Предварителната оценка на имота - гаранция за сигурност

Изображение

Предварителната оценка на имота - гаранция за сигурност

Мнениеот special на 20 Юни 2010 16:00

Предварителната оценка на имота - гаранция за сигурност
Автор:http://www.1kam1.com

Предварителната оценка на имота - гаранция за сигурност отчита Кредит Център в анализа за месец април

Eкспертите съветват клиентите да правят експертна оценка на имота преди да пристъпят към сделка, за да са сигурни, че ще получат искания кредит

Въпреки че са активни в привличането на клиенти за кредитните си продукти, банките остават предпазливи и внимателно оценяват активите, които получават като обезщетение. През месец април на пазара на ипотечни кредити се появиха сделки и за над 80% финансиране, но това се случва само за имоти с добра локация и високо качество на строителството. За да са сигурни в реалната стойност на имота, клиентите, все по-често прибягват до изготвянето на пазарна оценка преди да подпишат предварителния договор за покупка на имота. Това им позволява да получат сигурност, че сделката им ще бъде финансирана от банката с необходимата им сума, за да закупят имота и ги предпазва от грешка, която може да доведе и до загуба на капарото.

На пазара има предложения за финансиране до 85% от стойността на имота, но крайното решение за финансирането на конкретен имот се взема в зависимост от много фактори, като локация, година на строителство, качество на строителство, качество на поддръжка на имота, текущото му състояние, състоянието на ЕЛ и ВиК инсталациите, състоянието на общите части и много други фактори. Всичко това се взема предвид при изготвянето на експертната оценка, за да се определи пазарната стойност на обекта, а тя е основа за вземането на крайното решение какъв процент финансиране да се отпусне за този имот.


„Независимо какъв тип жилище избирате, когато купувате с кредит, е добре да видите как ще го оцени сертифициран оценител на недвижими имоти.”, съветва Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на Кредит Център. „Пазарът е изключително динамичен по отношение на цените и много малко хора, предимно специалисти, могат да определят справедливата цена на един имот. Притежаването на официална оценка ще ви спести много неприятности – риска да платите повече, отколкото си струва, от една страна, и опасността банката да ви откаже исканото финансиране, от друга.”, обяснява Тошев.

През април средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната е бил 38 040 евро, което представлява известен спад спрямо предходните месеци и се дължи на покупката на по-малки и евтини апартаменти. Съотношението на изтеглените кредити в лева и евро е 92/8 в полза на европейската валута, сочат данните на Кредит Център.

ScreenHunter_02 Jun. 20 15.50.gifСредният размер на изтеглените кредити в София през месеца е 43 320 евро, което е с около 2 000 евро по-малко в сравнение с месец март. В морската ни столица средният размер на кредитите е 39 470. Най-ниска е средната стойност на кредитите в Пловдив – 26 430 евро, като 16% от тях са в българска валута.РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КЛИЕНТИТЕ ПО ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ

ScreenHunter_04 Jun. 20 15.50.gif


Най-активните кредитополучатели продължават да са хората на възраст между 26 и 35 години. Техният процент продължава да расте спрямо останалите потребители на ипотечни кредити и през месец април те съставляват близо половината от кредитополучателите. Хората между 36 и 45 години не са били така активни през този месец, както през март, и представляват около 32% от всички кредитополучатели. Известно активизиране обаче се наблюдава при най-младите – те заемат 4.1% от потребителите на ипотечни кредити.

ПРОЦЕНТНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КРЕДИТИТЕ ПО РАЗМЕР

ScreenHunter_05 Jun. 20 15.50.gif


Най-„популярните” кредити през периода отново са били тези на стойност между 10 000 и 30 000 евро – близо 43% от всички изтеглени ипотечни кредити са именно за такива суми. Процентът на изтеглените кредити за суми между 30 000 и 50 000 хиляди евро обаче продължава да расте в следствие на растящата смелост на потребителите и през април този процент надхвърли 40%.

Видове ипотечни кредити

ScreenHunter_06 Jun. 20 15.51.gif


Лек ръст отбелязват кредите за лично ползване. Активизирането при този продукт се дължи на подобрените условия и по-ниските лихви, което прави клиентите по-смели, дори да нямат крайна необходимост от средства.

Срок на изтеглените ипотечни кредити – април 2010 г.

ScreenHunter_08 Jun. 20 15.51.gifСрокът, който най-голям процент от потребителите са избрали, е 16 до 20 години - над 36% от кредитополучателите. Близо 30% пък предпочитат по-кратък срок с по-малко оскъпяване – тези потребители ще изплащат кредита си от 10 до 15 години. Дългите кредити остават по-малко, въпреки че лихвите продължават да намаляват.


% на финансиране –април 2010 г.


ScreenHunter_09 Jun. 20 15.52.gif


Най-много остават кредитополучателите, които финансират с кредит 50% до 60% от покупката си. Те представляват над 30% от всички. Расте броят на онези, които ще използват кредит за финансирането на 60% до 70% от общата стойност на сделката – тези кредитополучатели заемат над 22%. Това ясно очертава тенденция на по-голямо външно финансиране.

Статия http://www.1kam1.com/analizi/show/2661
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Съдете за Вашия успех по това, от което трябва да се откажете при постигането му.

ИзображениеИзображениеИзображение
http://www.bgremonti.com
http://otpushvane.com
Аватар
special
Експерт
 
Мнения: 2729
Регистриран на: 04 Дек 2006 21:19
Skype: brb

Назад към Всичко което трябва да знаем!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта