Норми за проектиране на зидани конструкции

Изображение

Норми за проектиране на зидани конструкции

Мнениеот special на 22 Яну 2011 13:54

Норми за проектиране на зидани конструкции
normi-za-proektirane-na-zidani-konstrukcii.doc


ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. (1) Тези норми се прилагат при проектирането на каменни армирани и каменни зидани конструкции за сгради и съоръжения с изключение на зидарии за високи свободностоящи комини, индустриални пещи и други видове специални зидарии.
(2) Навсякъде в нормите под думата "камъни", ако изрично не е пояснено какви са те, следва да се разбират естествени или изкуствени (машинни или ръчни глинени и други видове тухли, бетонни блокове и др.) камъни.

Чл. 2. (1) При проектиране на каменни и армирани каменни конструкции външните стени (носещи, самоносещи и неносещи) се изпълняват от облекчена зидария с топлоизолационен слой във вид на плочи, керамични или бетонни блокове с кухини, плътни камъни и блокове от клетъчни и леки бетони, като при нискоетажните сгради (особено в селскостопанското строителство) за топлоизолационен слой се допуска да се използва засипка от пресята сгурия, чакълести пясъци от леки скални породи от вулканичен произход и др.п.
(2) (Изм., ДВ, бр. 110 от 1998 г.) Външните и вътрешните носещи зидани стени и колони се изпълняват от камъни, бетонни блокове, плътни и с вертикални кухини тухли, блокове от газобетон и от клетъчни и леки бетони. Материалите за зидане трябва да отговарят на следните якостни показатели:
1. камъни - марка по якост на натиск, не по-ниска от 10 МРа;
2. тухли - марка по якост на натиск, не по-ниска от 7,5 МРа;
3. блокове от газобетон и клетъчни и леки бетони - клас по якост на натиск, не по-нисък от В5.
(3) Не се допуска за носещи стени да се използват тухли с надлъжни кухини.
(4) Вътрешните преградни стени се проектират от тухли с висок процент на кухинност (над 30 %).
(5) Тухлените зидарии с дебелина 120 mm и по-малка от тази се проектират на вароциментов разтвор с марка по якост на натиск, не по-ниска от 1 МРа.
(6) Всички носещи тухлени зидарии на сгради в сеизмични райони се проектират на вароциментов разтвор. Марката на разтвора се определя по изчисления.
(7) При проектирането на зидарии трябва да се предвиждат мерки, осигуряващи възможността за изпълнението им в зимни условия.
(8) Зидариите се проектират като неармирани. Допуска се същите да се армират, когато това се налага от конструктивни съображения и е технико-икономически целесъобразно.

Чл. 3. Каменните и армираните каменни конструкции трябва да бъдат защитени от механични въздействия, както и от влиянието на влажна или агресивна среда.

Чл. 4. Каменните и армираните каменни конструкции се осигуряват на якост и устойчивост както в стадия на експлоатация, така и при изграждането им, а също и при транспортирането и монтажа на елементите на конструкцията. При всички случаи е необходимо да бъде осигурена устойчивостта и пространствената неизменяемост на цялото съоръжение или цялата сграда.

Чл. 5. При проектирането на зидарии се определят:
1. видът на тухлата, камъка, облицовъчния материал и бетона и техните проектни марки на якост. За лекия бетон се дава и обемното тегло, а за клетъчния бетон - и влажността при отвръщане;
2. проектните марки на разтворите за зидарии и монтажни фуги, предназначени за производство и работа както в летни, така и в зимни условия, като за панели и едроразмерни блокчета се дава и видът на свързващото вещество;
3. марката по мразоустойчивост на тухлата, камъка, бетона и облицовъчния материал;
4. класът и марката на армировката, на плоската и профилната стомана;
5. видът на топлоизолационния слой за стени от олекотена зидария;
6. допълнителните мероприятия, които осигуряват якостта и устойчивостта в стадий на отлежаване и втвърдяване за зидарии, изпълнявани при отрицателни температури;
7. изискванията за системен контрол за якостта на тухлата (камъка) и разтвора - за конструкциите, при които изчислителната носеща способност се използва повече от 80 %......
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Съдете за Вашия успех по това, от което трябва да се откажете при постигането му.

ИзображениеИзображениеИзображение
http://www.bgremonti.com
http://otpushvane.com
Аватар
special
Експерт
 
Мнения: 2729
Регистриран на: 04 Дек 2006 21:19
Skype: brb

Назад към Всичко което трябва да знаем!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта