Двоен стъклопакет 24мм или по- дебел?

Двоен стъклопакет 24мм или по- дебел?

Мнениеот baha на 07 Мар 2018 12:17

Здравейте, имам едно питане по отношение дебелината на двойния стъклопакет с една камера и дебелината му. Тъй като ще сменям дограма си мислех да сложа 28мм или 32мм двоен стъклопакет, с идеята, колкото по- дебел, толкова по- добра изолация. Дограмаджията е мой човек и ме посъветва да сложа най- тънкия 24мм, тъй като това е оптималната дебелина за изолация при двойния стъклопакет. Каза ми, че при 28мм или 32мм се получава завъртане на въздуха в камерата и става конвекция, от което стъклата изстиват по- бързо и има повече топлозагуби. А аз мислех, че като обема е по- голям, топлозагубата ще е по- бавна. Стъклата, които ще слагам са 4мм и 6мм с енеджи/ 4 сезона.
Та ако може да напишете мнения по въпроса и дали действително 24мм е по- добре при двоен стъклопакет от 28мм или 32мм.
baha
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Мар 2018 21:17
Skype: ne

Re: Двоен стъклопакет 24мм или по- дебел?

Мнениеот baha на 07 Мар 2018 17:45

Намерих тези статии, които потвърждават мнението:

http://www.vial-salamander.com/?page=stuklo
При увеличаване на междинното разстояние топлопроводимостта намалява, но за сметка на това се увеличава конвекцията. Физическата причина за конвекцията е фактът, че топлите газове са по-леки от студените и поради това се издигат нагоре. Вътрешното стъкло, което е загрято от топлината на стаята , отдава своята топлина на газа, намиращ се в пространството между стъклата. При този процес първо се загрява газът, намиращ се най- близо до вътрешното стъкло, като започва да се издига нагоре, а мястото му се заема от по-студения газ – възниква циркулация (въртеливо движение) на газа в пространството между двете стъкла, при което се предава непрекъснато топлинна енергия от вътрешното към външното стъкло. Тази циркулация се осъществява най-вече при по-големи разстояния между стъклата.
http://www.elit-burgas.com/?p=staklopaket
Какви са стандартите за разстояние между стъклата?
Разстоянието между стъклата контролира естествената конвекция, която се получава между двете стъкла. Когато междината е по-малка, топлообменът на въздух между стъклата е много по-интензивен. Затова е определено оптимално разстояние от 16 мм между стъклата в двойния стъклопакет. Ако това разстояние се увеличи до 19 мм, коефициентът на топлопреминаване също се увеличава, като при по-голямо разстояние коеф. U се запазва. Следващата стъпка срещу естествената конвекция е изработката на троен стъклопакет.


Все пак, някой да каже как стоят нещата на практика, защото съм виждал и много дебели двойни стъклопакети 32 или 36мм и много тънки 24 и под 24мм, където температурата в помещението се поддържа също много добре.
baha
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Мар 2018 21:17
Skype: ne

Re: Двоен стъклопакет 24мм или по- дебел?

Мнениеот titex на 08 Мар 2018 19:20

A мислили ли сте за разделители в пространството между стъката? Те не би следвало да се допират до стъклата, за да няма топлоомен между тях. И въпреки всичко, те разделят пространството в стъклопакета на по-малки камери, в които конвекцията е значително намалена. Освн това дават добра визия.

В Австрия, повечето врати с по-широк двоен стъклопакет почти винаги имат вътрешни разделители.

Освен това, направете преценка дали ще пълните стъклопакетите с аргон. Винаги има за и против. Ето един против, на който попаднах в един руски сайт: Аргонът има по-голям вискозитет в сравнение с въздуха и има по-голяма съпротива при конвекция. Имайки впредвид, че загубите от конвекция в най-общия случай са около 15%, то е спорен ефекта от използването на аргон.

За мен решението би било базирано на оскъпяването на пакетите сравнено с икономията във времето. Т.е. за колко време че се изплати инвестицията в Аргон.

Успех в начинанието
"В дългосрочен план всички сме мъртви!" Джон Мейнард Кейнс
titex
Потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 10 Дек 2015 14:36
Местоположение: София
Skype: lyuboslav.chistovski

Re: Двоен стъклопакет 24мм или по- дебел?

Мнениеот baha на 08 Мар 2018 21:01

Под разделители предполагам имате предвид стъкло в средата? Тоест троен стъклопакет с 3 камери. Гледах и този вариант, но разликата м/у двоен и троен при топлопропускливост е 0.1- 0.2 Ug(W/m2K), което според мен не е оправдано спрямо по- скъпата цена на тройния пакет. Основния въпрос е дали действително вътрешно разстояние на камерата от 14- 16мм е оптимално за двоен стъклопакет 24mm, тъй като при двоен 32мм, вътрешната камера е 22- 24мм и там се твърди, че конвекцията е доста по- сериозна и изстиването е по- бързо. Иначе пакета ще се пълни с аргон.
baha
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Мар 2018 21:17
Skype: ne

Re: Двоен стъклопакет 24мм или по- дебел?

Мнениеот titex на 10 Мар 2018 16:21

Имам предвид профили в самия стъклопакет, които имитират шпроси (Т.е. разделители на стъклото на по-малки парчета)... Потърсете в нета "Стъклопакет с шпроси"...

Успех.
"В дългосрочен план всички сме мъртви!" Джон Мейнард Кейнс
titex
Потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 10 Дек 2015 14:36
Местоположение: София
Skype: lyuboslav.chistovski


Назад към Дограма

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта