Електропреносната мрежа на България се срина

Изображение
Правила на форума
Коментари погазващи правото на избор на религия,нападане или осъждане на етническа основа или всякакви изказвания с цел провокация или обида ще бъдат своевременно изтривани а потребителите които са си позволили да ги публикуват ще бъдат изгонвани от форума без предупреждение.

Електропреносната мрежа на България се срина

Мнениеот em67 на 10 Мар 2015 13:25

Електропреносната мрежа на България се срина, в буквалният смисъл на думата .

През изминалите денонощия , обилният снеговалеж предизвика аварии по 40 ЕП /електропровода/110 kV и прекъсване на електрозахранването в районите на Ардино, Рудозем, Велинград, Батак , Смолян, Пампорово, Златоград, Момчилград, Крумовград, Бенковски и тн. Над 800 населени места останаха без ток. Като основна причина се посочват несъществени неща. Никой не иска да каже ,че до това положение се стигна с много "труд и старание" .Без подмяна на ЖЕ-РЕ та , изолатори , кабели и тн. , няма реално почистване от дървета храсти по ЕП трасета на ЕРП дружествата . И сега ОЛЕЛЕ ,без ток останаха градове ,села ,болници, училища ,детски градини , за предприятия да не говорим. Каква ще е цената на тази авария и кой ще я плати ,това ще остане "загадка".
Леко и тихо се подготвя за "приватизация " остатъка от българската енергетика , носеха се се плахи идеи , че сигурно могат да се намерят фирми които да поемат "поддръжката" на ЕСО без това да повлияе за увеличение цената на тока. Сега ще се прокраднат и политически мнения ,че държавата не може да стопанисва този сектор и трябва да го продаде.

Дъжд и затопляне в края на седмицата, при толкова много сняг и паднали дървета, ще се случват пак невиждани неща.Водата ще тръгне, а тя тръгне ли - спиране няма!

http://vbox7.com/play:461f0ee1fc&start=89
Аватар
em67
Електроинженер
Електроинженер
 
Мнения: 375
Регистриран на: 04 Авг 2013 11:33
Местоположение: Morocco - Safi
Skype: не

Re: Електропреносната мрежа на България се срина

Мнениеот емил на 10 Мар 2015 18:21

Кой ще плати - тва ми е ясно happy.gif , няма да ни е за първи или десети път .
След невижданите наводнения щом спре да вали - ще има невиждана суша + невиждани горещини .
Ии в сушата ще маат невиждани малоумници - ние :D
Нещата са временни .
Аватар
емил
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
ПРОФЕСИОНАЛИСТ
 
Мнения: 1504
Регистриран на: 26 Фев 2007 21:04
Местоположение: Враца

Re: Електропреносната мрежа на България се срина

Мнениеот em67 на 11 Мар 2015 00:08

Очаква ни почти пълно премахване на държавния контрол върху цените (иначе казано анархия ), "свободна конкуренция между производителите" (бързо и лесно постигнато картелно споразумение за цените и договорите с потребителите), спиране на новите и ограничаване на старите субсидии, повече помощи за енергийно бедните домакинства (няма да казвам кои са те) и "свобода за потребителите да избират кой точно да им продава електроенергията" . За последното , меко казано не знаят как ще стане , имат някаква смътна представа и големи надежди за нови печалби .
Очаква ни "Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ да струва над 7,7 млрд. долара. Тази цена е сметната на базата на финансови анализи, изготвени съвместно с американската компания. В сумата влизат и разходите на българската страна за изграждането на проекта. Само ядрен блок AP 1000 се очаква да струва 5,3 млрд. долара . На базата на тези стойности от „Уестингхаус“ са изчислили, че цената на тока от Седми блок ще бъде 75 долара на MWh.
Това е два пъти по-висока стойност от произвеждания в момента ток от американските ТЕЦ-ве в района на мини „Марица Изток“ и четири пъти по-скъпо от сегашната цена на АЕЦ Козлодуй
Westinghouse казаха на китайците, че блоковете ще са по 5 милиарда долара за един блок за АЕЦ "Sanmen-1?. До сега струват над 35 милиарда - четирите. От 7,7 милиарда долара за един блок в Козлодуй ще стане на 13 милиарда . И при 6,3 милиарда за два блока руски в Белене. За сроковете на изграждане , westinghouse ги надвишиха почти двойно.
Аватар
em67
Електроинженер
Електроинженер
 
Мнения: 375
Регистриран на: 04 Авг 2013 11:33
Местоположение: Morocco - Safi
Skype: не

Евтиният ток – на свободния пазар

Мнениеот em67 на 12 Мар 2015 03:12

Евтиният ток – на свободния пазар, в сметките ни – този от скъпите централи.

Заради търговски тайни се закри втората част на заседанието на парламентарната временна комисия, която проучва състоянието на енергетиката и която днес изслуша шефа на Националната електрическа компания.
Поне така обясни закритите врати председателят на комисията Валери Симеонов.
Все пак една част от заседанието бе публична.НЕК е задължена да изкупува най-много квоти от най-скъпия ток. Централите, които продават евтин ток, са с по-малко квоти.

Тези квоти се определят от държавния регулатор. Имало и ВЕИ-та обаче, които били без фиксирани квоти.
Цената, по която НЕК изкупува енергия от ТЕЦ AES Марица Изток 1, е 71 лв./МВтч, за разполагаемост и близо 50 лв./МВтч , цена за енергия, а за ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 цената е 50 лв./МВтч за разполагаемост и 40 лв./ МВтч цена на енергията, без в тези цени да са включени разходи за емисии
Одобрените от регулатора разходи за изкупуване на енергията от ВЕЦ на НЕК възлизат на 163,64 лв. /МВтч. За регулаторния период от 1 юли миналата година до 1 юли тази година НЕК има задължение да изкупи енергия за микса за регулирания пазар отредица централи – от АЕЦ “Козлодуй” изкупува енергия на стойност 51 млн.лв. – или 3 % от разходите, ТЕЦ Марица Изток 2 – 113 млн. лв. или 6 % от разходите, ТЕЦ Марица Изток 1 -218 млн. лв. или 11 %, ТЕЦ Марица Изток 3 – 223 млн. лв. или 11 %, енергия от ВЕИ – 526 млн. лв. или 26% от разходите, ВЕЦ, собственост на НЕК – 101 млн. лв. или 5 % и топлофикации и заводски централи – 450 млн. лв. или 22 % или общо разходите на НЕК са 2,032 млрд. лв.
Аватар
em67
Електроинженер
Електроинженер
 
Мнения: 375
Регистриран на: 04 Авг 2013 11:33
Местоположение: Morocco - Safi
Skype: не


Назад към Политика и общество

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта