горивна камера

Модератор: MASTERCAM

Re: горивна камера

Мнениеот MASTERCAM на Вто Мар 09, 2010 1:49 pm

Здравей JOKO , първо ми кажи колко ти е височината на комина измерено от розетката във помещението до шапката на комина ,и колко е чистото сечение на отвора.Щом си решил да има разводка на топъл въздух към няколко помещения тази горивна камера не е най добрият избор.Освен камерата ще ти трябва оделно суха риза , вентилатор /екстрактор/ каналният не е подходящ за повече от 1 помещения,ако беше се обърнал за съвет към майстор който наистина разбира от тази материя щеше да ти обясни че всичките тези неща по оделно излизат по скъпо от горивна камера със вградени такива.
Каналният вентилатор няма термодатчик които да го включва при определена температура ,който също се купува оделно,монтажа му е труден защото към вентилатора няма противовибрационна стойка за закрепване за да не шуми когато работи.
Не можеш да преминеш от ф180 на ф120 ,както е и недопустимо да използваш кюнци вместо гофриран димоотвод .ако горивната камера е със присъединителен отвор ф180 димоотводната тръба трябва да е със същото ф180.Ако използваш кюнци те трябва да са или от иноксова ламарина нераждавейка или в краен случай от стоманизирана ламарина със дебелина поне 2мм със същия диаметър като на присъединителният отвор на камерета
,също така не се допуска използването на кривки и колена под ъгал от 90 гр.

Ще използвам случая да кажа и на други хора които ще задават същите въпроси ,освен въпросите показвайте и скица на помещението във което ще е камината със означени :
1.Височина + широчина +дължина.
2.Точното място на комина във помещението със означени височина + сечение на димоотводният канал ,а също така ако са повече от един
3.Отстоянието на комина т врати и прозорци
4.Ако ще има разводка на топъл въздух по други помещения те също да се обозначат.
И най важното не бързайте да купувате горивна камера без консултация със специалист.
Аватар
MASTERCAM
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини

Мнениеот JOKO на Вто Мар 09, 2010 9:28 pm

Ти направо ме закопа,май ще взема да се откажа. :?
И все пак ще се пробвам.Камерата ще я монтирам на вилата и още не съм измерил помещението,но вдруги ден ще ги имаш.Та за каналния вентилатор,говорих с фирма АСКАНИЯ КАСТИНГ,които ми казаха че предлагат канален вентилатор на ММOTORS ф120-260м3/ч с термо сонда,който издържа до 180 градуса и струва около 75лв с доставката.
Смятам,че цената е добра а и шума и вибрациите не ме притесняват,защото всичко ще бъде затворено с гипскартон.
Казваш,че неможе да се ползва преход,защо тогава ги продават.В кой случай мога да го ползвам,или трябва да къртя розетката.
Говориш за въздушна риза,като се изида камерата нали остава въздушно пространство,което се явява въздушна риза,от там искам да дърпам топъл въздух за другите стаи.Виждал съм го на мостра в един магазин за камини.Друг е въпроса дали е правилно.
Май доста неща не са ми ясни,но пък ми е много интересно като науча нещо ново.Знам,че ще се сблъскам с много проблеми :wallbash: ,но ми е много тръпка да си го направя сам.
Каквото и да напишеш по-долу,ще ми бъде интересно да го прочета. JC-ThankYou.gif
Последна промяна JOKO на Вто Мар 09, 2010 9:52 pm, променена общо 1 път
Мъдрият се учи да може, умният - да знае. Само на глупака всичко му е ясно.
Аватар
JOKO
Потребител

Мнениеот MASTERCAM на Вто Мар 09, 2010 9:48 pm

Ще изчакам размерите които ти посочих и тогава ще продължим,щом мислиш че имаш сили сам да се справиш дерзай аз ще помагам със съвети.Като за начало прегледай целият раздел от форума " Камини, барбекю, огнища и декорации"
Аватар
MASTERCAM
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини

Мнениеот JOKO на Вто Мар 09, 2010 9:59 pm

Ok.
Даже ще кача и едно чертежче!
Аватар
JOKO
Потребител

Мнениеот MASTERCAM на Вто Мар 09, 2010 10:00 pm

JOKO написа:Ok.
Даже ще кача и едно чертежче!

Добре ще е от полза . sk (43).gif
Аватар
MASTERCAM
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини

Мнениеот MASTERCAM на Вто Мар 09, 2010 10:04 pm

Ето го каналният вентилатор , но аз предпочитам стандартният вариант резултатите са много по добри.

ScreenHunter_02 Mar. 09 21.01.jpg

ScreenHunter_03 Mar. 09 21.01.jpg

ScreenHunter_04 Mar. 09 21.01.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
MASTERCAM
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини

Мнениеот JOKO на Вто Мар 09, 2010 10:52 pm

Незнам дали е правилно, но аз така го виждам
Нещо не мога да кача paint фаил.
Аватар
JOKO
Потребител

Мнениеот MASTERCAM на Вто Мар 09, 2010 11:06 pm

JOKO написа:Незнам дали е правилно, но аз така го виждам
Нещо не мога да кача paint фаил.

Виж тук как става прикачването на файлове.viewtopic.php?f=27&t=671
Аватар
MASTERCAM
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини

Мнениеот ivanj на Сря Мар 10, 2010 4:16 pm

JOКO слушай Mastercam доста неща ще ти каже но и ти като мен първо купуваш а после питаш и така ще станат нещата но не на 100%.
ivanj
Потребител

Мнениеот MASTERCAM на Сря Мар 10, 2010 9:28 pm

ivanj написа:JOКO слушай Mastercam доста неща ще ти каже но и ти като мен първо купуваш а после питаш и така ще станат нещата но не на 100%.

Благодаря за хубавите думи. sk (51).gif
Аватар
MASTERCAM
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини

Мнениеот JOKO на Чет Мар 11, 2010 7:20 pm

plan.JPG
plan.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
JOKO
Потребител

Мнениеот JOKO на Чет Мар 11, 2010 7:33 pm

Това е прословутия план.
Проблема ще се окаже не монтажа на камерата.ами комина.Височината му е само два метра и е 20/20.
Височината на стаята е 2.30.и димоотвода ще е с дължина около 1.5м.Четох че височината на комина трябва дае равна на дължината на димоотвода по три.
Аватар
JOKO
Потребител

Мнениеот MASTERCAM на Чет Мар 11, 2010 8:01 pm

Приятелю каква камина ще правиш на този комин със 2 метра височина,ти сигурно се майтапиш .Допустимият минимум е 4 метра и то със сечение поне 30х30 см.Ако твоят комин е със обща височина 2 метра и чисто сечение 20х20 см не става за камина дори със горивна камера.

Общата височина се измерва от дъното на горивната камера там където гори огъня до края на комина над билото на покрива,ако твоята камера се монтира на 30-35 см от пода и камерата е висока 70 см ,общата височина ти става 3.30 лм което е под минимума да не говорим за сечението ,камината няма да дърпа ще опушва стъклото а като отвориш да зареждаш дърва всичкият дим ще влиза към помещението .На теб ти трябва първо нов комин ,ако е със със същото сечение 20х20 см трябва да е поне 6 метра висок и да излиза 50 см над билото на покрива ,ако е 4 метра висок трябва да е със чисто сечение 30х30 см.
Аватар
MASTERCAM
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини

Мнениеот JOKO на Чет Мар 11, 2010 8:27 pm

Това го очаква a (12).gif ще се прави нов комин.
Какво ще кажеш за плана?
Аватар
JOKO
Потребител

Мнениеот MASTERCAM на Чет Мар 11, 2010 8:31 pm

Плана ти е добър , но първо комина ти е на дневен ред . sk (43).gif Само не виждам на плана къде ти е означен комина.
Аватар
MASTERCAM
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Камини

ПредишнаСледваща

Назад към Камини, барбекю, огнища и декорации.