ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Водопровод и Канализация, Електричество, Газопровод

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот academil на 23 Авг 2012 15:30

Точни отговори на всички поставени въпроси може да даде само инженер по
"Процеси и апарати в химическата и биотехнологическата промишленост",
каквито дори и из посочените фирми се срещат рядко.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот Flo на 21 Май 2013 21:56

ПСОВ е изключително елементарно съоръжение, действието на което се основава на три реакции: първата е минерализация,което ще рече,че водата разтваря "колета" на водоразтвморими минерали и две биохимични реакции ,при които първо анаеробните бактерии превръщат азотните съединения в нитрити и второ пак бактерии ,аеробни превръщат нитритите в нитрати. Така минерализираната вода излиза условно технически чиста,без миризма и готова за поливане с високо нитратно съдържание,без наличие на амоняк.Описано е като цикъл на азота.Няма никаква нужда от сертификати ,грамоти и печати от НАСА и КГБ,достатъчно е простата органолептика-водата излизаща от станцията да е бистра и без миризма.Класическото съоръжение се състои от 2 реактора/съда/ ,като в първия протича минерализацията и нитрификацията и после водата преминава във втория съд ,който е добре проветрен ,снабден с кислород,понякога с подаван компресиран въздух за да може аеробните бактерии да направят нитратите от нитрити.Това е.По-модерните правят тия три неща в един съд с прегради,аеролифт ,компресор и електронно управление.Тоест риска е, като няма ток или нещо се скапе електрониката двора да стане едно доста неприятно място.
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот peteto на 21 Ное 2013 20:41

И аз така си мислех и затова не ми се даваха много пари точно за пречиствателна станция и големи "професионалисти" ме убеждаваха, че е без значение дали ще купим евтина българска или скъпа вносна, защото било все едно. Всичките правели едно и също.
ДА....... ама .... НЕ!!! Проблемите не са спрели вече цяла година.
А каква смрад е в банята вечер.....особено при промени във времето, а когато е по-ветровито не ми се излиза на двора.
Два пъти я помпахме и я чистихме за 3 месеца и пак започна. Съжалявам, че се подлъгах по по-евтиното, защото сега се чудя какво да правим - да я изкопаем ли и да я сменим с по-качествена или да я помпаме всеки месец като яма. Лошото е, че мястото е супер неудобно за колата дето я изсмуква.
Според мен ( след тези патила) е по-добре човек да се довери на нещо, което си има сертификати и е марка, та дори и по-скъпо и да не се доверява на приказки на търговците само. Ама тогава мислех и чувах това, което ми изнасяше ценово. :headbash:
peteto
 
Мнения: 2
Регистриран на: 01 Окт 2010 08:28
Skype: peteto

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот емил на 21 Ное 2013 21:24

Правил съм пречиствателни за взривни води , демек бензин+ масла и тротил + битови .

Има постоянна поддръжка , измерване и контрол , и какво ли не .
по- сложно е отколкото може да си представи човек .
Грешно е да се ползва такава вода за поливане , към безумно- перилните препарати и химикали от бита ... нали ....
За поливане хванете дъждовните води и ги резервирайте в отделна цистерна . И това е безумно :D , но по- малко .
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1504
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот academil на 21 Ное 2013 21:35

Flo написа:ПСОВ е изключително елементарно съоръжение...

peteto написа:И аз така си мислех и затова не ми се даваха много пари точно за пречиствателна станция...

Тази работа само с мислене не става, за поддръжка се искат професионални познания по химия на доста високо ниво, не по-ниско от това на FLO,
което Вие очевидно не притежавате. Независимо дали техниката е със сертификати или съвсем без тях.
И накрая да кажа, че никак не е ясно какво искате - оплаквате ли се от някого? - тогава не тук, правите някаква неясна реклама ? - пак не е тук.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот Flo на 21 Ное 2013 22:05

peteto написа: Проблемите не са спрели вече цяла година.
А каква смрад е в банята вечер.....особено при промени във времето, а когато е по-ветровито не ми се излиза на двора.
Два пъти я помпахме и я чистихме за 3 месеца и пак започна.

Не би трябвало да има смрад в банята ,ако инсталацията на мръсния канал в къщата ви е направена както трябва, с отдушник,вентилационна тръба на мръсния канал,която е изведена над покрива.Самата инсталация между двата реактора на пречиствателната станция трябва да има връзка тип U така,че в този сифон винаги да има вода,която пречи да влиза въздух в първия съд,където става гниенето и живеят анаеробните микроорганизми и се образуват миризмите.За сметка на това втория съд трябва да е добре вентилиран с осигуряване на приток на свеж въздух.Понякога това се прави с принудително вкарване на свеж въздух от вентилатор.Ако покажете снимка или чертеж на инсталацията може да видим къде точно е проблема.
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот yo-yo на 15 Сеп 2014 17:14

Здравейте,
Мисля да си правя къщата с пречиствателна станция, тип направи си сам. Имам засега няколко въпроса. Ще се радвам Flo да се включи активно.
1. Два съда само ще ми свършат ли работа? Ако все пак се спра на вариант с 2 съда, в първия трябва ли да има нещо, което да пречиства грубо отходната вода? Или просто да вкарам тръбата в съда и водата да си пада свободно към дъното? Така няма ли да се мъти много утайката?
2. С какъв обем да са съдовете, при положение че имам макс. 1 куб. м отходни води на денонощие? Добра идея ли е вторият съд да е по-голям, за да събере повече филтриращ материал за развитие на бактерии? А и да се справи по-добре с мазнините от кухнята.
3. Как да реша проблема с миризмата, така че тя да не се връща към къщата? Тази вентилиционна тръба къде се монтира? Вътре в къщата или вън от нея?
4. Ако оставя една-две тръби отгоре на съд 2, за да влиза въздух, това дали ще е достатъчно за аеробните бактерии? Или си трябва аерация от дъното?
Това е засега. Филтриращия материал ще го мисля тепърва. В акваристиката се ползва керамика - едни къси макарони, които предлагат голяма повърхност за развитие на бактерии, но тук малко скъпичко ще излезе това.
yo-yo
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Юли 2014 11:38
Skype: yo-yo

Re: ПСОВ - Битови Пречиствателни Станции

Мнениеот anchor на 18 Мар 2015 23:22

Flo написа:ПСОВ е изключително елементарно съоръжение, действието на което се основава на три реакции: първата е минерализация,което ще рече,че водата разтваря "колета" на водоразтвморими минерали и две биохимични реакции ,при които първо анаеробните бактерии превръщат азотните съединения в нитрити и второ пак бактерии ,аеробни превръщат нитритите в нитрати. Така минерализираната вода излиза условно технически чиста,без миризма и готова за поливане с високо нитратно съдържание,без наличие на амоняк.Описано е като цикъл на азота.Няма никаква нужда от сертификати ,грамоти и печати от НАСА и КГБ,достатъчно е простата органолептика-водата излизаща от станцията да е бистра и без миризма.Класическото съоръжение се състои от 2 реактора/съда/ ,като в първия протича минерализацията и нитрификацията и после водата преминава във втория съд ,който е добре проветрен ,снабден с кислород,понякога с подаван компресиран въздух за да може аеробните бактерии да направят нитратите от нитрити.Това е.По-модерните правят тия три неща в един съд с прегради,аеролифт ,компресор и електронно управление.Тоест риска е, като няма ток или нещо се скапе електрониката двора да стане едно доста неприятно място.


Здравейте,
nova PSOV.jpg
PSOV.jpg

1- Денитрификационна зона
2- Аеролифт
3- Нитрификационна зона
4- Обемен утаител и изходна тръба към водоприемника.

Ползвам ПСОВ вече близо година и половина. При мене водата е мътна и с миризма. Досега съм я чистил два пъти. В първата зона падат „колетите”, която е безкислородна. Макар че има монтирано на дъното съоръжение за подаване на компресиран въздух, но аз съм затворил кранчето за там.
2 е аеролифта който работи непрекъснато, т.е водата циркулира постоянно между двете зони.
3 е Нитрификационна зона в която има постянно подаване на кислород чрез монтирана на дъното аерационна система от тръбни дифьозори. Има електронно управление с три режима на работа. Първия работи постоянно, втория 15 мин работи и 45 мин не работи, и третия вариянт е 45 мин работи и 15 мин. не работи. Въпроса ми е колко време е необходимо да се осъществят тези биохимични рекации. Правилно ли е водата да циркулира постоянно или е по-добре да има определено време при което аеролифта да не работи, но пък да има постоянно подаване на кислород в нитрификационна зона. Т.е да има време в което водата не циркулира и бактериите да си вършат работата. Макар че ще ми е малко трудно да спра подаването на въздух към аеролифта.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
anchor
Потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 21 Ное 2011 14:25
Местоположение: Варна
Skype: anchor1977


Назад към Инсталации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта