Заплащане за оферта!

Това е раздел в помощ на клиента!
Тук всеки клиент може да покаже офертата, която е получил за обсъждане!
При съмнения за некоректни оферти, ние сме готови да помогнем с нашите знания и опит!

Трябва ли клиентите да заплащат за оферта?

Вие можете да гласувате за едно нещо

 
 
Резултати

Заплащане за оферта!

Мнениеот Стилиян Лукаров на 12 Ное 2010 00:46

Колеги, според вас трябва ли клиента да заплаща за офертата, която получава?
И как според вас трябва да изглежда една оферта?
Темата според мен е доста гореща и мисля да я разчовъркам малко! :fies:
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6196
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот nikitheflame на 12 Ное 2010 10:50

Ама как...., клиента да заплаща за самото изготвяне на оферта ли?
Едно изготвяне на оферта би могло да отнеме доста време, например за някой доста голям обект. Според мен в такъв случай е добре да се заплаща за тази услуга.
Домашни строителни ремонти в Хасково и региона - 0894 61 94 38, 0889 23 80 81
http://vbox7.com/play:395fdb68
Аватар
nikitheflame
Консултант
 
Мнения: 314
Регистриран на: 22 Фев 2010 01:34

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот Стилиян Лукаров на 12 Ное 2010 17:21

Говоря за модата появила се напоследък, клиентите да съберат 5-6, а някои и повече фирми и да чакат оферти! Лично аз попаднах на няколко клиента, които събираха оферти за ремонт, който ще започват следващото лято.
Това от едната страна! От друга страна на мен оферта за основен ремонт на апартамент с площ 100м2 ми коства бруто време около 3-4 дни работа по 4-6 часа на ден, а именно:
1. Първоначален оглед на обекта и обявяване на ориентировъчна цена - времето е от 30мин до 2 часа, в зависимост от клиента.
2. Второ посещение на обекта за сваляне на точните размери и записване на всички подробности и детайли по работата за време около 4 часа - минимум 3 часа и максимум 6 часа.
3. Изчисляване на квадратурите и стойността на всички дейности за труд - времето за това е около 6-8часа общо.
4- Изчисляване на количествата материали става за около 2 до 3 часа.
5. Набиране на офертата на Excel - около 2 часа.
6. Среща с клиента за предоставяне на офертата - от 30 мин до 2 часа.

Общия среден сбор от работни часове е около 18 часа! Разделени тези часове по дни е средно около 4,30 часа на ден в продължение на 4 дни, или 3 дни по 6 часа работа! В това число се слагат транспортни разходи за 3 срещи с клиента!
Това е сметка за основен ремонт. При по-леки ремонти излиза работа за около 2 дни по 4 до 6 часа на ден. В количество, подробната и ясно разчетена оферта за основен ремонт е със съдържание заемащо от 2 до 4-5 страници формат А4.
Сега си представете, какво време гълта оферта за цялостен ремонт на къща с 3 етажа... или поне 2 етажа с по 80 - 120м2 за всеки етаж, плюс работа по двора и фасадата на къщата!?
Аз това лято от Март месец до сега съм изготвил около 52 оферти. Офертите на са за големи ремонти, но времето, което ми заемаха беше от 3 до 14 часа за всяка оферта! В случая тези с по 3-5 часа са за ремонт на канализация по мазета на блокове. Тези оферти не смятам, че трябва да се плащат, но офертите за ремонт на жилища и по-големи трябва да бъдат платени!
Преди около 2 месеца въведох така наречената депозитна такса за оферта на жилища и знаете ли какво се случи?! Видях се в свободно време! Между другото забравих да ви кажа, че от всички оферти за ремонт на жилища, беше приета само една! За останалите оферти, клиентите дори не се обадиха да кажат, че им е скъпо! Затова и от известно време наложих депозит за оферта! Ако клиента е наистина сериозен, няма от какво да се притеснява - парите се приспадат веднага от сумата за ремонт и на практика офертата пак му е безплатна. Ако обаче се откаже от ремонта, то парите по офертата ми покриват разходите по нея, а клиента е получил точните си квадратури на жилището си, плюс точна количествена сметка за материалите по ремонта! Няколко от изготвените от мен оферти тази година съвсем сериозно ми объркаха моментните планове и се е налагало да ги завършвам през нощта в часовете между 1 и 3! Енергията и работата ми бяха на вятъра - клиентите дори не вдигнаха телефона да откажат!
Направете проучване в проектанските бюра, колко пари взимат за количествени сметки по проект и ще разберете за какво говоря!
Аз съм въвел съвсем дребни и символични суми за оферта по проект и оферта със собствено сваляне и пресмятане на площите и количествата материали.

ПП. Естествено трябва да вмъкна, че офертите за "старите" клиенти си остават безплатни!
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6196
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот vlmladenov на 12 Ное 2010 22:22

Опа. Аз лично нямам възможност за големи обекти, защото работя сам или най-много 2-3 човека в повечето случай съм сам и не ми се налаг
а да правя големи оферти и това не ме ангажира много, обаче това си отнема време, а времето е пари и би трябвало да с заплаща такава оферта включваща подробно работа и материали.Но у нас все още не сме дорасли за това. Аз сега правя един апартамент 100м2 и офертата която съм дал е само за работа. a (103).gif
Винаги напред. Затова сме живи
http://www.bgremonti-pokrivi.com
Аватар
vlmladenov
СМР
СМР
 
Мнения: 528
Регистриран на: 09 Мар 2010 17:26
Местоположение: софия
Skype: vladimir.mladenov84

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот nikitheflame на 12 Ное 2010 23:52

Аз съм в същото положение като vlmladenov. В повечето случаи работя сам и обектите ми не са големи.
Съгласен съм и със Стилиян и с Вл.Младенов, че времето е пари и трябва оферирането да се таксува или депозира, това последното е много удачно. Професионалистите, които имат фирми, изготвят цели и крайни оферти, включващи и труда, и материалите. Но такива като мен все още си казваме колко е на квадрат, линеен, бройка, надник, и се пресмята, и то това само за труда. Материалите ги купуваме и предоставяме касовите бележки на клиентите.
Домашни строителни ремонти в Хасково и региона - 0894 61 94 38, 0889 23 80 81
http://vbox7.com/play:395fdb68
Аватар
nikitheflame
Консултант
 
Мнения: 314
Регистриран на: 22 Фев 2010 01:34

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот Стилиян Лукаров на 14 Ное 2010 13:00

Абсолютно съм съгласен и с двамата!
До миналата година, дори не ми правеше впечатление оферирането. Никога не съм говорил за заплащане. Но в кризата, както казах по-горе, като че ли излезе някаква мода и за няколко месеца се разсипах да правя оферти, които просто потъваха някъде и единствения резултат беше, че личното ми време се изпари до нулата! Друга мода е пускането на запитване за оферта по имейл! Пускат някакви количества на много фирми и естествено, никога не получаваш отговор, какъвто и да бил той! Друг хит е, че много колеги се изхитриха и си сравняват цените по този начин, представяйки се за клиенти. Подават техническата информация от обекта на клиента си в имейл, представяйки се за Клиент и получават наготово оферта - без да си мръднат и малкия пръст за нещо! Поради тези причини, аз оферта по имейл не подавам!
Иначе от както сам си водя обектите, офертите сам си ги правя и никога не са ми били в тежест! При малките оферти въобще не става въпрос за пари. Правя ги за 2-3 часа и толкова. Оферта само за баня съставям на място, при клиента още по време на огледа, като времето което ми отнема е максимум 1 час. Но при оферта за цялостен основен ремонт, който изисква сметки за няколко дейности, като къртене на мазилка, бутане на стени, смяна на електро инсталация, изграждане на ВиК, зидане на нови стени, мазилки или картон, облицовки и настилки, шпакловки и боядисване, вложената работа изисква внимание и много часове смятане и писане! На всяка една от дейностите трябва да се извадят площите и да се опишат материалите - това изисква много време. Този вид оферти според мен трябва да се заплащат!
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6196
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот Rado_smolian на 16 Ное 2010 17:42

Admin, това както каза стана голям проблем напоследък.Аз се занимавам с ценообразуване в голяма строителна фирма в Смолян.В годините на голямото строителство, правехме много оферти, дори и без количествени сметки.Това е доста труд , като се има в предвид, че ти дават един гол проект и искат цена за хотел до ключ.Това ми е коствало седмици работа- количествени сметки и после ценообразуване.Така всички се научиха, че вместо да плащат на проектанти за изготвяне на сметки, дават на строителя проект /или за ремонт-взимаш сам размерите/ уж, че ще ти го възложат, изготвяш количества , сметки и като им ги дадеш даже на се обаждат с отговор или обяснение.Сега даже с тези проекти по европейско финансиране искат задължително поне 3 пълни оферти.Колко труд е това, и особенно когато е напразно.
Ще ти кажа как започнахме да действаме ние.Точно като теб вече им взимаме депозит- ако искат.Да отидат в проектанските бюра. sk (43).gif
"Тези, които изковаха от мечовете си рала, сега орат за онези, които си запазиха мечовете"
Аватар
Rado_smolian
Потребител
 
Мнения: 47
Регистриран на: 06 Окт 2010 11:33
Местоположение: Смолян

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот MASTERCAM на 16 Ное 2010 17:57

Rado_smolian написа:Admin, това както каза стана голям проблем напоследък.Аз се занимавам с ценообразуване в голяма строителна фирма в Смолян.В годините на голямото строителство, правехме много оферти, дори и без количествени сметки.Това е доста труд , като се има в предвид, че ти дават един гол проект и искат цена за хотел до ключ.Това ми е коствало седмици работа- количествени сметки и после ценообразуване.Така всички се научиха, че вместо да плащат на проектанти за изготвяне на сметки, дават на строителя проект /или за ремонт-взимаш сам размерите/ уж, че ще ти го възложат, изготвяш количества , сметки и като им ги дадеш даже на се обаждат с отговор или обяснение.Сега даже с тези проекти по европейско финансиране искат задължително поне 3 пълни оферти.Колко труд е това, и особенно когато е напразно.
Ще ти кажа как започнахме да действаме ние.Точно като теб вече им взимаме депозит- ако искат.Да отидат в проектанските бюра. sk (43).gif


sk (49).gif Точно така Радо аз също съм я ял тази попара,писнало ми е от офертаджии .
https://www.facebook.com/MasterFireplaceArt
Моите лични мобилни номера на които може да се свържете с мен.
0894391142 /Globul.
0889 391142 / Мtel
Аватар
MASTERCAM
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
КАМИНИ И ЕСТЕСТВЕН КАМЪК
 
Мнения: 3229
Регистриран на: 20 Фев 2009 19:07
Местоположение: БЪЛГАРИЯ - ПЛОВДИВ
Skype: MASTERCAM 18

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот Стилиян Лукаров на 16 Ное 2010 18:37

Rado_smolian написа:Ще ти кажа как започнахме да действаме ние.Точно като теб вече им взимаме депозит- ако искат.Да отидат в проектанските бюра. sk (43).gif

Според мен, това е начина! Варианта с безплатните оферти е просто несериозен, когато става въпрос за пълна оферта с количествата на материалите! Да не говорим, когато няма проект и размерите се свалят от строителната фирма!
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6196
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот pooh на 24 Ное 2010 20:04

Твърдо ЗА плащането на оферти! Но, не мога пък и да се съглася с vlmladenov, че даване на цена за труд може изобщо да се характеризира като Оферта. Все пак, много трудно ще се убеди народа, че трябва да даде пари за нещо, което приема за ... да кажем даденост.
Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости!
Колкото повече - толкова повече!
3 пъти режа ... и все късо!
Аватар
pooh
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
 
Мнения: 833
Регистриран на: 04 Окт 2010 15:12
Местоположение: София
Skype: pesho00

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот Стилиян Лукаров на 24 Ное 2010 21:00

