Малки тайни за бетона

Строежи, огради, подпорни стени, терасиране и др.

Малки тайни за бетона

Мнениеот Flo на 28 Мар 2013 20:59

Една тема за сближаване на теорията с практиката, за по-високо качество на бетоновите работи,като за професионалисти, така и любители. Битува масово мнението,че бетона е проста работа и както и да се прави винаги нещо се получава....но...дали е така в действителност?! Едно изследване на специалистите от Холцим-груп за причините за повреден бетон показва,че от всички причини ,най-голям дял се пада на човешкия фактор при производството и полагането на бетона - 38% от 100% от повредения бетон.За сравнение, на качеството на материалите се пада 14 % дял от повредения бетон.Това е предпоставка и за появяването на една такава тема,да повиши познанието на занимаващите се в тази област и респективно качеството на работа по бетона.Под понятието бетон биха могли да влязат всички производни на цимента.В темата някои хора ще открият познати неща,други ще ги видят за първи път,трети биха си обяснили неща,за които не са имали готов отговор до сега.Затова тази тема няма да е лекция, а отворена дискусия за бетона във всичките му разновидности.Всеки би могъл да допренесе с нещо за по-широка и приятна дискусия.
И така,първата малка тайна е ,че бетона е резултат на химична реакция.Това е неприятна констатация,най-малкото защото винаги е минало достатъчно много време за да забравим някои основни неща от основното образование по химия .Затова,за да ни се изясняват разбираемо процесите би трябвало да нахвърлим някои понятия от химията от 7-ми клас,колкото може по-малко затормозяващо.http://www.chem-bg.com/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B8/%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%8F-7-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81/
С това ще се срещаме от време -на време ,като говорим за хидратацията/свързването на цимента с водата/и други съществени неща, като йонизация,йонна сила на водата в циментовото мляко ,рН и др.Затормозяваща част от темата,но няма друг начин как да се обясни причината,че около половината цимент,който ползваме за бетона не успява да влезе в реакция с водата.Така излиза ,че работим със 40- 50% преразход на цимент.
И това е втората малка тайна:работим обикновено с 40-50% не хидратирал цимент заради това,че циментените зрънца ,които са с големина приблизително 0,08 мм при омокрянето правят бързо електростатичен екран заради това,че участват само минералите по повърхността на частиците.Образно казано топчетата се омокрят отвън и се овалват в по-големи топчета.Затова,когато някой производител на пластифицираща добавка за бетон,примерно Sika-Group твърди,че може да пластифицира и намалява количеството на цимента казва истината.Това е валидно обаче само за третото поколение пластификатори-карбоксилатните.Подробности по-натам при характерните повреди на бетона.
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот Стилиян Лукаров на 28 Мар 2013 22:49

Приветствам темата енергично! sk (49).gif
Има какво да научим тук... аз главно ще уча. :)
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6110
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот Flo на 29 Мар 2013 00:11

Третата малка тайна,не без връзка с втората е,че цимента хидратира/свързва вода/само около 20-25 % от масата си или с други думи от 100 кг. цимент, примерно в рецептата за бетон, само 20-25 литра от направната вода се е свързала с цимента и е станал бетона.Така ,ако сме правили бетон ,както е по препоръката, написана на торбата с 50% вода,на 100 кг цимент, половината от нея е станала на бетон ,а другата половина се изпарява след втвърдяването на бетона,оставайки пори и капиляри на своето място.Когато става въпрос за видим бетон ,изложен на атмосферни условия тези пори и капиляри са и причина за ранното "озъбване" на бетона,когато му се показват части от чакъла.Защото през тях,капилярите и порите влиза вода и замръзва при голям студ,разширява се в лед и той разширява капилярите в цепнатини,влиза повече вода и и това се повтаря многократно до пълното разрушаване на циментения камък.За да се избегне това се правят усилия за максимално намаляване на количеството на направната вода до толкова,колкото е възможно да се хидратира цимента.Това обаче затруднява обработваемоста на бетона,не е ливък и не се уплътнява добре.Това се коригира с добавки за бетон ,наречени пластификатори и суперпластификатори ,които спомагат на слягането.Пластификаторите слягат бетона над 4 см ,а суперпластификаторите до 10 и повече сантиметра. Последните се използват главно за самоуплътняване на бетона при сложни кофражни форми и гъсто разположена армировка,която възпрепятства вибриране с иглен вибратор. Съотношението на водата към цимента се обозначава като В/Ц и се дава в проценти.Например 40 % вода от масата на цимента се обозначава В/Ц -0,40.Намаляването на водата е важен фактор за повишаване на якостта на бетона и неговата дълготрайност. На практика има няколко неща , които трябва да се съобразят според предназначението на бетона.Това ,което ще следва за съобразяването е най-вече за малките производители на бетонни изделия,които искат да правят всичко с един смесител,обикновено гравитачен.Гравитачният смесител/подвижен,въртящ се барабан/може да се ползва само при мокър бетон с В/Ц-0,45,почти на границата на доброто качество и то с пластификатор и до В/Ц-0,60,което вече е предпоставка за бъдещи проблеми на бетона,заради многото вода.И да намесим практиката,която казахме в началото,че трябва да присъства,ако може и повече.Ето един пример от практиката.Производител на тротоарни плочи ,който работи с гравитачен смесител слиза на В/Ц-0,40 при участие на пластификатор .Въпреки пластификатора начинът на смесване не дава добър резултат и в сместта се получават зони на непластичен материал,който после прави кухини на голяма част от отливките на дъната на калъпите с размери на монети.Дъното на калъпа на отливката е респективно лицевата част на плочата.Вследствие загубите са големи,щото качеството се установява след изваждане на отливката от калъпа.С други думи за професионално занимание с по-ниско В/Ц от 0,45, не трябва да се ползват гравитачни смесители,а смесители с принудително смесване.Принудителното смесване се осъществява от въртящи се срещуположно валове с лопатки по тях.Такива смесители правят всякакви смеси от сухи,земновлажни до мокри.Не,че не стават красиви плочките с много вода в бетона и на гравитачен смесител,но ефекта го наблюдаваме често и срещаме по тротоарите "озъбената"им повърхност,и начупена на места.
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот професионал на 29 Мар 2013 00:29

Браво, Фло - тук вече само ще зубрим и ще цъкаме с език! JC-ThankYou.gif
Ако човек обича занаята си,резултатите никога не закъсняват!
    (Аз)
Аватар
професионал
ГРУБ СТРОЕЖ
ГРУБ СТРОЕЖ
 
Мнения: 1012
Регистриран на: 01 Фев 2011 23:02
Местоположение: Перник
Skype: ivo_metodiev1

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот Flo на 29 Мар 2013 00:59

професионал написа:Браво, Фло - тук вече само ще зубрим и ще цъкаме с език! JC-ThankYou.gif


Идеята е да споделите опит.Аз се хванах с увертюрата на малко теория,но в последствие , и дори същевременно ще говорим за конкретни причини и конкретни случаи за повреден бетон.Ще е от полза за тия ,дето се занимават или мислят да се занимават с бетонни изделия или да леят нещо професионално за някого или любителски за себе си. Например най-често срещания проблем е оводняването на бетона на обекта,като дойде бетоновоза и майстора иска още вода да се разнася лесно,щото майстора е на обекта само с една тесла в чантата и не е организирал вибратор.Какво става с оводняването споменах бегло,но може да се каже още много.Няма как да прескочим етапи и да се хванем отрано директно за проблемите като алкално-силициева реакция( ASR) и алкално -калциева реакция(ACR) на бетона,или пък какво става с образуващата се гасена вар от шлаката в цимента.Защо стават пукнатини в зоната на арматурата? Колко да е температурата на бетона след изливане и на какво пречи тя?Кога е температурния пик и колко пика са до 36 часа време? Кога да го пръскаме с вода и кога да не го пръскаме с вода пресния бетон? Все интересни въпроси,разсъжденията по които може да развенчаят някои митове за бетона ,а други да потвърдят.
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот Flo на 29 Мар 2013 09:56

Малка техника , малък звяр,който може всичко:
Изображение

и това за земновлажен бетон предимно
Изображение
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот academil на 29 Мар 2013 11:54

Отлично!!! (400 x 333).gif
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот $4ЕN на 29 Мар 2013 13:08

:respekt: JC-ThankYou.gif
Браво, много важна тема!
Изображение

Разгледайте новият ми онлайн магазин за иновативни инструменти, пестящи време и енергия на майсторите, с помощта на които се постига по-добро качество:
MANA.bg

Харесайте и фейсбук страницата :
www.facebook.com/mana.bg

Стоян Халембаков 0897614847
infomana.bg@gmail.com

"Промяната на човешкото съзнание вече не е лукс, който, така да се каже, е постижим само за малцина, а необходимост, за да не се самоунищожи човешкият род."
Екхарт Толе
Аватар
$4ЕN
Модератор
Модератор
 
Мнения: 1656
Регистриран на: 28 Мар 2008 01:09
Местоположение: София
Skype: тел. 0897614847

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот Flo на 29 Мар 2013 14:09

Изображение
Това е проверка на слягането на бетона с конус.Конуса се пълни догоре с бетон,изравнява се и се вдига.Ако фигурата на бетона е равна по височина на височината на конуса няма слягане, и съответно е труден за уплътняване.Повече от 4 см.слягане на фигурата се постига с пластификатор.На снимката е демонстрирано действие на суперпластификатор за бетон.
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот Flo на 29 Мар 2013 14:47

Едно филмче,показващо как при контакт с водата циментените частици правят глобули и как действа суперпластификатора против това ,намалявайки направната вода при висока пластичност на сместта.

http://www.youtube.com/watch?v=CSZxjQwDKF0
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот pooh на 29 Мар 2013 15:48

:?
Язе сакам да пиПам ... Оти не е омърлян овой кунус со бетонь? Като се сипе, не цапа ли пущината да ге...? А ако е само за снимката - тогаз е друга работа де ...
Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости!
Колкото повече - толкова повече!
3 пъти режа ... и все късо!
Аватар
pooh
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
 
Мнения: 827
Регистриран на: 04 Окт 2010 15:12
Местоположение: София
Skype: pesho00

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот емил на 29 Мар 2013 19:24

Впечатляващо добре, и на ниво поднесена информация .
Много добра тема , въпреки че съм отлял маса бетон , няма какво да добавя .
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1504
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот професионал на 29 Мар 2013 19:47

Flo написа:Идеята е да споделите опит.Аз се хванах с увертюрата на малко теория,но в последствие , и дори същевременно ще говорим за конкретни причини и конкретни случаи за повреден бетон
Като стигнем до практическия опит, ще се включим, ама ти ни подкара с много висока топка с тази химия! :D Ти виждаш бетона от "другата" страна и там аз поне съм пас. Какво точно правят тези зверове? За конуса си спомням, че диаметъра на бетона не трябва да бъде по-голям от 28 см., ама това отпреди 22 годинки. :?
Ако човек обича занаята си,резултатите никога не закъсняват!
    (Аз)
Аватар
професионал
ГРУБ СТРОЕЖ
ГРУБ СТРОЕЖ
 
Мнения: 1012
Регистриран на: 01 Фев 2011 23:02
Местоположение: Перник
Skype: ivo_metodiev1

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот Flo на 29 Мар 2013 21:59

Конусът на Ейбрамс,по името на изобретателя му Дъф Еймбрамс от 1919 г.е създаден за полеви тест /тест на обекта/.До въвеждане на суперпластификаторите е показвал оводняването на бетона и сравняване на всяка партида от пристигащия на обекта бетон.В днешно време основното му предназначение е сравняването на партидите ,т.е.от всеки бетоновоз и съобразяване за пригодност според обработваемостта ,която търсим.Всеки спад на нивото има специфично приложение.например спада 50-90 мм е,пригоден за армиран бетон положен с вибриране, и ако примерно третия бетоновоз ни носи бетон с по-нисък спад вземаме мерки с добавяне на място на пластификатор.Или пък показва изтумбване на бетона след вдигане на конуса само от едната страна,това е заради оводняване.Конусът е отворен от двете страни с горен вътрешен диаметър 102 мм ,долен вътрешен диаметър 203мм и височина 305 мм.За провеждане на самия тест има правила заложени в европейски стандарт.Това е ,ако се прилага формализиран контрол.При нас няма такава практика и си имаме доверие на бетоновия възел за изтърваването на водата,на шофьора на бетоновоза ,че няма да прекали с оводняването с цел да си измие по-лесно барабана на камиона после,вярваме и на баш майстора,който авторитетно нарежда на шофьора да пусне още малко вода в бетона, за да се обработва лесно и даде албини с хубава лъщяща и гладка повърхност.Това е практиката у нас ,и когато се говори за бетон,непременно трябва да се отдели в обособено понятие"Българския бетон". Съществуват и други различия на бетона с "българския бетон",на които ще се спрем по-малко, отчасти, по-натам в темата.
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: Малки тайни за бетона

Мнениеот професионал на 29 Мар 2013 23:46

Фло, тук ще вметна, че на "Българския" бетон най-малкия проблем са му баш-майсторите искащи вода (водата в бетона, или по-скоро прекалено пластичния и подвижен бетон и майстору не е драг sk (6).gif ) - не можеш да си представиш колко различни бетони се подават от различните бетонови възли с една марка!( примерно В20) Естествено със всеки един бетон се работи по различен начин, и крайния резултат не винаги е един и същ! От един бетонов възел например два пъти направих грешката да взема бетон с марка В20, защото нямаше нужда от по-силен, (в останалите случаи си взимах В25) и в двата случая се проклинах за глупостта си предоволно - просто няма обработване - след изсипването от бетоновоза, бетона се десортира и остава в средата един куп с камъни и цимент, които няма начин да накараш да придобият приятен външен (и вътрешен) вид! На повечето места обаче, В20 си е направо чудесен за обработка, дори и без допълнителни пластификатори. Виждал съм плочи отляти според всички правила, без добавяне на вода на обекта (имаше преди шофьори, които подписваха декларации, че няма да добавят вода), вибрирани с качествени съвременни вибратори, поливани редовно с вода след изливането, и въпреки това напукани отдолу като пъзели!!! Рецептите изобщо не са това което трябва, пък и те не се спазват - виждал съм например (далеч в провинцията) окомерно дозиране на цимент с фадрома! :motz:
Ако човек обича занаята си,резултатите никога не закъсняват!
    (Аз)
Аватар
професионал
ГРУБ СТРОЕЖ
ГРУБ СТРОЕЖ
 
Мнения: 1012
Регистриран на: 01 Фев 2011 23:02
Местоположение: Перник
Skype: ivo_metodiev1

Следваща

Назад към Земни работи, кофраж, армиране и стоманобетон

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта