Облицовка на външно стълбище

Облицовка на външно стълбище

Мнениеот naskoooo4 на 03 Май 2016 11:01

Здравейте, имам външно покрито стълбище на къща. Стълбището се стои от 12 стъпала с ширина 135 см., дълбочина на стъпалото - 30,5 см. и височина 16 см.Стълбището има зидан парапет, цокъла на къщата и парапета са с мита мозайка. Предстои ми облицовка на стъпалата. Спрели сме се на цели гранитни стъпала, но цвета на гранита е много тъмен почти клони към черно-зелен, който не се вързва с митата мозайка. В "Монолит" харесахме изкуствен (лющен) гранит, който като цвят е подходящ, фирмата изработва стъпалата по размер даден от нас. и сега следват въпросите:
1. Този материал подходящ ли е или препоръчате нещо различно?
2. При такъв размер какъв е начина да бъде поставено стъпалото, тъй като съм ограничен от парапета, а стъпалото е доста тежко?
3. При този размер на стъпалата на стълбището, какъв трябва да е размера на стъпалото и челото, тъй като стъпалото трябва да покрива челото и колко см. трябва да излиза напред от него?
Да се надявам, че съм ясен, за съжаление имам снимки, но не мога да ги кача. Благодаря за мненията ви и приемам идеи от такива като мен, които са имали подобни проблеми.
naskoooo4
Потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 09 Яну 2011 13:06

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот емил на 03 Май 2016 19:51

Изкуствен лющен - това естествен гранит ли е всъщност който е термолющен ?
Ако е гранит , то е отличен материал .

Стъпалото покрива челото и стърчи още около 2см
Всяко ) чело стъпва в/у по- долният плот .
Ако са равни , и еднакви основните стъпала -лепи ги с лепило за плочки .
Оклепваш основата с лепило( изчистена и измита ) , и намазваш стъпалото с гребен ,и ги полагаш .
Не са големи , нито тежки .

Като ти е за първи път - проиграй го с изрязани картонени стъпало и плот .
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1504
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот naskoooo4 на 03 Май 2016 20:02

Благодаря Емиле, мисля, че термолющения гранит е изкуствен, не знаех колко см. стъпалото излиза извън челото.
naskoooo4
Потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 09 Яну 2011 13:06

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот емил на 03 Май 2016 21:57

Колкот е дебел плотът -толкова излиза пред челото .

Това е неписано правило - вече написано sk (56).gif
Тогава окото го възприема за приятно , странното е , че и от статическа гледна точка това е издържано .
Както казва Сократ - " Човек си знае всичко по рождение ,трябва само да му се припомни " happy.gif
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1504
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот chapara на 04 Май 2016 09:26

емил написа:Колкот е дебел плотът -толкова излиза пред челото .Свързано е и със здравината на откъртване sk (13).gif
Има още едно неписано правило. Стъпалата се навеждат една идея напред, така че като плиснеш една кофа вода от горната площадна да не се завирят а водата постепенно да се отцеди sk (11).gif на долу. Също така могат да имат водобран в зоната на надстърчане sk (6).gif (Лющен) гранит е препоръчителен. Преди 7-8 години един клиент не ме послуша и направихме едно стълбище с гланциран пред магазина му. Стълбището стана уникално , като мавзолей. При първото падане на температурите под нулата ме извика на пожар да монтираме изкуствена трева в/у стъпалата. Буквално с мокри крака не можеше да се задържи човек на стъпалата. От тогава до ден днешен работника по поддръжката есен-пролет монтира тревата и я маха за лятото sk (37).gif sk (41).gif А за бучардисване на монтирани стъпала му искаха пари като за четири такива стълбища Laie_67.gif
За размерите, те трябва да са до милиметър еднакви за всичките стъпала и контрачела. Това е написано правило. Трябва със затворени очи да качваш стъпалата без спъване.Ако сега не са верни стъпалата ги коригирай своевременно.
"Чапара" Е.О.О.Д.
Фирма за довършителни строителни дейности.
Божо от Софето
Изображение
Аватар
chapara
СМР
СМР
 
Мнения: 2830
Регистриран на: 15 Авг 2009 15:41
Местоположение: София
Skype: chapara60

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот naskoooo4 на 04 Май 2016 21:19

Capar, сега от отговорите ви разбирам, че при моя размер на стъпалото - дълбочина 30,5 см. , размера на поръчаното от мен стъпало би трябвало да е 30,5 см.+2 см. дебелина на челото + още 2 см., които да да го покрият, което ще рече че ширината на стъпалото трябва да е 34,5 см. Право ли съм разбрал? Ако има още нещо пиши пак.
naskoooo4
Потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 09 Яну 2011 13:06

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот емил на 04 Май 2016 21:25

Не съм толкова прецизен като Божо .
Не спазвам нито еднакви наклони на стъпалата , нито равни чела , за съжаление .
Понеже няма единни нива по обектите , а Секи нивелира бетон и замазки по волна програма ЗАДЪЛЖИТЕЛНО първото стъпало е потопено с 5 пръста в замазката на първи етаж , за разлика от последното happy.gif .

Ако клиентът няма точно око и логична мисъл - режа първо чело богато 8-10мм ,второ 5-6 мм .
Това спестява голяма част от износването на ставите ми , при носене на изравнителна замазка .

Правя грешки от първо до последно стъпало , които компенсирам постоянно с различни наклони на всяко стъпало .
Става дума за разлики 1-2мм, ( повечето все пак са с еднакви наклони 2-3мм на плот) .
Последното стъпало /чело , също подлежи на скъсяванье до 10мм .
Човек си настройва вдигането на краката при първо -второ стъпало , след второ стъпало става чувствителен към височината на челата , при последното стъпало не може да измери височината му , понеже мозАкът се пренастройва за хоризонтално ходене .
Настройва се с главният мозък , после основното действие веднага се прехвърля на малкият мозък за автоматично изпълнение sk (6).gif

Човек никога не изкачва едно стълбище по еднакъв начин,в зависимост от моментното си състояние си вдига краката различно високо .
И те - така .
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1504
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот професионал на 05 Май 2016 00:20

емил написа:ЗАДЪЛЖИТЕЛНО първото стъпало е потопено с 5 пръста в замазката на първи етаж , за разлика от последното
Ха-ха- това е грешка още на конструктори (архитекти) заложена в проектите - за над двайсетгодишния си стаж съм видял 2 (два) проекта със съобразени разлики във височините - съответно първото с 6см. по-високо и последното с толкова по-ниско. Аз го хванах този момент в доста ранен етап от кариерата си и го съобразявах на клиенти с по-човешко отношение към майсторята.( на другите си го изпълнявах точно по-проект) :D
Ако човек обича занаята си,резултатите никога не закъсняват!
    (Аз)
Аватар
професионал
ГРУБ СТРОЕЖ
ГРУБ СТРОЕЖ
 
Мнения: 1012
Регистриран на: 01 Фев 2011 23:02
Местоположение: Перник
Skype: ivo_metodiev1

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот naskoooo4 на 05 Май 2016 08:24

При мен височината на стъпалата е 16 см. с точност до минус 3 мм., но това ще се коригира с лепилния разтвор. Но за съжаление така е и с първото стъпало (h 16 см.) и като сложа гранитната плоча (облицовка), то тогава то ще се вдигне с 2 см. колкото е дебелината на облицовачната плочата + лепилния разтвор. Това ще рече, че първото стъпало ще стане по-високо от всички останали и за това мисля да сложа пред него още едно стъпало на самата площадка и по този начин да му намаля височината. Това правилно ли ще е?
naskoooo4
Потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 09 Яну 2011 13:06

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот chapara на 05 Май 2016 11:27

Значи когато се прави бетона винаги се предвижда замазка, включително и на стъпалата. Не знам Емо защо ги изпълнява така, вероятно клиентите не желаят да си плащат замазка по стъпала, която е скъпичка за да ги направиш еднакви по конец. naskoooo4, при теб правена ли е замазка по плочите? Когато има стълбищен елемент при направата на замазките по плочите се прави сметката и за стъпалата. Замазка по стъпалата трябва да има, защото тя обира вибрациите на стълбищното рамо и не я предава на облицовката. Ето една скица драсната на крак, за да ти се разясни ситуацията:
Изображение

Сега не казваш на долна и горна площадка каква ще е настилката. Ако са еднакви по 2 см. значи всичко ще се повдигне с 2 см+лепилен разтвор, т.е. ако стълбището ти е еднакво вярно както казваш, то ти ще го повториш просто повдигнато с 2 см+лепилен разтвор. Контрачелата не е задължително да стъпват изцяло на плота, а да го захапват (0,8-1 см.) за да не се наложи да режеш. Там се запълва с матерял (пясък и цимент). Вариант 2: ако имаш по високо първо стъпало от разлика в дебелината на настилките на долната площадка, то разбиваш тази дебелина по стъпалата с подпълване от замазка която може да се слага в момента на лепене. Лепило по основата и гърба на плота и м/у тях замазка. Стъпалата се редят от горе на долу и едновременно с контрачелата. Желателно е под настилката всичко да е плътно, включая и контрачелата. Казвам контрачело, защото то е завряно под плота на стъпалото и стъпалото надстърча. Чело е когато плота не надстърча sk (11).gif Обърни внимание на фугировката на цялото стълбище. Помисли как ще се монтира парапет, ако има такъв (страничен-ОК, но ако е през стъпалото, нека ти заготвят плотове с готови дупки. Ако странично имаш видимо чело помисли за обръщането му. Там контрачелата са по навътре и мазилката - финиша се равнява с тях, а плотовете надстърчат колкото на лицето на стъпалото. Така без снимка мога само да гадая sk (23).gif sk (13).gif sk (43).gif Ако има въпроси питай с конкретика.
Успех, задачата не е от лесните sk (6).gif

П.П. За да видиш цялото чертежче скролвай и намали размера на шрифта sk (6).gif
"Чапара" Е.О.О.Д.
Фирма за довършителни строителни дейности.
Божо от Софето
Изображение
Аватар
chapara
СМР
СМР
 
Мнения: 2830
Регистриран на: 15 Авг 2009 15:41
Местоположение: София
Skype: chapara60

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот naskoooo4 на 05 Май 2016 12:15

Chapara, за да не ви обременявам с многословие започнах конкретно за стъпалата. Ето и началото: Стара къща от 60 г., на която стълбището беше криво и с различни стъпала по височина и дълбочина.Преди 2-3 години бех решил да го правя с мозайка, но и така си остана. Долната площадка е на две стъпала от кота 0, но е била без арматура и се беше напукала и тогава направих една замазка с арматура и сложих мозайка. Но след като вече беше направена жена ми реши, че мозайката е старомодно и се спряхме на гранит. Направих кофраж поставих арматура от поцинкована мрежа с размер на клетките 5х5 см., това направих и на горната площадка, за да я изравня. Всичко това го направих, но не съобразих, че първото стъпало ще се повдигне, след като поставя гранитовите плочи. Горната площадка е съобразена, тя ще бъде покрита със същата дебелина гранитови плочи. Бих ти изпратил снимки, но интересно, че не мога да ги кача във форума. Иначе на емейл адрес мога да ги пращам, ако ти го имам бих изпратил, но не през форума.
naskoooo4
Потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 09 Яну 2011 13:06

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот Стилиян Лукаров на 05 Май 2016 12:56

naskoooo4 написа: Да се надявам, че съм ясен, за съжаление имам снимки, но не мога да ги кача. Благодаря за мненията ви и приемам идеи от такива като мен, които са имали подобни проблеми.


naskoooo4 написа:Бих ти изпратил снимки, но интересно, че не мога да ги кача във форума.

Време е за прочитане на тази тема. Успех. :)
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6359
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот chapara на 05 Май 2016 13:01

naskoooo4 написа:Chapara, за да не ви обременявам с многословие започнах конкретно за стъпалата. Ето и началото: Стара къща от 60 г., на която стълбището беше криво и с различни стъпала по височина и дълбочина.Преди 2-3 години бех решил да го правя с мозайка, но и така си остана. Долната площадка е на две стъпала от кота 0, но е била без арматура и се беше напукала и тогава направих една замазка с арматура и сложих мозайка. Но след като вече беше направена жена ми реши, че мозайката е старомодно и се спряхме на гранит. Направих кофраж поставих арматура от поцинкована мрежа с размер на клетките 5х5 см., това направих и на горната площадка, за да я изравня. Всичко това го направих, но не съобразих, че първото стъпало ще се повдигне, след като поставя гранитовите плочи. Горната площадка е съобразена, тя ще бъде покрита със същата дебелина гранитови плочи. Бих ти изпратил снимки, но интересно, че не мога да ги кача във форума. Иначе на емейл адрес мога да ги пращам, ако ти го имам бих изпратил, но не през форума.


А защо не поставиш гранит и на долната площадка и двете стъпала като първото стъпало може да го поочукаш за да станат еднакви сами за себе си, но различни от стълбищното рамо. И тази кота "0" не подлежи ли на повдигане с 2 см. или направа на три стъпала. Така ще стане лек преход от три по ниски стъпала, към останалите 16ет сантиметрови, стига да имаш на къде да ги развиеш. Мейла на Л.С.
"Чапара" Е.О.О.Д.
Фирма за довършителни строителни дейности.
Божо от Софето
Изображение
Аватар
chapara
СМР
СМР
 
Мнения: 2830
Регистриран на: 15 Авг 2009 15:41
Местоположение: София
Skype: chapara60

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот емил на 05 Май 2016 18:53

naskoooo4 написа:При мен височината на стъпалата е 16 см. с точност до минус 3 мм., но това ще се коригира с лепилния разтвор. Но за съжаление така е и с първото стъпало (h 16 см.) и като сложа......танали и за това мисля да сложа пред него още едно стъпало на самата площадка и по този начин да му намаля височината. Това правилно ли ще е?


Не .
Така ще направиш вечен паметник на грешката , и ще се подчертае .


Тръпки на ужас ме побиват като си го представя как ще изглежда .

Прави каквото е писал Чапара и няма смисъл да го мислиш , той го е мислил 20-30г , и го казва в смлян вид .

Първото стъпало ( по моите стандарти :D ) е допустимо да е с до 10мм по- малко , не и по- голямо , и то само за мн прости клиенти ,
и обикновенно с мн.пари .
Обикновенно даже искам още некой лев за резане на първото стъпало , което ако го направиш на някой грамотен ще те пребие с лопатата .


Снимките ги смалявай до маалки снимчици , и ще се качват , мн. грозни работи не публикуваме , за да не плашим ората .
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1504
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Re: Облицовка на външно стълбище

Мнениеот naskoooo4 на 05 Май 2016 19:35

Емиле, на мен не ми пречи на долната площадка да направя още едно стъпало например с височина 8 см. и така първите две ще са с височина 8 см., а следващите около 16 см.
тогава мисля, че всичко ще е нормално и никой не би се спъвал, ако разбира се е трезвен.
Благодаря ти , аз пуснах на Чапара няколко снимки, да видим той какво ще каже. Абе с компютъра не съм на ти, самоук съм, а това са нови технологии за моята възраст.
Много рано съм се родил.
naskoooo4
Потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 09 Яну 2011 13:06

Следваща

Назад към Стълби

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта