Кой какви ремонти прави, когато сте под наем.

Изображение

Кой какви ремонти прави, когато сте под наем.

Мнениеот special на 23 Юли 2009 19:23

КОЙ КАКВИ РЕМОНТИ ПРАВИ В НАЕТИЯ ИМОТ

Дребните поправки, които се налагат от обикновената употреба на жилището, са за сметка на Наемателя (чл.231 от ЗЗД). Законодателят е изброил кои поправки са дребни: замърсяване на стените и дограмите в помещенията, поправка на кранове, брави, контакти и др.

Наемателят няма право да прихваща от наема разходи за работи, които е направил за свое удоволствие.

Поправки на всички други повреди извън дребните се плащат от Наемодателя, тъй като Законът го задължава да поддържа в изправност наетата вещ през целия наемен период. Трябва действително да се касае за ремонт, без който ползването на жилището (вещта) е невъзможно или поне затруднено. Например: хазяинът сменя счупени при градушка стъкла, поправя протекъл покрив, прави ремонт на общите части (стълбища, мазе, външни стени и др.).

Наемателят може сам да направи тези ремонти, като прихване раноските за тях от наема (при взаимна договореност).

Ако повредите са по вина на Наемателя, то той плаща за отстраняването им (чл. 231, ал. 2 от ЗЗД). Наемателят може да иска намаляване на наема, пропорционално на намалената вследствие на повредата годност на вещта, която Наемодателят не е отстранил.

Наемателят може да развали даже Договора за наем по реда на чл. 87 от ЗЗД, като даде на хазяина си подходящ срок за отсраняване на повредата и го предупреди , че след изтичнането му ще счита Договора за прекратен. Ако наемният договор е писмен, предупреждението трябва да е писмено.

Източник:
http://www.1001line.com
Съдете за Вашия успех по това, от което трябва да се откажете при постигането му.

ИзображениеИзображениеИзображение
http://www.bgremonti.com
http://otpushvane.com
Аватар
special
Експерт
 
Мнения: 2729
Регистриран на: 04 Дек 2006 21:19
Skype: brb

Назад към Всичко което трябва да знаем!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта