и второ пак бактерии ,аеробни превръщат нитритите в нитрати. Така минерализираната вода излиза условно технически чиста,без миризма и готова за поливане с високо нитратно съдържание,без наличие на амоняк.Описано е като цикъл на азота.Няма никаква нужда от сертификати ,грамоти и печати от НАСА и КГБ,достатъчно е простата органолептика-водата излизаща от станцията да е бистра и без миризма.Класическото съоръжение се състои от 2 реактора/съда/ ,като в първия протича минерализацията и нитрификацията и после водата преминава във втория съд ,който е добре проветрен ,снабден с кислород,понякога с подаван компресиран въздух за да може аеробните бактерии да направят нитратите от нитрити.Това е.По-модерните правят тия три неща в един съд с прегради,аеролифт ,компресор и електронно управление.Тоест риска е, като няма ток или нещо се скапе електрониката двора да стане едно доста неприятно място.
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот peteto на 21 Ное 2013 20:41

И аз така си мислех и затова не ми се даваха много пари точно за пречиствателна станция и големи "професионалисти" ме убеждаваха, че е без значение дали ще купим евтина българска или скъпа вносна, защото било все едно. Всичките правели едно и също.
ДА....... ама .... НЕ!!! Проблемите не са спрели вече цяла година.
А каква смрад е в банята вечер.....особено при промени във времето, а когато е по-ветровито не ми се излиза на двора.
Два пъти я помпахме и я чистихме за 3 месеца и пак започна. Съжалявам, че се подлъгах по по-евтиното, защото сега се чудя какво да правим - да я изкопаем ли и да я сменим с по-качествена или да я помпаме всеки месец като яма. Лошото е, че мястото е супер неудобно за колата дето я изсмуква.
Според мен ( след тези патила) е по-добре човек да се довери на нещо, което си има сертификати и е марка, та дори и по-скъпо и да не се доверява на приказки на търговците само. Ама тогава мислех и чувах това, което ми изнасяше ценово. :headbash:
peteto
 
Мнения: 2
Регистриран на: 01 Окт 2010 08:28
Skype: peteto

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот емил на 21 Ное 2013 21:24

Правил съм пречиствателни за взривни води , демек бензин+ масла и тротил + битови .

Има постоянна поддръжка , измерване и контрол , и какво ли не .
по- сложно е отколкото може да си представи човек .
Грешно е да се ползва такава вода за поливане , към безумно- перилните препарати и химикали от бита ... нали ....
За поливане хванете дъждовните води и ги резервирайте в отделна цистерна . И това е безумно :D , но по- малко .
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1492
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот academil на 21 Ное 2013 21:35

Flo написа:ПСОВ е изключително елементарно съоръжение...

peteto написа:И аз така си мислех и затова не ми се даваха много пари точно за пречиствателна станция...

Тази работа само с мислене не става, за поддръжка се искат професионални познания по химия на доста високо ниво, не по-ниско от това на FLO,
което Вие очевидно не притежавате. Независимо дали техниката е със сертификати или съвсем без тях.
И накрая да кажа, че никак не е ясно какво искате - оплаквате ли се от някого? - тогава не тук, правите някаква неясна реклама ? - пак не е тук.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот Flo на 21 Ное 2013 22:05

peteto написа: Проблемите не са спрели вече цяла година.
А каква смрад е в банята вечер.....особено при промени във времето, а когато е по-ветровито не ми се излиза на двора.
Два пъти я помпахме и я чистихме за 3 месеца и пак започна.

Не би трябвало да има смрад в банята ,ако инсталацията на мръсния канал в къщата ви е направена както трябва, с отдушник,вентилационна тръба на мръсния канал,която е изведена над покрива.Самата инсталация между двата реактора на пречиствателната станция трябва да има връзка тип U така,че в този сифон винаги да има вода,която пречи да влиза въздух в първия съд,където става гниенето и живеят анаеробните микроорганизми и се образуват миризмите.За сметка на това втория съд трябва да е добре вентилиран с осигуряване на приток на свеж въздух.Понякога това се прави с принудително вкарване на свеж въздух от вентилатор.Ако покажете снимка или чертеж на инсталацията може да видим къде точно е проблема.
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот yo-yo на 15 Сеп 2014 17:14

Здравейте,
Мисля да си правя къщата с пречиствателна станция, тип направи си сам. Имам засега няколко въпроса. Ще се радвам Flo да се включи активно.
1. Два съда само ще ми свършат ли работа? Ако все пак се спра на вариант с 2 съда, в първия трябва ли да има нещо, което да пречиства грубо отходната вода? Или просто да вкарам тръбата в съда и водата да си пада свободно към дъното? Така няма ли да се мъти много утайката?
2. С какъв обем да са съдовете, при положение че имам макс. 1 куб. м отходни води на денонощие? Добра идея ли е вторият съд да е по-голям, за да събере повече филтриращ материал за развитие на бактерии? А и да се справи по-добре с мазнините от кухнята.
3. Как да реша проблема с миризмата, така че тя да не се връща към къщата? Тази вентилиционна тръба къде се монтира? Вътре в къщата или вън от нея?
4. Ако оставя една-две тръби отгоре на съд 2, за да влиза въздух, това дали ще е достатъчно за аеробните бактерии? Или си трябва аерация от дъното?
Това е засега. Филтриращия материал ще го мисля тепърва. В акваристиката се ползва керамика - едни къси макарони, които предлагат голяма повърхност за развитие на бактерии, но тук малко скъпичко ще излезе това.
yo-yo
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Юли 2014 11:38
Skype: yo-yo

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот anchor на 18 Мар 2015 23:22

Flo написа:ПСОВ е изключително елементарно съоръжение, действието на което се основава на три реакции: първата е минерализация,което ще рече,че водата разтваря "колета" на водоразтвморими минерали и две биохимични реакции ,при които първо анаеробните бактерии превръщат азотните съединения в нитрити и второ пак бактерии ,аеробни превръщат нитритите в нитрати. Така минерализираната вода излиза условно технически чиста,без миризма и готова за поливане с високо нитратно съдържание,без наличие на амоняк.Описано е като цикъл на азота.Няма никаква нужда от сертификати ,грамоти и печати от НАСА и КГБ,достатъчно е простата органолептика-водата излизаща от станцията да е бистра и без миризма.Класическото съоръжение се състои от 2 реактора/съда/ ,като в първия протича минерализацията и нитрификацията и после водата преминава във втория съд ,който е добре проветрен ,снабден с кислород,понякога с подаван компресиран въздух за да може аеробните бактерии да направят нитратите от нитрити.Това е.По-модерните правят тия три неща в един съд с прегради,аеролифт ,компресор и електронно управление.Тоест риска е, като няма ток или нещо се скапе електрониката двора да стане едно доста неприятно място.


Здравейте,
nova PSOV.jpg
PSOV.jpg

1- Денитрификационна зона
2- Аеролифт
3- Нитрификационна зона
4- Обемен утаител и изходна тръба към водоприемника.

Ползвам ПСОВ вече близо година и половина. При мене водата е мътна и с миризма. Досега съм я чистил два пъти. В първата зона падат „колетите”, която е безкислородна. Макар че има монтирано на дъното съоръжение за подаване на компресиран въздух, но аз съм затворил кранчето за там.
2 е аеролифта който работи непрекъснато, т.е водата циркулира постоянно между двете зони.
3 е Нитрификационна зона в която има постянно подаване на кислород чрез монтирана на дъното аерационна система от тръбни дифьозори. Има електронно управление с три режима на работа. Първия работи постоянно, втория 15 мин работи и 45 мин не работи, и третия вариянт е 45 мин работи и 15 мин. не работи. Въпроса ми е колко време е необходимо да се осъществят тези биохимични рекации. Правилно ли е водата да циркулира постоянно или е по-добре да има определено време при което аеролифта да не работи, но пък да има постоянно подаване на кислород в нитрификационна зона. Т.е да има време в което водата не циркулира и бактериите да си вършат работата. Макар че ще ми е малко трудно да спра подаването на въздух към аеролифта.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
anchor
Потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 21 Ное 2011 14:25
Местоположение: Варна
Skype: anchor1977

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот Aleksandra на 24 Апр 2015 10:18

Пречиствателна станция, която за година и половина е чистена два пъти си е абсолютно менте. Вероятно става въпрос за някой от българските копи-пейс. Има български фирми( да не ги споменавам sk (28).gif ), които са решили, че като копират това, което виждат и могат да произвеждат пречиствателни станции. Именно те и въведоха израза "тип пречиствателна станция". Това са си септични резервоари, в които се симулира някакъв процес за по-голяма авторитетност, защото по принцип домашните пречиствателни станции станаха популярни и хората започнаха да се отказват от септичните ями. И понеже се появи пазар ......започнаха и хитрините. Учила съм пречистване на отпадъчни води и то не в България. Нещата не са така прости както ги представят много от т. нар. български производители и търговците тука. И вероятно ще дойде ден да тръгнат от еко министерството проверяващи и всички тези ментета ще бъдат задължени да се изпомпват и съдържанието им да се извозва до градската пречиствателна станция, а глобите ще станат солени.
В Европа нещата са много строги по тези въпроси, а и съзнанието на хората е друго. Но там пречиствателна станция е това съоръжение, което е отговорило на всички изпитания и е получило сертификат за такова, а оттам и гаранция, че наистина пречиства. Всичко останало му се вика - септичен резервоар и се изпомпва и извозва.
Aleksandra
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Ное 2012 09:36
Skype: ekoplaneta


Назад към Инсталации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron