от dreamweaver на Нед Фев 28, 2010 10:05 am
Има, има:)
Та за майсторите на сухата каменна:)
Първо си мисля, че сухата е произлязла от недоимък- на Гошо му се свидело или не е имал как да докара малко поне земица и да я омеси със сламица и да зида и замазва от вътре. - но може изобщо да не съм прав.
После - тя е не много трайна - гледайки назад във времето - помислете само колко са изтраяли Асеновата крепост и един зид отляво на Ахтополското пристанище, (а и къде ли не още) - който е още от римско време - и двата със керамична фракция и вар. А суха на толкова години няма.
След това - ако сте забелязали по старите - пък някъде и по новите японски филми - (стопирал съм кадри и съм разглеждал кат изумен) - ъглите на замъците им са направени гениално. МНОГО просто - като всичко гениално. В основата са по дебели - (стените)-, нагоре се скосяват - тоест тежат и заклинват навътре - съответно и към правият ъгъл на конструкцията, а камъните - и не само по ъглите - са оформени клиновидно под минимален ъгъл - (мисля си за 2-5 %)и пак под минимален ъгъл са редени клиновидно - със широката част отвън, тясната отвътре. Колкото повече тряска "бомбишката" - (както беше в комичният шарж навремето) - или пък лашка земетресението, толкова повече камъните се самозаклинват. Е, виждал ли е някой или да е чувал за срутен средновековен японски замък - и то в родината на земетръса:)
Пак! - на Витоша по едни диви места разглеждах и разградих малко един изоставен стар зид - сух естествено - и то повечето камъчета бяха мореновидни - тоест заоблени. Същият номер -заклинване навътре. Под минимален ъгъл, тесните крайчета навътре, кухините, оставащи отвътре се обират с чивийки, дебелите краища навън - Нека вали нека вее - да има кой да налее:)
Ща не ща, с тия камъни в сърцето ще пренеса занаята през времето:) - Или поне така ми се иска.
Наздраве на всички:)