Преди време, за един клиент се наложи да изготвим оферта за неговата кухня. Понеже клиента беше човек с много възможности, решихме да му спретнем кухня според това ни предположение. Беше ни дал картбланш да творим спокойно. Намерихме ние подходящата фирма и започнахме да питаме за това и онова. Имахме идеен проект, но за ясни сметки се наложи по нашия проект фирмата да изготви тяхна скица с точни размери. За целта ни поискаха 150 лева. Платихме, за да върви работата и да не мотаем клиента си. Впоследствие нашия клиент се отказа, като дори искаше да ги линчува - кухнята се върза 31 000 лева! Обясни ни, че в това което правим, той няма да живее и да съобразим да направим нещо красиво и с нормални уреди, не луксозни. Е успяхме с фирма Бомпани тогава да навържем всичко за 10 000 лева.
Разказвам ви това, защото освен със 150 лева с които се разделихме, потрошихме точно 12 дни разправии с фирми, разход на време и разходки за търсене на подходящите изпълнители, уточняване на проекти, рисунки, цветове, вид на маса и столове и т.н. Нашата печалба беше 10% върху сумата на фирмата изпълнител и клиента ни знаеше за това начисление!
Според мен хората, които знаят за какво работят, които си ценят труда и най-вече хората, които дават наистина КАЧЕСТВО, трябва да изискват адекватно възнаграждение, най-малкото от уважение към собствената си работа!
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6196
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот бобката на 24 Ное 2010 23:28

Е затова най-обичам да огледам обект и като видя че клиента е колебаещ се или мрънкащ, му давам номера си и му казвам да ми звънне като реши sk (41).gif (щото на непознати номера не вдигам)...при оглед и(или) консултация пари не вземам, ама работата я свеждам до 10-20 мин. без уточняване на подробности, щото не веднъж виждам неща правени по моя консултация.
Та мисълта ми е, че човек не се ли зариби още от първия път, няма смисъл да се четка допълнително....винаги ще има такъв който ще даде по-ниска цена.
Най ме кефи като видя, че ми звъни непознат номер, обикновено това означава, че оня с по-евтината оферта е направил нещо, ама на собственика не му харесва и ми звъни да пита как може да се преправи sk (38).gif ........тааааа, харесва ми щото тогава вече няма точка, няма линеен метър, няма квадрат, зима се на според желанията на клиента....т.е. мин. 2 пъти това което са му взели sk (43).gif
бобката
Потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 30 Дек 2009 00:53

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот pooh на 25 Ное 2010 04:34

Личното ми мнение е, че решението е достатъчно просто.
Разговорът би трябвало да е нещо от сорта:
"-Добър ден, искам оферта за ... следните видове СМР?
-Добър ден, единичните ни цени са ... както следва, пуснете ни количествена сметка и до ... време ще Ви изпратим Крайната сума.
-Ами ... нямам количественна сметка /почесване/ Защо не дойдете да замерите Вие?
-Разбира се - няма проблем, ще Ви струва ... толкова, окончателно, което включва идването, заснемането на обекта, изготвяне на количественна сметка, евентуалното прозвъняване на разни фирми и оформянето и отпечатването на офертата.
-Аууу ... но това са много пари!
–Разбира се, тази сума ще бъде приспадната от крайната Ви сметка, ако ние изпълним СМР
-Хм ... все пак ... не може ли да измислим нещо друго?
–да - подайте ни точна количественна сметка и ние ще приложим към нея, нашите Единични цени за СМР, за Ваша ориентация, а при подписване на Договор - ще проверим точните количества. /Връщане на т.1 ;) /"
Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости!
Колкото повече - толкова повече!
3 пъти режа ... и все късо!
Аватар
pooh
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
 
Мнения: 833
Регистриран на: 04 Окт 2010 15:12
Местоположение: София
Skype: pesho00

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот u3poD на 25 Ное 2010 08:48

a (96).gif браво pooh! напълно съм съгласен с теб :respekt:
Всичко може, но не всеки го може! За да се справяш, трябва да ти идва от вътре!
Аватар
u3poD
СМР
СМР
 
Мнения: 445
Регистриран на: 19 Авг 2009 22:48
Местоположение: Бургас
Skype: toplo.to

Re: Заплащане за оферта!

Мнениеот Стилиян Лукаров на 25 Ное 2010 17:55

Абсолютно точно!
И аз съм съгласен с pooh. sk (49).gif
SHL - Строителство и ремонт
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.bgremonti.com
http://www.otpushvane.com
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Аватар
Стилиян Лукаров
СМР
СМР
 
Мнения: 6196
Регистриран на: 15 Авг 2006 13:58
Местоположение: София

Следваща

Назад към Цени и ценообразуване. Оферта към краен клиент.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта