НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Отопление, вентилация и климатизация. Битови горещи води.

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот academil на 30 Юли 2015 16:28

В духа на професионалната насоченост на форума е ориентирана тази публикация, съществено променяща профила
и издигаща нивото на предните мои публикации по темата.

За периода от публикуване на прототипната конструкция през 2012 г. до сега са изработени 8 броя еднакви с прототипа сушилни камери
с производителност 10 Кг суров материал, и по една с производителност 15 Кг и 20 Кг; една от камерите е с тръбни реотани. Никаква
рекламна кампания не е провеждана.
Повечето сушилни камери са предназначени за захранване на биомагазини за екологически продукти.
По-високата производителност е постигната чрез запазване на технологическите параметри при мащабиране на геометричните размери на
конструкцията.
Проведените експериментални изследвания показаха запазване на основното качество на прототипа, а именно високата енергийна ефективност.
Проявеният интерес от фермери - производители на плодове, зеленчуци и ядки към устройства с по-висока производителност, доведе до
проектиране и конструиране на типоред от 8 типа мобилни професионални електрически сушилни апарати с капацитет до 120 кг суров
материал.
В тази област на малка и средна производителност не се предлагат полупрофесионални и професионални конвективни сушилни камери.
Проектирането на оптималните технологически режими е осъществено чрез методите на математическото програмиране.

Област на приложимост.
Сушене в малки и средни количества на всички видове плодове (ябълки, сини сливи, кайсии, праскови, нектарини, круши, дюли, череши,
дренки, грозде, смокини и пр.), зеленчуци (пипер, домати, патладжан, сух лук, сух чесън, зеле и пр. ), кореноплодни и клубеноплодни
зеленчуци (целина, моркови, картофи, цвекло), ядки (орехови от гръцки орех, бадемови, лешникови, фъстъкови), гъби, шипки, зърнени и
бобови култури (жито, царевица, ориз, булгур, фасул, грах, нахут и пр.), подправки (джоджен, магданоз, целина, маточина) и билки,
сладкарски произведения и полуфабрикати, кулинарни полуфабрикати (юфка, макарони, спагети и пр.), месо, риба. Изброяването е по
общоприетия кулинарен принцип.
Предназначение - за малки и средни фермерски стопанства, производствени цехове и магазини.
Във високотемпературно изпълнение - до 120°С, апаратите са приложими за сушене на фини строителни материали - гипсови изделия, дървени
заготовки, ювелирни изделия от полимерна глина и др.
Режимът на работа е полуавтоматичен с ръчни настройки на температурата в зависимост от изходния материал. За устройствата с малка
производителност - до 30 Кг, технологическите параметри се поддържат чрез саморегулиране без външна намеса. За устройствата с висока
производителност и големи габарити е предвидено автоматично поддържане на зададената температура, освен съществуващото саморегулиране.

Технически характеристики на типоред сушилни камери JNL 10-15-20-30-50-60-100-120.
Конструкцията на прототипния апарат е изложена напълно ясно в предните публикации.
Конструкцията в общ вид представляват уникален хибрид на камерно и тунелно сушилни устройства.
Сушилен агент: нагнетяван чрез вентилатори въздух.
Тип на вентилаторите: аксиални, за топлинно високонатоварено електронно оборудване, с двуредови лагери.
Топлогенератор: електрически нагреватели. Опции: открити нагреватели калориферен тип, тръбни нагреватели, инфрачервени лампи, керамични
(тръбни) инфрачервени излъчватели.
Напрежение: монофазно, 240 V.
Предпазител: 16 А.
Изисквания към ел. инсталацията: нормална без специални изисквания, занулена или заземена.
Място за поставяне: защитено от дъжд и сняг.
Инсталирана електрическа мощност: 1,6 - 14,4 КВт.
Максимална потребявана електрическа мощност: 0,4 - 3,6 КВт.
Продължителност на един цикъл на сушене: 5 - 30 часа, средна 18 часа, в зависимост от изходната суровина; по-голяма продължителност
има при плодове с кръгла или овална форма - грозде, дренки, череши, вишни, йоща, арония, шипки и пр., предварително просушаване в тави
с борд до загуба на формата, допускаща търкаляне.
Температурен режим в камерата: 40 - 80°С, ръчна настройка в зависимост от изходната суровина.
Брой стелажи: 6 - 12.
Брой на стелажните тави (безбортни табли): 6 - 48 от поцинкована ламарина 0,6 мм.
Маса: 22 - 180 Кг.
Височина: 600 - 1 200 мм.
Дълбочина: 300 - 600 мм.
Ширина: 600 - 1 200 мм.
Мобилност: преносими, от 30 Кг на колелца с висока товароносимост.
Гаранция: вентилатори - 6 месеца (доказан живот 40 000 часа), нагреватели - според производителя, калориферни 1 м (доказан живот 4 години).
При необходимост някои конструктивни размери могат да бъдат променяни, в зависимост от конкретни задачи, поставени от клиента, ако не водят
до промени на параметрите на сушилния процес.
Топлоизолация не се предвижда, поради използване на устройствата главно през летния период, или м затворени помещения, с малки температурни
разлики с околната среда, поради необходимост от прилагане на термоустойчива изолация за да не се ограничи универсалността на устройствата,
и накрая поради сериозно увеличаване на масата на устройствата, водещо до загуба на едно от съществените качества - мобилност.
Принципно при целогодишно стационарно използване на устройствата е напълно възможно монтиране на топлоизолация от каширана минерална вата с
дебелина 5 см.

Технологически характеристики.
Технологическите параметри на прототипния апарат са изложени напълно ясно в предните публикации.
Основни правила: сушене на плодове с високо съдържание на захари (смокини, райски ябълки, череши, грозде, банани) се извършва при температура
под 60°С с цел избягване на карамелизация на плодовите захари и придобиване на несвойствен вкус и аромат на изсушения продукт.
Сушенето на всички видове зеленчуци, корнеплоди и гъби може да се осъществява при по-висока температура.
Сушенето на подправки и билки се извършва при температура до 45°С за намаляване на загубите на етерични масла, респ. загуба на аромати.
Сушенето на ядки, меса, риби и разните полуфабрикати изисква опитно установяване на оптималната температура.
Начална влажност на изходния материал: 75 - 85 %.
Крайна влажност на изсушения продукт: 7 - 20 %.
При ядки, зеленчуци, корнеплоди и гъби крайната влажност може да е много ниска, при меса, риби и сушени плодове за директна консумация крайната
влажност следва да е не по-ниска от 20 %.
За увеличаване на крайната влажност (преди пряка консумация) може да се осъществява овлажняване на сухия продукт на водна баня.
Добив на сух продукт минимален: 3 - 36 Кг.
Добив на сух продукт максимален: 4 - 48 Кг.
Специфичен енергиен разход по влага (нормален се счита 1,6-2,5): 1,1 - 0,83 КВтч/Кг изпарена влага.
Специфичен енергиен разход по продукт (нормален се счита 2,0-2,5): 1,2 - 1,3 КВтч/Кг изсушен продукт.
Енергоефективност: от 0,3 лв./кг сух продукт.

Характерни особености, разлики и сравнение.
Сушилен метод: конвективно сушене чрез излъхване. Опция: инфрачервено дълбочинно прогряване на материала.
Енергоефективност: постигната е много висока енергоефективност за конвективен сушилен процес.
Високата енергоефективност се дължи на поддържане на минимално необходимата температура с оптимална скорост на сушилния агент.
Пътят на сушилния агент е увеличен многократно чрез зиг-заг движение (надясно-наляво-надясно-...) с минимално подгряване при всяко
завъртане с цел създаване на хомогенно температурно поле в обема на сушилната камера.
Оптималната скорост интензифицира сушилния процес, особено в началната фаза на сушене с постоянна скорост, когато скоростта на въздуха е
основен режимен параметър.
Оптималната скорост не позволява преизсушаване на продукта, същевременно не позволява намаляване на средната температура на сушилния
процес, водещ до намаляване на влагоемкостта на въздуха, респ. до увеличение на времето на сушене.
Допълнително плътността на зареждане на материала върху стелажните тави се увеличава с до 20 %.
Малкото разстояние между стелажите гарантира равномерно разпределение на сушилния агент по сечението над тавите,също така се Избягват
застойните зони и локалното прегряване на материала.
Предлаганият авторски типоред превъзхожда многократно по енергоефективност всички предлагани на пазара конвективни сушилни устройства.
Например сушилня, производство на българска фирма понастоящем, с работна повърхност 24 м2, производителност по суров материал 700 кг,
произвежда за 24 часа 95 кг сух лук, при топлинна мощност 55 КВт и ел. мощност 2,5 КВт.
Половината сух продукт 48 кг се постига със сушилка JNL-120 с работна повърхност 6 м2 за 18 часа, при обща потребявана мощност 3,6 КВт.
Сравнението показва разход на енергия 1380 КВтч за 95 Кг продукт за фирмения сушилен шкаф или 14,5 КВтч/кг продукт срещу 64,8 КВтч за
48-36 кг продукт за JNL-120, или 1,35-1,8 КВтч/кг, съотношение 10,74-8,1 в полза на JNL-120.
Съотношението спрямо известните чуждестранни конвективни сушилни устройства е до два пъти в полза на устройствата JNL.
Типоредът сушилни устройства JNL притежават до 10 пъти по-висока енергоефективност в сравнение с фирмените образци конвективни
сушилни устройства, предлагани на българския пазар.
Специфичният енергиен разход е 0,83 - 1,1 КВтч/Кг изпарена влага (добър се счита 1,6-2,5), с което типоредът JNL (базов конвективен тип)
се доближава плътно до високоефективните инфрачервени сушилни апарати, имащи показател под 1 КВтч/Кг влага.
Специфичният енергиен разход по продукт е 1,2 - 1,3 КВтч/Кг изсушен продукт (добър се счита 2,0-2,5), с което типоредът JNL (базов
конвективен тип) и по този показател се доближава плътно до високоефективните инфрачервени сушилни апарати, имащи показател под 1 КВтч/Кг
продукт (два пъти по-малък от този на всички сушилни устройства).

Благодарение на хомогенното температурно поле се осигурява високо качество на произвежданата сушена продукция - равномерно изсъхване.
Практически се постига пълно запазване на витамините и биологично активните вещества - 80-90 % от тези в изходната суровина, поради
ниската температура на сушене - 40-80°С.
Постига се пълно възстановяване на вкуса и естествения аромат след непродължително овлажняване (10-20 минути) на сушения продукт. Всички апарати се характеризират с пределно ниско енергопотребление поради високата скорост на сушене при оптимални технологически
параметри.
Още - налице са простота, надеждност, ремонтопригодност и дълговечност на устройствата, лесни настройка и експлоатация.
Съществени предимства са ниската цена - до 3 пъти по-ниска от предлаганите на пазара конвективни сушилни камери, и висока откупаемост -
реално за 3-4 месеца.
Освен всичко изброено сушилните устройства са универсални и позволяват преработка на всякакви растителни и животински продукти, произвеждани
в България.
Несъмнено важно предимство е мобилността на устройствата, позволяваща намаляване на транспортните разходи - сушенето намаля обема 3-4 пъти,
а масата 4-8 пъти спрямо изходната суровина, чрез разполагане на устройствата в близост до изходната суровина.
Мобилността, в съчетание с универсалността, лесната пренастройка, и невисоките изисквания към ел.инсталацията на работното място, съществено
увеличава броя работни часове за година, чрез преместване на устройствата на ново работно място, било по договор, било под наем.

Проектите, конструкциите и методиките за установяване на изчислителни и реални технологически параметри и режими са авторски.

Управление на сушилния процес.
Предвидено е за апарати с производителност от 50 кг изходен материал. За по-ниска производителност въвеждането на външно управление не
води до интензификация на процеса, и не се предвижда поради излишното оскъпяване на апарата. При тези апарати е налице саморегулиране,
произтичащо от проектната оптимизация на сушилния процес. Фабричната настройка на мощността осигурява оптималните сушилни условия.
Системата за управление на сушилната камера притежава три страни.
Система за поддържане на температурата в зададените граници – управлява температурата и скоростта на топлинния поток от топлогенериращите
елементи към сушилната камера. При надвишаване на зададената температура за процеса се изключват последователно отгоре надолу по 25% от
нагревателните елементи. При аварийна температура - над 90°С, се включват допълнителни вентилатори, подава се звуков сигнал. Материалната
база е терморегулатори 20-120°С, а схемата - релейно-контакторна.
Система за контрол на влажността на сушилния агент – показва температурата едновременно в няколко точки на сушилната камера, даващи представа
за остатъчната влажност на изсушавания материал. Монтира се по желание.
Система за автономно управление на режима на сушене по време – контролира продължителността на фазата на сушене. След фазата на постоянна
скорост на сушене, която е около 10 часа, се намалява мощността на нагревателите наполовина чрез изключване на горни нагреватели, без
намаляване на скоростта на сушилния агент. Монтира се по желание.

Опция. Откритите реотани калориферен тип могат да бъдат заменени с тръбни закрити нагреватели. Средната температура на сушилния процес пада
с 2-3 °С, което е снижаване на ефективността с около 20 %, поради което не е препоръчително да се прилагат, освен при изрично искане.

Опция. Инфрачервени нагреватели.
Себестойността на апарата се увеличава до 30 % поради усложняване на конструкцията и високата стойност на инфрачервените излъчватели, а
енергоефективността се увеличава около 20 %.
Ефективността се увеличава понеже водните молекули, намиращи се в продукта, поглъщат инфрачервените лъчи в дълбочина и се нагряват, т.е.
енергията се подвежда непосредствено във водата в значителен обем, а не чрез конвекция и кондукция. Това увеличава скоростта на
термодифузията на водата към повърхността на продукта и води до надвишаване на парциалното налягане на водата над това на водните пари в
сушилния агент, чиято разлика се явява движещата сила на сушилния процес.
Методът на инфрачервено сушене позволява да се унищожи вредната микрофлора на повърхността на изсушения продукт, практически до стерилност.
Това обаче не елиминира необходимостта от нискотемпературна инактивация на яйцата на сухофруктовите молци.
Използването на инфрачервени лампи позволява по-бързо достигане на зададения температурен режим. Недостатък: съществено увеличаване на
габаритите и масата на апарата.
Технико-икономическият анализ показва, че увеличаване на енергоефективността с 20 % води до икономия на 6-8 ст./кг продукт, или за устройство
JNL-120 това за сезон от 6 месеца съставя 500-700 лв., определящи срок на откупуване на допълнителната инвестиция 5 сезона.
Произвежданите в България или внасяни керамични и тръбни инфрачервени нагреватели (излъчватели) са с неизвестни качество и експлоатационен
живот, а специалните поръчки - и с неизвестна цена. Поради това тази опция не се препоръчва, но е на разположение при поискване.

Опция.
Стелажните тави могат да се изготвят от неръждаема стомана. Себестойността на апарата се увеличава с около 10%.

Подготовка на изходния материал.
Едрите плодове (ябълки, праскови, кайсии и др.п), след измиване, се нарязват на резанки с дебелина до 10 мм; дължината е без значение.
Зеленчуците, след измиване и почистване, се нарязват на късове, както при обикновена кулинарна подготовка, препоръчително с дебелина 10 мм;
допустимо е и настъргване.
Желателно е плодовете/резенките да са с приблизително еднакви размери, това съществено намалява времето на пробиране и изваждане на готов
сух продукт.

Особености на сушенето.
Сушенето се извършва до крайна малка гъвкавост (на пипане) на изсушения продукт, като се има предвид, че при изстиване губи гъвкавост.
Във втората фаза на намаляваща скорост на сушене, продължаваща 5-10 часа, се извършва обръщане/разбъркване на материала, пробиране и
изваждане на изсушения продукт. Последното се извършва през 2-3 часа, при по-малки късове (дребни плодове - грозде, дренки, касис) по-често.

Вегета.
Рецептата за вегетата включва по 5 кг лук, моркови, патладжан, зелен пипер и червен пипер, 7-8 глави целина, 10-на връзки магданоз и
зелената част от целината, общо към 25 кг, от които се получава около 4 кг сух смесен продукт, всички нарязани на ситно, като за готвене.
От тази вегета се слага в разни гювечи с картофи, с бамя, с домати, супи или където който реши, по 1-2 супени лъжици.
Въобще може да се добавят още всякакви зеленчуци и подправки според собствените предпочитания.

Поддръжка.
Няма особени изисквания за поддръжката на устройствата. с изключение на измиване на сушилните тави при смяна на изходния материал.

Експлоатация.
Няма особени изисквания за експлоатация или за обучение на използващите устройствата. Настройката на температурата не надвишава по
сложност настройването на температурата на фурната на готварска печка.
Единственото абсолютно задължително изискване е всички манипулации с продуктовите тави - зареждане, изваждане, пробиране на изсушавания
материал, е да се извършват при изключено от електрическата мрежа устройство.
Независимо от вида на нагревателните елементи достъпът на деца и неоторизирани лица до работещо устройство трябва да е неосъществим.
Ремонтът на електрическата част трябва да се извършва от правоспособно лице.

Съхраняване на готовия продукт.
Във всички плодове и зеленчуци има яйца на т.н. сухофруктови молци, снесени още при цъфтежа или върху плодовете/зеленчуците.
Те се развиват самостоятелно при подходящи условия, това е причината за червясване напр.на мления червен пипер, както и да се съхранява -
ако е истински, разбира се.
Замразяването при температури под -15°С унищожава тези яйца и сухият продукт не червясва.
Заради това изсушеният продукт се слага във фризер за 12 часа.
Теоретично замразяването може да е 4 часа, но препоръчвам поне 12 часа.
Отделно има други мухи, които снасят яйца върху сухия продукт - ако е достъпен, но ако се държи в добре затворена тара, от тях няма опасност.
Червеният пипер се мели в обикновена кафемелачка, но се получава след време доста сбит в буркан.
по-нататък продуктът се съхранява в стъклени буркани, метални кутии, добре затварящи се, или полиетиленови пликове с цип, до една година,
загубите на витамини са 5-15 %.
В херметична тара сухият продукт може да се съхранява до две години.

Цени на базовите модели. Срок и условия за изпълнение.
Запитай.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот academil на 11 Авг 2015 13:30

Ключови думи: конвективна сушилна камера; сушилка за плодове и зеленчуци; мобилни сушилки; електросушилка;
електрическа сушилна камера; универсална сушилка; битова сушилка; инфрачервена сушилка; камерна сушилня;
тунелна сушилня; промишлена сушилня; професионална сушилня; промишлено сушене; нискотемпературно сушене;
конвективно сушене; инфрачервено сушене.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот емил на 11 Авг 2015 16:02

Може ли да се направи и без ток ?
Примерно едната страна черна, ползва се основно през лято - есен.
Въпрос на техника е температурата да се контролира механично с биметална пластина .
Такъв вариант прави сушилнята по- мобилна , лека , според мен .
Имам в предвид непрофесионален , по- малък вариант .
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1484
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот academil на 11 Авг 2015 17:06

Базовите модели са конструирани по принципите: максимална ефективност - минимална стойност - минимално достатъчна
експлоатационна сигурност.
Най-голямото положително качество на конструкцията е постигане на хомогенно температурно поле чрез разполагане на
нагревателните елементи в обема на сушилната камера по хода на сушилния агент; главно това определя високата
енергоефективност и компактността.
С други думи не е никакъв проблем да се контролира/управлява температурата, проблемът е в поддържане на еднаква
температура по хода на сушилния агент чрез подвеждане на допълнителен топлинен поток, ако е добре изчислен всеки
топлинен поток, при добри настройки на мощносттите, няма нужда от управление на температурата, налице е саморегулиране,
нали е налице изпарение - ендотермичен процес.
Единствените нагревателни елементи с приемлива цена с висока плътност на топлинния поток са електрическите;
всички други сушилни агенти - димни газове (дърва, нафта), водна пара, предполагат едно-единствено нагряване на входа,
без постигане на хомогенно температурно поле, т.е. налице е априорна ниска енергоефективност. Оформяне на междинни
парни/водни/димни нагреватели би довело до голямо увеличаване на габаритите и масата, цената скача драстично, губи се
мобилността.
Екзотичен вариант без ел. нагреватели, със запазване на енергоефективността, би представлявал комбинация с цилиндрични/
параболични соларни концентратори, фокусирани в метални кутии, там където се намират ел. нагревателите.
Очевидно за прототипа са необходими 4 концентратора, стойки, следящи Слънцето автоматизирани системи.
Стойността на соларната система със сигурност ще надхвърли няколко пъти стойността на самото сушилно устройство.
Съществен недостатък на слънчевите сушилни, каквато и конструкция да имат, освен пълната зависимост от атмосферните условия,
е овлажняване на продукта през нощта, което силно увеличава продължителността на един шарж, някъде към 4-5 дни.
Затова е най-добър народният способ: баба ми сушеше по два чувала плодове в медни тави, през нощта ги прибираше;
няма смисъл от сложни соларни устройства.
А безспорно за малки количества материал - 2-3 кг, и особено в градски условия са подходящи предлаганите на пазара т.н.
дехидратори, има и модели с термоустойчиви, напълно полимеризирани пластмаси, с цени 2-3 пъти по-високи от китайските
в МЕТРО за 65-70 лв.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот емил на 21 Сеп 2015 15:19

20150919_093014.jpg
20150919_093031.jpg
Случайно ми попадна домашна сушилня за плодове на Ронсън и веднагически я разглобих да видим какво има вътре ... :D
Струва 80 лв или по- малко не знам , има и такива с първобитно процесорно ( с PIC процесор ) управление , но хардуерът и е същият .

Изглежда ми доста пожароопасно изделие -
- на Академил ( колкото и да спорим- има ли разум в главата на професорът ?) сушилката въпреки лошият дизайн
определено е на по- високо , ... доста по- високо техническо и пожаробезопасно ниво .
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1484
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот nobreak на 07 Сеп 2016 22:59

Колеги, къде изчезна статията за изработката на тази сушилня?
nobreak
 
Мнения: 2
Регистриран на: 31 Мар 2011 08:37
Skype: petkirov

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот $4ЕN на 08 Сеп 2016 15:39

Да не търсите първата страница на тази чудесна тема?
Харесайте новата ми страница във фейсбук :)
mana.bg

Стоян Халембаков 0897614847
schenbmxjnkys[at]gmai.com

"Промяната на човешкото съзнание вече не е лукс, който, така да се каже, е постижим само за малцина, а необходимост, за да не се самоунищожи човешкият род."
Екхарт Толе
Аватар
$4ЕN
Модератор
Модератор
 
Мнения: 1651
Регистриран на: 28 Мар 2008 01:09
Местоположение: София
Skype: тел. 0897614847

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот nobreak на 23 Юли 2017 15:13

Здравейте. Има ли значение на какво разстояние са монтирани реотаните спрямо рафтовете?
nobreak
 
Мнения: 2
Регистриран на: 31 Мар 2011 08:37
Skype: petkirov

Предишна

Назад към ОВК и БГВ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта