Колега
kalisto_mj, понеже някой от дейностите за които сте дал цени съвпадат с моите, искам да изкоментираме някой от начините на ценообразуване спрямо крайния вид на продукта и вид на отстъпката в проценти при по-голям обем на квадратурата. Естествено визирам работа на обекти в София! Винаги ми е било приятно да говоря с човек, който има ясни и точно представени цени за крайния клиент.

Ще започна с въпрос касаещ човека отворил тази тема:
Покрив железобетонен с наклони до 45 градуса -28лв/м2 Инересува ме това което чета, дали се отнася за пълния комплект от дейности, като започнем от кофража за покрива, минем през армирането му по проект и на края приключим с наливане на бетона. Влиза ли в тази цена декофрирането? И последния въпрос ми е дали клиента плаща за кофражния инвентар или вашата фирма си има всичко необходимо? Само като пример ще посоча, че ако клиента си купува кофража, плаща транспорта до обекта си и естествено след завършване на работата кофража е намалял с 5 до 10% заради технологична фира, то цената се променя драстично. Да не говорим, че в последствие този инвентар, който заема място трябва да бъде съхраняван в подходящо помещение.
Другият въпрос ми е за следната офертна цена:
Стандартен етаж според проекта и бр.на гредите -22/26лв/м2Интересува ме плочогреда с РЗП 600м2 на кота 0 с дебелина 30см и общ брой колони 24. Какво включва офертната цена и може ли да се разчита на отстъпка с оглед на по-голямата квадратура? Също така каква е цената на същата плоча, но изпълнена на кота +8,60м.?
Следващата цена е:
Зидария газобетон до 15см -2.00лв/м2 до 25см.-2.50лв/м2 над 25см. -3.20лв/м2Тук въпроса ми е кратък. Интересува ме посочените размери за какво отговарят? За дебелината на газобетона или за дебелината на стената? Ще дам пример: Стена с дебелина 25см. може да се иззида и с газобетонно блокче с дебелина 15см. Също така по твоята цена разбирам, че мога да си поръчам при теб да ми иззидаш външна фасадна стена с дебелина 0.60м. с газобетон 30х30х60см. на цена 3,20лв/м2, това така ли е? И да кажем, че стена с размери 3,30х6.00м (около 20м2.) ще ми излезе 64лв. за труд без ДДС?!
Последните цени в ценоразписа ти ми предизвикаха най-голям интерес и искам да те питам за тях:
ФАЯНС И ТЕРАКОТ
Общи части до 50м2 -11.00лв/м2 над 50м2 -9.00лв/м2
Бани и санитерни помещения до 20м2 -12.00лв/м2
Лайсни -1.50лв/м Фриз -3.00лв/м Въпроса ми е следния: При баня с квадратура 22м2 цената за полагане на плочки е 11лв/м2, така ли е?
Представи си баня с 11м2 под и 44м2 стени. Това са 55м2 общо. Височината на банята е 2.60м. В банята има два прозореца с р-ри 0,8х0,60м и 2.0х0,80м, една врата, 4 П-образни колони и 1 Г-образна. Общ под с един сифон и помещение за къпане с още един сифон. Според ценоразписа ти излиза, че ти ще налепиш плочките банята (които са с размер 20х30см. фаянс и 30х30см. под) както следва за: под и стени 55м2 х 9лв. = 495лв.; Монтаж на метални лайсни по въшен ъгъл - 31,80м х 1,50лв = 47,70лв. Фриз в банята няма. Цялата сума за да налепиш банята излиза
542,70 лева. Въпросът ми е вярна ли е моята калкулация направена по твоя ценоразпис който си пуснал тук?
Сега искам да продължа с въпросите си
.gif)
Извини ме за нескромноста ми, но когато става въпрос за ценообразуване на строителния пазар и качество на услигите винаги дискутирам с интерес проблемите в сектора с опитните колеги
.gif)
.
Всъщност въпросите ми ще гравитират само около предложените от теб офертни цени за труд за лепене на плочки в баня, тъй като от справката която направих се оказва, че на пазара друг не работи на цени от 9-12лв за квадрат.
Миналото лято майстори на облицовки и настилки искаха и им се плащаше в зависимост от квадратурата на плочките от 20 до 30лв за квадратен метър.
Сега цените паднаха и хората искат от 13 до 20лв/м2. Разбирам, че в момента е невъзможно да намериш майстор който да работи на по-ниски цени от теб и за това предполагам, че ти самият си изпълнителя на плочките?! Така ли е? Ако пък наемаш колеги и при пазарена от теб цена 9лв/м2 на помещения над 50м2 (както твърдиш), ти ще трябва да плащаш на този човек около 6-8лв/м2. Не мисля, че ще се хванеш за 55 или 110 лева печалба от такава голяма баня и решавам, че ти си работиш еднолично.
Все пак имаш и поне един чирак до теб на когото да плащаш около 20лв надница.
Ако приемем, че лепиш по 10м2 фаянс на ден и имаш забавяне от общо три дни заради петте колони, двата прозореца и вратата, които трябва да се обърнат с плочки и лайсни, то сметката излиза, че стените без първи ред ще бъдат готови за 7 работни дни.Да приемем, че пода с двата сифона и съответните наклони ще ги направиш за 2 дни с кърпежите. На другия ден се правят кърпежите на стените и на следващия ден се фугира. Това всичко прави 11 работни дни.
По проста сметка до тук излиза, че подпомаган от един човек ти завършваш една голяма баня за 11 работни дни и получаваш за труда си 542,70 лева!
Поздравявам те за бързината! Аз и мойте колеги правим плочките в подобна баня за около 18-20 работни дни. Познавам двама колеги които са наистина бързи и единият от тях ще я врътне за около 15 дни, а другият за12-13 при това сам.
Продължавам нататък. За 11 дни ти ще платиш на твоя човек 220 лева надница. Твойте фактически разходи ако си непушач са около 10 лева на ден - пътни и храна. Предполагам, че точно тези дни няма да счупиш ъглошлайф или да се наложи да купуваш диамантина за плочките, абе предполагам, че други разходи по инвентар, машини и кола няма да имаш.
На края излиза, че получаваш 542,7лв, плащаш разходи 310лв и за теб остават
232,7лв, иначе казано чистата надницата на ден ти е
21,15 лева!
Ако работиш и в Събота излиза, че за един месец имаш 24 работни дни и чистия месечен диход ти е
507,60 лева. Тези пари предполагам ти стигат за храна и сметките на семейството.
И това всичко се получава само ако ти лично работиш на обекта. Ясно е, че наемеш ли майстор за теб ще остане една десета от тези пари. Освен ако в момента нямаш поне дузина подобни обекти?! Надявам се, че нямаш фирма, защото месечната и подръжка е при критичен минимум около 200 лева?!
Но тъй като ти явно работиш на тези цени след като си ги пуснал тук, а предполагам имаш и завършени обекти, искам да те помоля да покажеш къде и какво си направил, за да видим със съфорумците (евентуални твой клиенти) какво е нивото на качеството на обектите ти при издаването им.
По долу ще ти пусна две снимки на моя работа. Искам да те питам ако ти се обадя аз или някой клиент, дали ще можеш за около 260 - 300 лева да направиш баня 24м2 с качеството на тази от снимката? За материалите не мисли - аз ще ги поема и ще организирам доставката им на обекта.
И понеже офертните ти цени са за цялостен строеж и ремонт искам да те попитам ако калкулираме по тях ще можеш ли в срок да направиш всички ремонтни дейности по къщата на клиент с качество, като тези на снимката? Имам предвид да нямаш петна и засечки по фасадите, плочките да нямат зъби и да не се разминават, конструкцията на къщата да е точно по проекта, защото клиентите ми си плащат на строителен надзор и т.н.
Ще се радвам ако се включиш в дебата. Тук може да стане една чудесна тема в която клиенти да питат майстори и предприемачи колко наистина би им излезнал ремонта. Може да отговорим на въпроси от рода на "Крайна ли е офертата на предприемача към клиента?", или "След подадената оферта и започване на работата ще има ли офериране на допълнителни и "забравени" дейности, костващи допълнителни пари на клиента и ако е "Да!", колко точно би му струвало?
Винаги съм имал силно желание да поговоря с колеги, които работят на по-ниски цени от пазарните и да разбера пътя на цената от ценоразписа им до офертата, а и от там до крайната цена която ще плати клиент за своя ремонт. Просто ми е интересен механизма на ценообразуване. И тъй като тук гледаме да си помагаме, ако ти ми помогнеш да разбера този механизъм, то аз ще успея да зарадвам клиентите си с по-ниски цени от пазарните, за което пък ще ти бъда безкрайно задължен!
Ако темата се разработи обещавам да я отделя за да се консултираме като Добри колеги, помагайски си с каквото можем! Тъкмо и да не пълним темата на alexyani с мнения, които не го интересуват пряко.
А сега ето и обещаните снимки
Това са снимките на три бани:

А сега идва ред на къщите: